Anglická elektronická kapela Depeche Mode vydá budúci rok na jar nový album Spirit a následne absolvuje svetové turné, v rámci ktorého ani tentokrát nevynechá Bratislavu. Členovia skupiny to oznámili na dnešnej tlačovej konferencii v talianskom Miláne, ktorú streamovali na Facebooku.

Depeche Mode nahrávali svoju štrnástu štúdiovku v kalifornskej Santa Barbare a New Yorku s anglickým producentom Jamesom Fordom. Okrem neho sa na novinke podieľal aj techno dídžej Matrixxman. Krátke ukážky niekoľkých skladieb z albumu Spirit predstavili prostredníctvom krátkeho videa na spomínanej tlačovej konferencii v Miláne, ďalšie podrobnosti ako tracklist či dátum vydania však zatiaľ nezverejnili. Určite sa však dostane na trh ešte pred začiatkom koncertnej šnúry Global Spirit Tour, ktorá odštartuje 5. mája 2017 v Štokholme.

V Bratislave Depeche Mode vystúpia v sobotu 20. mája na futbalovom štadióne Pasienky, kde sa predstavia už po štvrtý raz. Celkovo to bude už ich piaty koncert na Slovensku, v rámci turné k predchádzajúcemu albumu Delta Machine totiž skupina zavítala do Bratislavy dvakrát. Zatiaľ posledným koncertom u nás je ich prvé halové vystúpenie na Zimnom štadióne O. Nepelu vo februári 2014 (reportáž). Vstupenky na májový koncert sa dostanú do predaja 21. októbra. Koncert bude prvým, ktorý bude organizovať agentúra Vivien, doterajšie slovenské vystúpenia Depeche Mode sa konali pod hlavičkou XL Promotion.

Okrem Bratislavy sa skupina predstaví napríklad aj v Budapešti (22. mája) či Prahe (24. mája). Európska časť turné bude pozostávať z 32 koncertov v 21 krajinách a spolu by ju malo navštíviť viac než 1,5 milióna fanúšikov. Po európskych koncertoch sa Depeche Mode v druhej polovici roka 2017 v rámci Global Spirit Tour presunú do Ameriky. Bude to už osemnáste turné Depeche Mode, kapela sa vráti na koncertné pódiá po vyše troch rokoch. Predchádzajúcu Delta Machine Tour navštívilo 2,5 milióna fanúšikov, vďaka čomu išlo o jedno z najúspešnejších turné roku 2013. V rámci Global Spirit Tour kapela pokračuje vo svojom charitatívnom partnerstve so švajčiarskym výrobcom hodiniek Hublot. Výťažok z predaja lístkov poputuje organizácii Charity: Water, ktorá sa zaoberá zabezpečovaním pitnej vody v lokalitách, kde je jej nedostatok.

Dave Gahan, Depeche Mode v Bratislave, 6.2.2014 Zdroj: Marko ErdDepeche Mode v Bratislave, 6. 2. 2014 (foto: Marko Erd)

Tlačovka ako vzácna príležitosť na stretnutie s fanúšikmi

Tlačové konferencie Depeche Mode bežne navštevujú nielen novinári ale aj fanúšikovia. Na tej predchádzajúcej v Paríži v roku 2012 sme boli aj my a dá sa povedať, že hlavným motívom kapely na ich organizovanie je skôr samotná interakcia so skalnými priaznivcami ako prezrádzanie veľkého množstva podrobností. Potvrdil to aj Martin Gore, keď rozprával o tom, ako ich potešilo, keď pri príchode na miesto tlačovky po rokoch strávených v úzadí opäť videli davy nadšených ľudí, ktorí kričali ich mená. "Nie sme na to zvyknutí," priznal skromne, no potom upresnil, že si od slávy od posledného turné jednoducho odvykli. Na budúci rok "depešácka mánia" opäť prepukne naplno, takže dnešná tlačovka bola aj pre nich takou malou prípravou a zároveň návratom do sveta hudobného biznisu.

Tie veľké a zásadné novinky, o ktorých sa beztak písalo a hovorilo už predtým, kapela vyzradila, resp. potvrdila hneď na začiatku. Počas priestoru na otázky už potom členovia prítomných skôr zabávali, než by ponúkali nejaké prekvapivo odhaľujúce informácie zo zákulisia. Dave Gahan napríklad v jednom z vtipných momentov prezradil, že na turné s nimi nepôjde kaderník. Pobavila aj poznámka niekoho z hľadiska, že jeho topánky dnes "ukradli" celú šou.

Andy Fletcher zase jednému zo zvedavcov, ktorý sa pýtal, aký bude album Spirit, odpovedal slovami "určite viac sexi". Aj túto možnosť totiž obsahovala košato položená otázka. Potom však už vážnejšie priznal, že na albume ešte stále pracujú. Bolo by preto predčasné o ňom hovoriť viac, no to, čo zatiaľ vytvorili, sa im veľmi páči. Ocenili tiež prístup producenta Jamesa Forda, s ktorým spolupracujú prvýkrát. Zakladateľ formácie Simian Mobile Disco má ako producent na konte spolupráce s Florence and the Machine, Arctic Monkeys, Klaxons či Mumford & Sons.

Stáva sa už tradíciou, že členovia skupiny na tlačových konferenciách dostanú otázku o ich špeciálnom vzťahu k malým stredoeurópskym krajinám. Nechýbala ani tentokrát, a tak mohli hudobníci opäť raz pripomenúť, že boli jednou z mála kapiel zo západu, ktoré ešte pred pádom Železnej opony vystúpili v Prahe či Budapešti. Tieto destinácie sú dodnes ich pravidelnými zastávkami na turné a pri šnúrach k posledným trom albumom sa k nim pridala aj Bratislava.

K obľúbeným fanúšikovským témam patrí aj otázka koncertného setlistu, na ktorú sú členovia DM už taktiež zvyknutí a zvládajú ju so šarmom a humorom. Príprava programu na turné ešte ani nezačala, takže konkrétny zoznam skladieb bude známy oveľa neskôr. Samozrejme v ňom nebudú chýbať novinky z pripravovaného albumu, starších skladieb, ktorými ich môžu doplniť, je však nepreberné množstvo. "Máme niečo ako Eurovision Song Contest, kde hlasujeme za skladby, ktoré chceme hrať. Ale sme na to len traja," povedal s úsmevom Andy Fletcher. "Som si istý, že zahráme všetky naše najpopulárnejšie kúsky," poznamenal Dave Gahan. "A ja som si istý, že mnohých z vás zase naštveme," dodal so smiechom Martin Gore.

Záznam celej dnešnej tlačovky z Milána si môžete pozrieť nižšie. Akcia začína okolo 12. minúty a v čase 14:30 si môžete vypočuť cca. 70 sekúnd ukážok z albumu Spirit.



Depeche Mode vznikli v roku 1980 v Basildone a v súčasnosti fungujú v zložení Dave Gahan (spev), Martin Gore (klávesy, gitara) a Andy Fletcher (klávesy, basgitara). Na svojom konte majú zatiaľ trinásť štúdiových albumov - Speak & Spell (1981), A Broken Frame (1982), Construction Time Again (1983), Some Great Reward (1984), Black Celebration (1986), Music For The Masses (1987), Violator (1990), Songs Of Faith And Devotion (1993), Ultra (1997), Exciter (2001), Playing The Angel (2005), Sounds Of The Universe (2009) a Delta Machine (2013). Podľa televízie VH1 patrí skupina medzi 100 najlepších interpretov hudobnej histórie a magazín Q ju označil za najpopulárnejšiu elektronickú skupinu všetkých čias.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA)
Foto: Facebook.com/depechemode

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode