Tretí koncert zo série Nu Sound of Visegrad v rámci v rámci aktivít Banská Štiavnica - Mesto kultúry 2019 ponúkne zaujímavé spojenia. Gitarovú hudbu s rôznymi fúziami od blacku metalu cez post-rock až po free jazz predvedú oceňovaná poľská skupina Lonker See, pražský projekt Black Hole Constellation a slovenská formácia Jób už 20. septembra v Kultúrnom dome BŠ.

Na počiatku stála myšlienka prinášať novú a inšpiratívnu hudbu z vyšehradského priestoru. Spojiť interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Teraz je z toho koncept putovnej koncertnej série, ktorá prináša do rôznych miest rôzne hudobné žánre. Po bratislavskom vystúpení a rumunskom a srbskom dobrodružstve prinášajú organizátori koncertnú sériu Nu Sound Of Visegrad do Banskej Štiavnice. Tretí koncert sa uskutoční 20. septembra v KC Banská Štiavnica, kde počas jedného večera zaznie post-rock, black metal, industrial aj free jazz.

Slová chvály o hudbe poľskej skupiny Lonker See dávno presiahli ich rodné mesto Gdynia. Kapela hrá zaujímavý mix stoner a psychedelického rocku s občasnými výletmi až do free jazzu. Minulý rok nahrala jeden z najzaujímavejších poľských albumov One Eye Sees Red. Divoké jamovanie v ňom naráža na pevný múr premyslených kompozícií a odráža v nich psychedelické zvuky. Nič nie je náhle, ale pomaly a premyslene budované. Lonker See pokračujú v kontinuálnej línii poľského jazzu plného experimentovania so zvukom a zachytávajú náladu súčasnej avantgardnej tvorby.


Do Banskej Štiavnice zavíta aj pražský projekt Black Hole Constellation - experimentálna odpoveď na súčasný black metal s výraznými basovými linkami na štýl francúzskeho fenoménu menom Igorrr. Tvoria ho Michal Jahoda a Marián Leskovský (Flowers For Whores). Diera v zemi, priestory s temnou históriu či opustená továreň, do ktorej ľudská noha už dlho nevkročila - to sú miesta, ktoré ožívajú vo videoklipoch s ich netradičnou tvorbou. Kombinácia experimentálneho metalu, industrialu a temného ambientu je celá zahalená v lynchovskej atmosfére. Tvorivý pretlak nápadov vyústil do debutového albumu Collapse Entertainment.


Atmosférické post-rockové línie a sludge-metalové prechody zase zdobia nitriansku progresívnu kapelu Jób. Ak máte radi tvorbu Isis, Russian Circles, Neurosis alebo Tool, budete nadšení. Tvorba skupiny spadá do kategórie interpretov, ktorí vedia nápaditými riffmi stavať a následne aj búrať zvukové a hlukové steny. Kapela dostala svoju konečnú podobu až v roku 2018, keď "šuflíková" tvorba ožila v plnohodnotnej kapele. Len pred pár dňami pokrstili debutový album Mmxix zvuk v nitrianskom Hideparku.


Koncertná séria Nu Sound Of Visegrad vyhľadáva a objavuje netradičný zvuk, inovatívny prejav a progresívne muzikantské schopnosti z krajín V4. Kultúrny dom v Banskej Štiavnici sa 20. septembra zmení na hudobný klub s chillout zónou, umelou trávou, posedením a príjemnou obsluhou. Po koncerte bude nasledovať afterpárty v klube Spojár, kde zahrajú poprední dídžeji a producenti.

Vstupenky:  

Zdroj: Music Press Production