Spevák, textár, multiinštrumentalista a majster hudobných koláží Beck prichádza so svojím trinástym albumom Colors, ktorý vyjde už v piatok 13. októbra. Ide o jeho prvú dlhohrajúcu nahrávku od posledného albumu Morning Phase z roku 2014, za ktorú americký hudobník získal prestížnu cenu Grammy v hlavnej kategórii Album roka.

Podľa zasvätených bude novinka jedným z najzaujímavejších albumov tejto jesene. Americký magazín Rolling Stone album Colors nadšene charakterizoval ako "euforický výbuch experimentálneho popu". Prvým zverejneným singlom z albumu sa stala ešte v júni roku 2015 pieseň Dreams, ktorá v porovnaní s melancholickou a "rozospatou" atmosférou posledného albumu Morning Phase prekvapila optimistickým nábojom. "Snažil som sa spraviť niečo, čo by dobre fungovalo naživo", povedal k skladbe Beck.

O tom, že pieseň naozaj funguje, svedčí aj fakt, že bola zaradená medzi najlepšie skladby roku 2015 podľa magazínov Rolling Stone a Billboard (a medzi piesne, ktoré si budeme pamätať, sme ju zaradili aj my). Na albume Colors sa Dreams objaví vo verzii s novým mixom.


Druhým singlom sa stala v lete minulého roka svieža retro-futuristická pieseň Wow s prímesou funky a "vesmírneho" popu. V auguste tohto roka Beck predstavil ďalšiu ukážku dlho očakávaného albumu - pohodový song Dear Life, ktorý vďaka chytľavej melódii nedostanete z hlavy už po prvom vypočutí.


Najnovšou ochutnávkou je zatiaľ posledný singel s názvom Up All Night, ktorý bol zverejnený len pred pár týždňami. Opäť pritom ide o hravý tanečný song, ktorý dokonale zapadá do pestrého konceptu albumu Colors. Beck na ňom spolupracoval s Gregom Kurstinom, ktorý v minulosti spolupracoval so Siou, Ellie Goulding a najnovšie sa podieľal aj na novom albume Foo Fighters. Fanúšikovia sa teda rozhodne majú na čo tešiť.


Podľa vydavateľstva Universal Music je Colors pop-artovou zmesou mnohých štýlov, ktorých originálne spájanie v 90. rokoch umelca preslávilo. Sám Beck svoju tvorbu charakterizuje ako alternatívny pop s prvkami folku, psychedélie, hip-hopu, country, blues, R&B, funku, indie rocku, noise rocku, experimentálneho rocku, jazzu a soulu.

Vyniká tiež nepriamymi ironickými textami, post-modernými aranžmánmi a zvláštnymi zvukovými efektmi, vďaka čomu je právom považovaný za jedného z najkreatívnejších hudobníkov, ktorí svojou tvorbou prepájajú svet mainstreamu a nezávislej scény.

Redakciu Hudba.sk informovala Dominika Dirgasová z vydavateľstva Universal Music.

Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Beck