Už viac ako 15 rokov patrí medzi top podujatia prezentujúce židovskú hudbu a kultúru festival KlezMORE. Pôvodne vznikol vo Viedni, no posledných rokoch sa koná aj v Bratislave. Tento rok sa práve na "slovenskej strane" celý jeho program začne a prinesie štyri zaujímavé koncertné večery.

"Po päťročnej spolupráci môžeme smelo povedať, že nejde o viedenský, ale už o spoločný 'Twin city festival' Viedne a Bratislavy. Sme hrdí, že aj tento rok privítame svetoznáme mená a výnimočné projekty súčasnej (nielen) klezmer scény," uvádza šéf bratislavskej časti festivalu Andrej Werner.

Bratislave tento rok nielenže pripadla česť otvoriť spoločné prestížne kultúrne podujatie, no práve celú prvú časť festivalu budú od 16. do 21. októbra predstavovať koncerty v Bratislave. Slovenská séria štyroch večerov dostala spoločný podtitul Pre-KlezMORE. "Nielen preto, lebo pôjde o preview (úvodné) koncerty, ale hlavne preto, že sú to koncerty v Preßburgu, Prešporku alebo, ako sa hovorilo Bratislave v jidiš, Preshpoyrku," vysvetľuje Werner.

Vstupenky na jednotlivé koncerty sú v predaji samostatne, ale aj v podobe permanentky za zvýhodnenú cenu na tri alebo všetky štyri večery. Zámerom bratislavského usporiadateľa je predstaviť židovskú hudbu, ktorá  je dôležitou súčasťou kultúrnej identity Európy, v jej rôznych podobách. Diváci môžu v podaní špičkových umelcov spoznať klezmerový tanec, najlepšie slovenské klezmerové kapely, skvelých hudobníkov z Izraela či Dánska, piesne vo vzácnom jazyku západných Židov - ladino, či jidiš piesne v kombinácii s klasickou hudbou.

Kto, kedy a kde?

Takmer po desiatich rokoch sa do Bratislavy vracia "guru" klezmerového tanca, Steve Weintraub z USA. Na podujatí s názvom Tants klezmer!, ktoré sa bude konať 16. októbra v bratislavskom V-klube, sa predstaví aj Linda Luptáková, známa nielen z dlhodobej spolupráce so skupinou Preßburger Klezmer Band, no aj zo svetoznámej Lúčnice, Ifjú Szívek, či z populárneho televízneho projektu Zem spieva a z filmu Tanec medzi črepinami. Obaja sa predstavia v hudobnom sprievode prešporských klezmerov.

"Klezmer na druhú" alebo moderne povedané Klezmer Double Pack budete môcť zažiť v nasledujúci deň, 17. októbra, v Design Factory v podaní súčasných top klezmerových kapiel, ktorými nepochybne sú domáci Pressburger Klezmer Band a dánska zostava Mames Babegenush. Obe kapely spája dlhoročné priateľstvo so stretnutiami na festivaloch či už v ďalekom Buenos Aires alebo v Kodani.

"Nepôjde však o žiadny klezmerový súboj, ale skôr o priateľské hudobné stretnutie a myslím si, že je veľmi pravdepodobné, že si zahráme aj spolu. Nevieme to odhadnúť, no možno práve tento koncert bude mať u nás poradové číslo 1000," hovorí kontrabasista Samo Alexander, jediný aktívne pôsobiaci zakladajúci člen bratislavských "klezmerákov".


Hudobný bonbónik festivalu predstavuje vystúpenie exotickej speváčky menom Noam Vazana alias Nani z Izraela a jej kapely z Amsterdamu. Talentovaná umelkyňa spieva v niekoľkých jazykoch, napríklad v reči svojej starej mamy z Maroka či v krásnom jazyku ladino, ktorým hlavne v minulosti hovorili tzv. západní Židia. Umenie na pódiu umocní umenie na stenách, koncert s názvom Izrael finest sa totiž uskutoční v Galérii Nedbalka. Do kalendára si zapíšte dátum 18. októbra, začiatok je už o 18:30. 


"Hovorí sa, že bez klezmerových muzikantov by nebolo takých géniov klasickej hudby ako Gershwin, Heifetz, Barenboim, Maisky... Preto sme na záver bratislavského programu pripravili bodku v duchu klasiky. Symbolické na tom je, že spevák Juraj Adamuščin pochádza z Bardejova, ktorý s okolitými dedinami predstavoval časť Slovenska, kde sa kedysi hrával klezmer. Práve on ako v poslednom čase vyhľadávaný sólista v spojení s komorným orchestrom ZOE predstaví unikátny projekt fúzie jidiš piesní a klasickej hudby," uzatvára Andrej Werner. Atmosféru koncertu s názvom Klezmer goes classic, ktorý sa uskutoční 21. októbra o 19:30, podčiarknú priestory a výnimočná akustika Kostola Klarisiek. 

Pozrite si záznam z vystúpenia Juraja Adamuščina a ZOE

Festival bude po silnom bratislavskom programe ďalej pokračovať vo Viedni. Jeho "duša", známy viedenský promotér Friedl Preisl, je zanietený priaznivec cezhraničnej kultúrnej výmeny. Do Viedne to predsa máme na skok a aj tento rok sa fanúšikovia klezmeru a kvalitnej hudby môžu tešiť na veľké mená, medzi ktorými je klezmerový dídžej Socalled, americký spevák a skladateľ Dan Kahn, či dnes už legendárni Newyorčania The Klezmatics. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach festivalu www.klezmore.sk, www.klezmore-vienna.at a facebook.com/klezmorebratislava.

Program bratislavskej časti festivalu KlezMORE 2019:

16. 10. (19:00, V-klub, Námestie SNP 12) - Tants klezmer!
Účinkujú: Steve Weintraub (USA) & Linda Luptáková feat. Pressburger Klezmer Band (SK/SRB)
Lístky: 5 eur (predpredaj), 7 eur (na mieste)

17. 10. (19:00, Design Factory, Bottova 2) - Klezmer Double Pack
Účinkujú: Pressburger Klezmer Band (SK/SRB) & Mames Babegenush (DK)
Lístky: 8 eur (predpredaj), 10 eur (na mieste)

18. 10. (18:30, Galéria Nedbalka, Nedbalova 17) - Israel finest
Účinkujú: Noam Vazana s kapelou (IL, NL)
Lístky: 6 eur (predpredaj), 8 eur (na mieste)

21. 10. (19:30, Kostol Klarisiek, Klariská 3) - Klezmer goes classic
Účinkujú: Juraj Adamuščin a Komorný orchester ZOE (SK)
Lístky: 6 eur (predpredaj), 8 eur (na mieste)

Festival-Pass na všetky koncerty spolu s tanečným workshopom alebo bez neho si môžete zakúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Slovenskú časť festivalu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a koná sa aj vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja, Hlavného mesta SR Bratislavy, Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto a SOZA. Partnerom festivalu je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov podujatia Andrej Werner. Tlačovú správu sme upravili.