Hudobný projekt Viva Ulica! v pondelok vyvrcholil v podobe masterclass v priestoroch bratislavského konzervatória s jeho tohtoročnými ambasádormi, zoskupením Janoska Ensemble. Finalisti projektu dostali od skúsených hudobníkov nielen praktické rady, ako zaujať a vniesť do hudobného prednesu niečo zo seba, ale si so zoskupením aj spoločne zaimprovizovali.

"Je veľmi zaujímavé vidieť, ako sa tí muzikanti vedia z jednej minúty na druhú zmeniť a nechajú sa inšpirovať naším Janoska style, ktorý sme vymysleli a ktorý predvádzame po celom svete. Je veľmi úspešný a celý je vlastne postavený na tom, že v hudbe nie sú žiadne hranice. Improvizujeme a rozbíjame stenu medzi publikom a nami. Je to niečo úplne nové a chceme to ukázať aj tu, týmto nadaným muzikantom. Oni sú nadšení a my sme radi, že takto prijímajú našu energiu. Všetko sa tu pritom deje úplne spontánne. Prvý chlapec dnes hral napríklad skladbu na akordeóne, ktorú sme s ním nikdy necvičili a na konci sme si ju s ním celú zahrali,“ povedal počas masterclassu v rozhovore pre agentúru SITA klavirista zoskupenia František Jánoška.

"Hudba je aj o tom, aby sme ju hrali spontánne, zo srdca. Klasická hudba sa hrá väčšinou z nôt, a to by sme práve chceli zmeniť. Chceli by sme, aby si aj klasický interpret uvedomil, že môže robiť hudbu bez nôt a môže tvoriť aj vlastné veci. Domnievame sa, že bez nôt sa ten umelec vie prednesu lepšie oddať a dokáže zo seba dať, čo je v ňom ukryté. A keď do hudby vloží niečo zo svojho vnútra, hneď je to jedinečné," dodal jeho brat, huslista Roman Jánoška.

Viva Ulica! - masterclass s Janoska Ensemble Zdroj: Matúš Maderič

Mladých muzikantov sa preto snažili počas masterclass hlavne uvoľniť. "Chceme, aby objavili, čo majú v sebe skryté. Muzikant sa nie vždy vie otvoriť sám od seba a niekedy stačí len niečo povedať a hneď začne rozmýšľať inak. Ide nám predovšetkým o to, aby sa vedel pred svojím publikom dostatočne uvoľniť a naplno odprezentovať, čo v ňom je, aby dokázal rozvinúť svoju osobnosť. Poslaním každého muzikanta predsa je, aby druhých zaujal, no veľakrát sme mali možnosť vidieť aj vynikajúcich muzikantov alebo umelcov, ktorí záujem divákov nevzbudili. Je jedno, kde hráte, ide o vašu charizmu, o to, ako sa viete predať, či dokážete vymyslieť niečo nové... Každý hudobník predsa chce, aby za ním po koncerte prišiel fanúšik a povedal 'Áno, toto bolo to, čo ma zaujalo a som šťastný, že som to počul!'," uviedol František.

Pre jedného z finalistov Viva Ulica! pripravili Janoska Ensemble veľké prekvapenie. "Vyberieme si dnes jedného z nich, buď sólistu alebo zoskupenie, ktoré bude mať možnosť vystúpiť s nami na koncerte v Európe, vo veľkej koncertnej sále. Môže to byť v Paríži, Ríme, Nemecku, Rakúsku, ešte sa rozhodneme kde. To bude taký darček od nás za to, že nás dotyčný zaujal svojou hrou. Vybrať si bude veľmi ťažké. Z toho, čo sme počuli, sme veľmi milo prekvapení. Všetko sú to naozaj veľmi dobrí muzikanti a talentovaní ľudia," podotkol Roman.

Okrem spomínaného európskeho vystúpenia čakajú Janoska Ensemble tento rok ešte dva koncerty v Bratislave a ako prezradili, pokračujú aj vo vlastnej tvorbe. "Predstavíme sa 11. decembra v koncertnej sále Slovenského rozhlasu. Jeden koncert sme už vypredali, tak sme pridali v ten istý deň ešte ďalší, o 18-tej hodine. Na obidvoch zahráme so slávnym gitaristom Birélim Lagrénom. A nahrávame momentálne aj ďalší album. Veľmi sa tešíme, lebo sa bude niesť v jednej špeciálnej téme," poznamenal František. "Fanúšikovia sa majú na čo tešiť, aj my sami sme boli zo seba prekvapení, že sme sa rozhodli práve pre toto a je to pre nás veľká výzva, lebo síce zostávame v Janoska style, ale otvárame zas celkom nové dvere," uzavrel Roman.

Zdroj: SITA
Foto: