V Štátnej opere v Prahe sa na oslave narodenín Michala Horáčka zišli niektoré z najvýraznejších osobností českej a slovenskej kultúry. Richard Müller svojmu priateľovi a skvelému textárovi daroval k šesťdesiatke vystúpenie, pri ktorom sa publikum neubránilo slzám. Odborná aj laická verejnosť označila Müllera za najlepšieho českého šansoniéra.

Müller a Horáček je umelecké spojenie, ktoré prinieslo viaceré nezabudnuteľné hity. Richard Müller otvoril galavečer, ktorý sa uskutočnil 3. októbra v nádhernom prostredí Štátnej opery, skladbou Stín stíhá stín. Nesprevádzala ho však ikona česko-slovenského šansónu Hana Hegerová, ktorá vlani ukončila spevácku kariéru, ale slovenská speváčka Lucia Šoralová.

Nasledovali vybrané kúsky zhudobnených textov Michala Horáčka od konca 80. rokov minulého storočia až po dnešok. Na pódiu sa vystriedali Petr Hapka, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner, Michael Kocáb, Lucie Bílá a mnohí ďalší. "Na jednom mieste som sa po dlhom čase stretol s kolegami hudobníkmi. Bol to krásny trojdňový maratón skúšok a vystúpení. V nostalgickej a vznešenej atmosfére," emotívne opísal vystúpenie Richard Müller.

Druhú polovicu galavečera s názvom "25 rokov príbehov v piesňach Michala Horáčka" otvorila slovenská speváčka Jana Kirschner, ktorá prekvapila hrou na harfe. Vo forme sa predviedol aj Petr Hapka v skladbe Levandulová. Dojaté publikum sa však zhodlo, že vrcholom večera bolo záverečné vystúpenie Richarda Müllera s piesňami Srdce jako kníže Rohan, Rozeznávám a Štěstí je krásná věc. Bodkou za večerom plným šťastia a nostalgie bol hit Baroko, ktorí všetci interpreti odspievali spoločne.

Michal Horáček aj české odborné kruhy po koncerte označujú Richarda Müllera spolu s Hanou Hegerovou za najlepších českých šansoniérov (správnejšie by bolo česko-slovenských). Rovnako reagujú fanúšikovia aj na sociálnych sieťach. Teraz sa už úradujúci Zlatý Slávik chystá na koncerty s názvom Koniec sveta, ktoré sa konajú 12. decembra v Bratislave a 21. decembra v Košiciach.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Ilustračné foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller