V pražskom Paláci Žofín sa dnes ráno začala verejná posledná rozlúčka so zosnulým spevákom Karlom Gottom. Na miesto prichádzajú priaznivci z celej Českej republiky i zo zahraničia, ktorí mu budú môcť vzdať svoj hold do 22:00. Podľa reportéra denníka Mladá fronta (MF) DNES priaznivci legendárneho interpreta už v skorých ranných hodinách úplne zaplnili most Légií.

Podrobne o dianí na mieste informuje v pravidelne aktualizovanom článku spravodajský portál iDnes.cz. Online spravodajstvo z podujatia prinášajú aj Topky.

Mnohí fanúšikovia a fanúšičky Karla Gotta čakali na otvorenie paláca od štvrtka, a tak bol rad čakajúcich už pri otvorení Paláca Žofín dlhý minimálne kilometer. Podľa zverejnených informácií tak už o piatej hodine rannej pri Národnom divadle, okolo ktorého vedie koridor k palácu, čakalo zhruba 150 ľudí. Prvý človek v rade, Karol Svoreň z pražskej časti Letňany pred Žofínom, čakal na mieste poslednej rozlúčky už od štvrtka od tretej popoludní. 

Pre poslednú rozlúčku s československou speváckou ikonou v Prahe obmedzili dopravu. Do radu sa môžu ľudia stavať len z Janáčkovho nábrežia, koridor vedie cez spomínaný most Légií až k Palácu Žofín. V paláci i pred ním znejú spevákove piesne. Ľudia majú vo vnútri priestor na odloženie kvetín a môžu tiež písať svoje odkazy do kondolenčných kníh. Na rozlúčenie sa so spevákom majú jeho priaznivci približne desať sekúnd, aby sa s ním mohlo rozlúčiť čo najviac ľudí.

Podľa novinára z MF Dnes polícia vyviedla zo Slovanského ostrova, na ktorom sa Žofín nachádza, opitého mladého muža. Ten priamo pred vchodom do paláca robil grimasy do kamier. Rozlúčka sa ale inak koná bez komplikácií. Za hodinu prejde sálou, v ktorej znejú skladby Karla Gotta podľa jeho vlastného výberu, približne 2000 ľudí. Podľa odhadov sa však chce s majstrom rozlúčiť viac ako 300-tisíc fanúšikov. Do 22:00 sa preto dnu určite nedostanú všetci a český Úrad vlády dohodol s Prahou 5, ktorej bol Gott obyvateľom, vytvorenie ďalšieho pietneho miesta v Kinského záhrade. To by malo byť sprístupnené od dnes od 10:00 až do nedeľnej polnoci.

Posledná rozlúčka s Karlom Gottom v Paláci Žofín Zdroj: AP Photo/Petr David Josek

Otec chcel z neho remeselníka

Karel Gott sa narodil v 14. júla 1939 v Plzni. Po presťahovaní do Prahy sa vyučil za elektromontéra v ČKD. Jeho otec vždy trval na tom, aby získal poctivé remeslo. Matka zase podporovala jeho lásku k hudbe. Od roku 1957 začal amatérsky spievať, rok na to sa zúčastnil na súťaži Hledáme nové talenty v pražskom Slovanskom dome. U publika mal úspech, no odbornú porotu nepresvedčil. To ho však neodradilo a začal pravidelne vystupovať v známych pražských kaviarňach Alfa a Vltava. V roku 1960 opustil zamestnanie v ČKD a urobil skúšky na konzervatórium. Študoval spev u Konstantina Karenina.

Jeho prvým výraznejším úspechom bola v roku 1962 jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den. Spieval tam spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. Práve tento duet sa stal prvou gramoplatňou Karla Gotta - vyšiel ešte na šelakovej platni na 78 otáčok. V roku 1962 vznikla anketa Zlatý slávik, Gott skončil v prvom ročníku so ziskom troch bodov až na 49. mieste, vyhral Waldemar Matuška.

