Vráťme sa späť v čase. Sú 90-te roky. Krajina si po páde Železnej opony zvyká na nové podmienky. Otvorili sa hranice, slobodne sa podniká, cestuje, prenikajú k nám západné kultúrne vplyvy. Zároveň tu "kraľujú" mafiánske skupiny, heroín si pýta prvé obete, zvýšila sa kriminalita a v štátnom aparáte bujnie korupcia.

Chlapci zo sídliska v Petržalke si toto všetko všímajú. Fascinovaní americkou hip-hopovou kultúrou sa rozhodnú do nej pretaviť lokálnu realitu. Jedna z jej hudobných zložiek - rap - sa stáva hlasom ich generácie.

Takto by sme mohli v skratke popísať príbeh jednej z priekopníckych formácií slovenského rapu - kapely Žužuleta a ich partie kamarátov Tí Zozadu. Primiešajte k tomu nadšené sledovanie americkej šou YO! MTV Raps, stretnutie s kmotrom slovenského rapu Davidom zo Senca a jeho bohatou zbierkou platní, spoločnú realizáciu prvej kazety Všetko je pravda (1995) pod názvom Genuine Gem a zvyšok je história.

Jej hmatateľnými dôkazmi sú aj skladby na prvých výberovkách slovenského rapu Zvuk ulice a dve vinylové platne: singel Kam ideme/Petržalka (1998) a EP Žužuleta (2000), ktoré obsahuje ich skladby z druhej polovice 90-tych rokov.


Tvorbu kapely Žužuleta, v zložení RišoKam?čo?, charakterizoval nevyumelkovaný postoj, až punková priamočiarosť a slangový slovník. Sú zaujímavou stopou doby a odrazom toho, čo sa dialo v spoločnosti v čase vzniku ich repertoáru. Hľadali vlastný výraz domácej podoby žánru zrodeného v uliciach amerických veľkomiest a podpísali sa pod jeho prvé kapitoly na Slovensku. 

Dnes sa tento žáner stal mainstreamom. Až na pár výnimiek, ktorým patrí všetka česť, je rap neraz obsahovo vyprázdnený - stal sa módou, prípadne médiom na prezentovanie "skrytej" reklamy. Koncert kapely Žužuleta v MMC prinesie 12. októbra závan nadšenia začiatkov, keď v tom bola údernosť, vášeň a nekalkulovalo sa. Keď jediným kanálom, kde ste sa k takejto muzike mohli dostať, bolo šero "kulturákov", lebo sociálne siete ani Youtube ešte neexistovali. 

Naposledy sa Žužuleta pripomenula vlani v novembri ako jeden z hostí ďalšej domácej hip-hopovej legendy Trosky, ktorá v MMC oslávila 20 rokov od vydania svojho debutového albumu. Páni z Petržalky tam na pár desiatok minút priniesli závan špinavého a priamočiareho, no o to viac úprimného rapu.

Teraz im bude patriť celý večer, ale chýbať nebudú ani hostia. O dídžejskú podporu sa postarajú spomínaný David zo Senca, MikroManVeritas a dávku rýmov zo seba vysypú Džukel z Biskupíc, HafnerZetuzeta, Decko (GR Team) a Moloch Vlavo.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)