A4 – priestor súčasnej kultúry v Bratislave pozýva na jednodňový workshop, na ktorom návštevníkov naučia vytvárať hudbu prepájaním počítača a okolitého sveta. Stačí na to lacný a dostupný mikrokontrolér Arduino, zopár senzorov a trochu programovania. Úvodný workshop pre tých, ktorí si chcú niečo take vyskúšať, sa uskutoční v sobotu 14. septembra v priestoroch čerstvo rozšírenej A4.

Workshop pod vedením hudobníka a programátora Fera Királya je určený pre všetkých, ktorých zaujíma kreatívne spojenie fyzického sveta s počítačom prostredníctvom Arduina – programovateľného mikrokontrolera, využiteľného pri tvorbe interaktívnych umeleckých inštalácií, hudobných nástrojov či performancií. Arduino je platforma na spájanie fyzického sveta s digitálnym a je navrhnuté tak, aby umožnilo tvorivo pracovať s technológiami aj ľuďom, ktorí nemajú veľké skúsenosti s programovaním. Workshop je teda vhodný aj pre úplných začiatočníkov.

Čo čaká účastníkov workshopu? Vytvoria si jednoduchý hudobný nástroj s pomocou senzorov, naučia sa základy fungovania Arduina a vyskúšajú si tvorbu samotného zvuku v jazyku SuperCollider s vopred pripraveným kódom od lektora. Je nutné si priniesť vlastný počítač. Registrácia vopred na workshop@a4.sk, v cene workshopu je zahrnutá doštička Arduino a materiál. Dĺžka trvania od 10:30 do 18:00.

Lektorom bude Fero Király

Fero Király je absolventom Hudobnej fakulty VŠMU v Bratislave kde vyštudoval hru na klavír. Zaoberá sa hudobnými projektmi s presahom do performance, sound artu, inštaláciami, interpretáciou súčasnej hudby, hudobnými reinterpretáciami výtvarných diel, ako aj edukačnými projektmi v oblasti hudby, hudobnej kompozície a sound artu. Využíva pri tom nové hraničné experimentálne polohy, vytvára si vlastný software a rád spolupracuje na projektoch s inými umelcami s viacdisciplinárnym zameraním. Okrem súboru Cluster, ktorý je jeho domovským projektom, je súčasťou mnohých slovenských aj medzinárodných umeleckých platforiem ako Veni, Király & Žabková, Námestie Republiky, Dirt ensemble, Urban H. a iných.

V rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, spolufinancovaného z programu EU Kreatívna Európa, Fondom na podporu umenia a Bratislavským samosprávnym krajom.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Lucia Mandicová, PR manažérka A4 - priestor súčasnej kultúry.