No už o rok neskôr vtedy 24-ročný Karel Gott anketu vyhral - a potom ju s pár prestávkami vyhrával pravidelnej počas celej svojej kariéry. Na jeho prvom úspechu v ročníku 1963 má veľkú zásluhu aj autorská dvojica Jiří ŠlitrJiří Suchý z pražského Divadla Semafor, ktorí Gottovi práve v tom istom roku ponúkli angažmán a jeho popularita bleskovo rástla. Napísali preňho hneď tri hity: SáňeZdvořilý Woody a Oči sněhem zaváté, ktorá sa stala najväčším hitom roka 1963.


Úspech na Bratislavskej lýre, v Nemecku aj v Las Vegas

Hereckú kariéru odštartoval Karel Gott v roku 1964 v jednej z najslávnejších hraných filmových komédií Limonádový Joe aneb Koňská opera v réžii Oldřicha Lipského s Milošom Kopeckým a Karlom Fialom v hlavných úlohách. V tom istom roku spevák nechýbal ani v legendárnom muzikáli Kdyby tisíc klarinetů v réžii Jána Roháča, kde sa predstavil po boku Waldemara Matušku, Hany Hegerovej či Evy Pilarovej.

Prelomové bolo jeho zoznámenie sa s bratmi Ladislavom a Jiřím Štaidlovcami. Spoločne v roku 1965 založili Divadlo Apollo a z ich spolupráce vznikli hity ako Ukážu ti cestu rájemDívka toulaváTrezorC'est La vie alebo Bum, Bum, Bum. Supraphon mu v tom istom roku vydal prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V júni 1966 súťažil na Bratislavskej lýre s dvoma piesňami - Mám rozprávkový dom Vieroslava Matušíka a Pošli to dál, ktorú mu zložil kolega z divadla Apollo Jaromír Klempíř. Za Rozprávkový dom získal zlatú lýru, Pošli to dál skončila štvrtá. Nechýbal ani v roku 2016 na spomienkovom koncerte Lýra 50, bolo to jedno z jeho prvých vystúpení po prekonaní rakoviny.


V hudobnom divadle Apollo sa okolo speváka sformoval orchester, resp. skupina Ladislava Štaidla, ktorá bola Gottovou sprievodnou kapelou celé dve desaťročia. V roku 1966 okrem úspechu na Slovensku prišiel aj zásadný moment pre jeho medzinárodnú kariéru. Spoločnosť Artia vydala jeho prvú zahraničnú platňu pod názvom The Golden Voice Of Prague, ktorá mala úspech najmä v Nemecku. Začiatkom roka 1967 podpísal Karel Gott zmluvu s nemeckou firmou Polydor, kde mu najprv vyšiel prvý nemecky spievaný singel so skladbou Weisst du wohin? a v roku 1968 aj album Die goldene Stimme aus Prag, z ktorého sa v nemecky hovoriacich krajinách predalo 450-tisíc platní. Po tomto obrovskom úspechu mu prezývka "zlatý hlas z Prahy" zostala a bola najmä v nemecky hovoriacich krajinách používaná až do konca jeho života.

Karel Gott zaznamenal na konci 60-tych rokov aj ďalšie zahraničné úspechy. Koncertoval v československom pavilóne na svetovej výstave v Montreale, od júna 1967 vystupoval so skupinou Ladislava Štaidla v hoteli Frontier v Las Vegas, na pódiu, kde neskôr spieval aj Elvis Presley. "Tá rock'n'rollová éra je nevykoreniteľne vo mne, to zo mňa nemôže nikto dostať. Aj keby ma zatvorili, stále to bude rock'n'roll. Ako tínedžer som dostával vzpruhu a inšpiráciu stať sa spevákom. Bola to éra v hudbe, kde sa prejavoval pocit u všetkých ľudí, že bude lepšie, že tu prichádza niečo nové. Ten pocit bol aj v celých 60. rokoch, preto sa nemôžem Elvisovi vyhnúť. Aj keď spevácky nebol Elvis môj vzor spievania, ale bolo to niečo, na čo všetci radi spomíname," povedal Karel Gott v rozhovore roku 2012 po vydaní albumu Dotek lásky, na ktorý zaradil aj tri Elvisove piesne.

