Kapela Nocadeň zažíva leto, po akom túžila. Po čase strávenom v skúšobni, bez kontaktu so živým publikom, sa štvorica Košičanov začiatkom leta postavila na koncertné pódiá a po dvoch minuloročných presunoch sa jej konečne podarilo predstaviť album Auróra z roku 2019 naživo.

Absolútnu koncertnú premiéru hneď niekoľkých skladieb zo stále aktuálneho albumu Auróra, za ktorý Nocadeň získali ocenenie Anděl v kategórii Slovenský album roka, si mohli ako prví vychutnať fanúšikovia vo vonkajších priestoroch žilinského klubu Smer 77.

"My sme si ho pracovne nazvali testovacím koncertom, keďže sme tam prvýkrát odohrali náš nový program. Nadšené reakcie fanúšikov nám potvrdili, že sme ho vyskladali veľmi správne. Z nášho pohľadu išlo o veľmi vydarenú premiéru. Taktiež nás to utvrdilo v tom, že hlad našich priaznivcov po našej hudbe bol dostatočne veľký, pretože koncert v Žiline bol v mnohých aspektoch čarovný," hovorí Rasťo Kopina.

Prečítajte si: Nocadeň Žilinu nešetrili. Dokonale ukojili niekoľkomesačný hlad publika (reportáž)

Následne sa kapela presunula pred domáce košické publikum do impozantného areálu Kulturparku, kde sa, vzhľadom na aktuálne podmienky stanované pre hromadné podujatia, mohlo zísť viac ľudí ako na koncerte v Žiline. Väčšie nebolo iba publikum, ale aj pódium, ktoré kapele tohto formátu mimoriadne pristane.

Ako sa im hralo v Košiciach a čím sa koncert líšil od spomínaného žilinského, prezrádza líder Nocadeň: "V Žiline to bol v podstate klubový koncert pod holým nebom so všetkými jeho výhodami, blízky kontakt s publikom a podobne, no a v Košiciach to už bol skutočne veľký open-air koncert, aký si túži zahrať asi každá kapela. Veľké pódiá nám, myslím si, svedčia, takže sme si to v maximálnej možnej miere užili."

Séria letných koncertov vyvrcholí 4. septembra v Banskej Štiavnici v priestoroch amfiteátra. "Do Banskej Štiavnice sa vraciame po dlhých rokoch. Hrali sme tam v čase, kedy ten hype okolo nebol ešte taký veľký, takže sa tam veľmi tešíme. Fanúšikovia sa tak môžu prichystať na krásny západ slnka v krásnom meste v objatí našej hudby," pozýva Rasťo Kopina.

Vstupenky: 

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Martin Krestian

Súvisiaci interpreti: Nocadeň