Slovenská swingová formácia Fats Jazz Band sa v posledných troch mesiacoch tohto roku predstaví v siedmich slovenských mestách. Koncertnú šnúru odštartuje 20. októbra v Piešťanoch, odkiaľ sa presunie do Bratislavy, Lučenca, Levíc, Novák, Trenčína a nakoniec do Nového Mesta nad Váhom.

Vystúpenia, ktoré orchester zorganizoval spolu s občianskym združením Swingmánia, podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia ako súčasť projektu Nebojte sa jazzu.

"Som nesmierne rád, že sme našli podporu na tento projekt a že aj menšie mestá majú o edukáciu publika v rámci jazzu a swingu záujem. Fats Jazz Band interpretuje skladby z počiatkov džezu naozaj veľmi autenticky, hráme na originálne historické hudobné nástroje z 30. rokov a všetky aranžmány sú transkripciami dobových nahrávok na šelakových platniach. Taktiež sa aj našou vizážou snažíme publiku ukázať, ako to vtedy bolo, preto máme obleky ušité podľa dobových strihov. Verím, že na týchto koncertoch a tančiarňach si ľudia nájdu vzťah k tejto krásnej hudbe, ktorá vyvoláva iba pozitívne emócie," vyjadril sa k projektu klavirista Ladislav Fančovič.

Koncerty Fats Jazz Band v rámci projektu Nebojte sa jazzu:

20. októbra - Piešťany, Kursalón
24. novembra - Bratislava, V-klub - Swingové Vianoce
25. novembra - Lučenec, Tančiareň a pivovar Franz
26. novembra - Levice, Synagóga
7. decembra - Nováky, Dom kultúry
8. decembra - Trenčín, Mierové námestie
9. decembra - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note

Fats Jazz Band je deväťčlenný swingový orchester, ktorý oživuje tradíciu jazzu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia. Založil ho klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič a okrem neho v ňom pôsobia aj Michal Matejka (gitara), Ľubomír Kamenský (trúbka, kornet), Patrik Fičor (bicie), Branislav Belorid (trombón), Pavol Kušík (kontrabas), Pavol Hoďa (klarinet, saxofón), Jana Dekánková (spev) a Matúš Uhliarik (spev, klavír). 

V roku 2012 vydali debutovú štúdiovku s názvom ...In Fats Waller's Rhytm..., pri tvorbe ktorej sa inšpirovali autentickými nahrávkami amerického klaviristu a skladateľa Thomasa "Fatsa" Wallera z rokov 1928 až 1943. Na konte majú aj albumy Twenty-four Hours a Day (2014) a That Old Feeling (2016). Tento rok na jar zverejnili videoklip k piesni Rhythm Is Our Business.


Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/fatsjazzband

Súvisiaci interpreti: FATS JAZZ BAND