"V tej dobe bolo Las Vegas pre nás ako iná planéta, a zvlášť hudobná, kde sa schádzali a boli angažovaní tí najlepší. A spievať medzi nimi - ešte doteraz som sa neprebral z toho sna. Bol som tam pred Elvisom. Elvis v tej dobe nakrúcal filmy pre firmu MGM, manažér ho zaviazal na šesť filmov. Nehovoril o nich pozitívne, tak trocha sa aj hanbil, že to boli plytké príbehy. Do Las Vegas bol angažovaný po pauze na scéne až v roku 1969, hotel International, ale to ja som bol už preč," zaspomínal si Gott. V marci 1968 zastupoval Rakúsko na Veľkej cene Eurovízie s piesňou Tausend Fenster, ktorú zložil Udo Jürgens. V októbri 1968 získal zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Riu de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady Carneval.


Jeho popularitu potvrdzuje aj fakt, že od roku 1969 bol v ankete Zlatý slávik vždy prvý až do roku 1982, keď jeho sériu prerušil Miro Žbirka. Zvíťazil potom aj v rokoch 1983, 1984, 1989 a 1990, najdlhšie bez víťazstva bol v rokoch 1986-1988, kedy ho trikrát po sebe predbehol Dalibor Janda. A potom v rokoch 1991-1995, kedy ho najskôr prekonal Pavol Habera a potom bola anketa na štyri ročníky prerušená. Obnovili ju v roku 1996 pod názvom Český slavík, Gott sa v nej hneď vrátil na vrchol a prvenstvo si udržal až do roku 2017, s výnimkami rokov 1998 a 2012, kedy ho predbehli Daniel Hůlka, resp. Tomáš Klus. Gott je tak celkovo držiteľom 22 československých a 20 českých zlatých slávikov.

Spieval o raji, hral pekelníka

Kým v 70. a 80. rokoch dosahovala jeho popularita vrchol, prakticky každý rok vydával nový album a v televízii vysielané programy Karel Gott v Lucerne mali obrovský úspech, po revolúcii zažil krízu a v roku 1990 dokonca uvažoval o ukončení kariéry. Úspešné turné v Československu a Nemecku ho však presvedčilo, aby pokračoval. V roku 1991 ho uviedli do Siene slávy hudobných cien Anděl a v roku 1992 sa jeho platňa Když muž se ženou snídá stala najpredávanejšou.

Spolu so speváčkou Luciou Bílou účinkoval v roku 1991 v televíznom filme Maratón. Počas premiéry filmu Z pekla štěstí (Zdeněk Troška, 1999) Karel Gott povedal, že by si niekedy rád zahral v takej rozprávke. Jeho želanie sa splnilo v druhom diele. Pekelné scény s Luciferom, ktorého spevák stelesnil, sa nakrúcali v polovici septembra a iba v noci. Jeho stvárnenie pekelníka bolo paradoxom, keďže v mnohých piesňach spieva o raji. Kde je však podľa Karla Gotta raj na zemi? "Raj na zemi neexistuje. Ale môžeme si ho sami vytvoriť. A to kdekoľvek na svete. V podkrovnej manzarde na Žižkove, rovnako ako v honosnej rezidencii v Kalifornii," povedal v jednom z rozhovorov.

On samotný svoj raj zrejme našiel na koncertných pódiách ale aj v kruhu svojej rodiny. Oženil sa až vo veku 68 rokov, 7. januára 2008 si v Las Vegas vzal za manželku svoju dlhoročnú partnerku Ivanu Macháčkovú, ktorá mala v tom čase 31 rokov. Spolu majú dve dcéry, Nelly SofiuCharlotte Ellu. Z predchádzajúcich nemanželských vzťahov má Gott dve dospelé dcéry - Dominiku a Luciu.


Fanúšikom sa rozdával až do konca

V roku 2008 získal trojnásobnú platinovú platňu Supraphonu za predaj svojich albumov. K 70. narodeninám mu vyšla v júli 2009 trojkompilácia Karel Gott 70 hitů a mesiac na to albumová kolekcia s názvom Mé písně - Zlatá albumová kolekce. Tá obsahuje 33 albumov z rokov 1965-92 a tri bonusové CD. Jubileum s ním na veľkom koncerte oslávilo 130 speváčok a spevákov pred 15-tisíc divákmi.

Karel Gott nepoľavil z pracovného tempa ani v ďalších rokoch: V apríli 2010 mu vyšiel album ľudových piesní s názvom Lidovky mého srdce. Vo februári 2011 vyšla dvojkompilácia Za lásku pálím svíci a v októbri 2011 swingový album Sentiment. V septembri 2012 nasledoval spomínaný album Dotek lásky, v januári 2013 trojkompilácia s názvom Karel Gott zpívá písně s texty Jiřího Štaidla s podtitulom "Konec ptačích árií", v máji 2013 záznam koncertu Karel Gott: O2 Aréna 2012 a v novembri 2013 nasledoval album Láska je nádhera (Dotek lásky 2). Pri príležitosti jeho 75. narodenín vyšlo v júni 2014 DVD s názvom Noční král, ktorý obsahuje jeho hity z prvej dekády 21. storočia.

Aj v pokročilom veku pravidelne koncertoval a publikum dokázal priviesť do varu. Potvrdil to na veľkom štadiónovom turné v roku 2012 a poriadne rozprúdil krv v žilách aj o rok neskôr o generácie mladým fanúšikom na festivale Rock for People v Hradci Králové. V tom istom roku sa prejavil v netradičnej polohe aj ako futbalový spolukomentátor zápasu Ligy majstrov Plzeň - Maribor. O tom, kde berie toľko energie, ktorú rozdáva na pódiu, v roku 2014 počas udeľovania cien Český slavík povedal: "Ten, kto je na javisku vnímavý, vie, akú silu má vlna energie, ktorá ide z publika a nabíja vás. Ale ona nielen nabíja, ona je dokonca aj liečivá, preto tá radosť, ktorá je okolo, a vidíte tých ľudí, ako vás majú radi a je to úprimné. A keď to takto vidíte, to je výzva, tam je to nabíjanie a tam cítite, že to musíte vrátiť. To je povinnosť, je mojou zodpovednosťou im to vrátiť."


V roku 2018 Gott stelesnil jednu z hlavných postáv v rozprávke Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava, kde si zahral spolu so slovenskou herečkou Kamilou Magálovou aj so svojou staršou dcérou Charlotte Ellou. Jeho priatelia i kolegovia spomínajú, že bol znamenitý rozprávač vtipov. Zmysel pre humor potvrdil aj ako hosť televíznych relácií Manéž Bolka Polívku či Všechnopárty Karla Šípa. Bez povšimnutia by nemal zostať ani jeho celoživotný koníček maľovanie, v ktorom Karel Gott popri speve takisto uplatnil svoj umelecký cit i talent.

K 80. narodeninám vyšli v júni 2019 v Supraphone dve špeciálne kolekcie mapujúce najobľúbenejšie piesne počas takmer šiestich desaťročí Gottovej hudobnej kariéry. Prvá kolekcia má názov Karel Gott 80/80 - Největší hity 1964-2019, druhá vyšla v exkluzívnom výpravnom 15xCD Boxe pod názvom Karel Gott Singly - 300 písní z let 1962-2019. Ani na jednom titule nechýba aktuálny hit Srdce nehasnou, ktorý pre Gotta a Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo. Bola to posledná skladba, ktorú spevák nahrala a stala sa symbolickou bodkou za jeho bohatou kariérou, počas ktorej nahral približne 2600 pesničiek a za predaj nahrávok získal viac ako 60 zlatých a sedem diamantových platní.

V roku 2015 spevákovi diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín, ktorú prekonal. V septembri 2019 však verejnosti oficiálne oznámil, že trpí na akútnu leukémiu a podstupuje ambulantnú liečbu. Následkom ochorenia podľahol 1. októbra 2019.


Zdroj: SITA (iDnes.cz) + Topky + TASR (profil speváka a citácie; Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Petr David Josek

Súvisiaci interpreti: Karel Gott