Počas jednej zo skladieb na utorňajšom koncerte Rogera Watersa v brazílskom Sao Paule sa za spevákom na veľkoplošnej obrazovke objavil nápis "Bojujme proti neofašizmu" a za ním nasledoval zoznam mien politikov, ktorí podľa speváka k tomuto smeru patria. Medzi nimi bol aj Donald Trump, Viktor Orbán či favorit brazílskych prezidentských volieb Jair Bolsonaro.

Najväčší rozruch medzi tamojšími fanúšikmi pochopiteľne vyvolalo meno brazílskeho politika. Watersov facebookový profil v krátkom čase zaplavili tisíckami komentárov, pričom niektorí hudobníka chválili a iní mu nadávali. "Roger Waters, ty máš spievať pesničky! Nestrkaj prsty do toho, v čom sa nevyznáš," napísal mu jeden z rozhorčených Brazílčanov.

Viacerí hudobní fanúšikovia, ktorí nedajú dopustiť na prezidentského kandidáta Jaira Bolsonara, sa dokonca po utorňajšom koncerte rozhodli zbaviť lístkov na nadchádzajúce Watersove koncerty v Brazílii a ponúkajú ich na predaj. Waters bude v tejto krajine koncertovať až do 30. októbra, jeho turné teda môže mať istý vplyv na výsledky druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 28. októbra.

Aká voľba čaká Brazíliu?

Jair Bolsonaro sa prezentuje ako zástanca konzervatívnych hodnôt a svojimi názormi na otázky ako interrupcie či práva LGBTI si už vyslúžil nálepku krajne pravicového politika. Jeho ľavicový protikandidát Fernando Haddad ho dokonca v utorok obvinil, že na neho v predvolebnej kampani útočí pomocou falošných správ. Volebný tím Bolsonara totiž okrem iného rozširuje absurdné informácie, že jeho protikandidát Haddad by v prípade volebného víťazstva pozatváral v krajine všetky kostoly a do škôl by zaviedol nové učebnice, ktoré by deti presviedčali, aby sa stali homosexuálmi.

V prvom kole brazílskych prezidentských volieb, ktoré sa konalo 7. októbra, zvíťazil Bolsonaro so ziskom 46 percent hlasov, na druhom mieste skončil Haddad s 29 percentami.


Zdroj: SITA, Hudba.sk edit
Foto: Kate Izor

Súvisiaci interpreti: Roger Waters