O udeľovaní BET Hip Hop Awards v Atlante sme písali už pred týždňom. Ceremoniál sa síce konal 29. septembra, no odvysielali ho až tento týždeň v utorok, takže sme víťazov spoznali až teraz. Dosť sa toho tentoraz dialo aj na Slovensku a v Čechách, kde sa do obehu dostalo viacero nových videí vrátane dlho očakávaného klipu od skupiny Pra3x.

Na spomínaných BET Hip Hop Awards dominovala predovšetkým dvojica The Throne, čiže Kanye West a Jay-Z. Spolu získali štyri ceny, Kanye si okrem toho odniesol ďalšie tri a Jay-Z jednu. Podrobnosti o výsledkoch ankety nájdete TU.

Súčasťou šou boli tradične aj cyphers, na ktorých sa zúčastnili napríklad Snoop Dogg, RZA, Xzibit, Talib Kweli, A$AP Rocky, DMX alebo T.I.

BET Hip Hop Awards: Cyphers
BET Hip Hop Awards: Grand Hustle Cypher

Hlavnou udalosťou na slovenskej scéne bolo tento týždeň bez pochýb zverejnenie videa fiľakovskej skupiny Pra3x. Demo a Spartak chceli pôvodne nakrútiť klip na niektorú zo skladieb z vlaňajšieho albumu Pekne Povedané, nakoniec však video vzniklo k úplne novej skladbe, ktorá nesie rovnaký názov ako spomínaný album. O produkciu tracku sa už tradične postaral Spartak.

Pra3x - Pekne Povedané

Nové video predstavil aj ďalší domáci interpret, menovite Strapo. Po skladbách Daj peňáz a Sám doma sa do tretice dočkala vizuálnej podoby aj vec Starý pes, ktorá je okrem iného aj reakciou na Nového človeka. Skladba rovnako ako prvé dve spomínané pochádza z albumu 23, ktorý Strapo nahral s producentom Emeresom.

Strapo - Starý pes

Aj u našich západných susedov sa urodili dva nové klipy. Ako prvý si predstavíme ten z dielne Ty Nikdy, ktorý má na svedomí Paulie Garand. Člen skupiny BPM splnil, čo sľúbil, a zverejnil video k singlu Klid. Ako už naznačuje samotný názov, ide o veľmi kľudnú a prijemnú vec, a v rovnakom duchu sa nesie aj klip.

Paulie Garand - Klid

Druhé české video zas majú na svedomí James Cole, La4 a Mike Trafik. Táto trojica v máji vydala EP Nadzemí, na ktorom sa nachádzal aj track Proč je to kak. K nemu teraz vzniklo čierno-biele video, v ktorom sa členovia labelu Big Boss predstavili v hereckých úlohách.

James Cole, La4, Mike Traffic - Proč je to kak

Presuňme sa teraz do USA, kde aj tento mesiac vychádza viacero očakávaných albumov. Jedným z nich je aj Mic Tyson od Seana Pricea, ktorý sa dostane do predaja 30. októbra. Sean už zverejnil tracklist, cover a naposledy aj krátke animované video k veci STFU Pt. 2.

Sean Price - STFU Pt. 2

Na novom albume momentálne pracuje aj KiD CuDi. Jeho tretia sólová štúdiovka ponesie názov Indicud, dátum jej vydania však známy zatiaľ nie je. Najnovšie z nej CuDi predstavil singel King Wizard, ktorý si aj sám produkoval.

KiD CuDi - King Wizard

U G.O.O.D. Music pracuje na albume aj člen Clipse Pusha T. V jeho prípade však zatiaľ nepoznáme ani názov albumu, a tak si zatiaľ musíme vystačiť s novou skladbou Pain. Tú produkoval Kanye West a refrén obstaral Future.

Pusha T feat. Future - Pain

Na 2. novembra je naplánovaná premiéra očakávaného filmu The Man With The Iron Fists, ktorý režíroval RZA z Wu-Tang Clanu. Fanúšikovia sa okrem filmu môžu tešiť aj na soundtrack, ktorý bude mať typický "shaolinovský" Wu-Tang sound. Prispeli k nemu aj Ghostface Killah, M.O.P a Pharoahe Monch, ktorí spolu nahrali skladbu Black Out.

Ghostface Killah ft M.O.P. & Pharoahe Monch - Black Out

Wu-Tang sa spomína aj v najnovšom videu formácie 1982, ktorú tvoria producent Statik Selektah a rapper Termanology. Klip vznikol k pomalšej skladbe Lights Down pochádzajúcej z ich druhého albumu 2012.

1982 - Lights Down

Naposledy sme písali o Roc Marcianovi a jeho pripravovanej druhej štúdiovke Reloaded, z ktorej sme si vtedy predstavili skladbu I Shot The King. Teraz nám bývalý člen Flipmode Squad ponúkol vec Rocky II. Tá sa však na tomto albume nachádzať nebude.

Roc Marciano - Rocky II

Po dlhšom čase sa o slovo prihlásil Akrobatik. Ten vlani v máji utrpel infarkt a následne musel podstúpiť operáciu srdca. Práve o týchto nepríjemných udalostiach rapuje v novej skladbe s výstižným názvom Alive.

Akrobatik - Alive 

Úplne na záver sa vrátime späť na Slovensko, konkrétne do Michaloviec. Odtiaľ pochádza málo známy rapper menom Rousi, ktorý sa na seba snaží upútať pozornosť dvojklipom Hudbou / Zamysli sa. O produkciu prvej skladby sa postaral B.eye, druhú zas produkoval kHz. Réžiu samotného videa mal na starosti Prix.

Rousi - Hudbou / Zamysli sa

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza každý štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: AP Photo/Julio Cortez

Súvisiaci interpreti: Jay-Z, Kanye West