Slovenský spevák, hudobník a skladateľ Erik Žigmund alias ERØ po videoklipe k piesni Chocolate prináša vizuál k ďalšiemu singlu zo svojho debutového albumu, ktorý vyšiel na jar tohto roka. Kým v prvom klipe sa spojil s Bratislava Burlesque, tentokrát spolupracoval s tanečníčkou a choreografkou Silviou Grachovou z NØIR Dance Company.

Skladba Walk On By znamená pre Erika Žigmunda návrat do tvorivých začiatkov. Bolo to v období, kedy sa hneval na okolitý svet, cítil sa nepochopený a neviditeľný. Pieseň mu okrem iného pripomína aj pocit bezmocnosti pri prvých koncertoch v rôznych podnikoch, kaviarňach alebo galériách, kde ho ľudia nepočúvali. Podstata skladby je v tom, že aj keď sa deje hocičo, musíme ísť stále ďalej a robiť to, čo nás naozaj baví a robí šťastným.

Videoklip, ktorý spája tri druhy umenia, sa odohráva sa v galérii White & Weiss Gallery v Bratislave. Cieľom pri jeho nakrúcaní bolo zachytiť čo najautentickejšie zábery a cítiť sa prirodzene. Tvorcovia sa snažili zachytiť to, ako sa na kultúrnych podujatiach zbližujú rôzne vrstvy a typy ľudí, a to bez ohľadu na konkrétnu formu umenia. V klipe spolu s autorom a interpretom skladby účinkuje talentovaná tanečníčka a choreografka Silvia Grachová, spoluzakladateľka súboru NØIR Dance Company, ktorá momentálne pôsobí v Rakúsku. Okrem tanca sa venuje aj nakrúcaniu a editovaniu videí.


Erik Žigmund alias ERØ je hudobník pochádzajúci z Trenčína. Tento rok doštudoval hru na gitare na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Vlastnej tvorbe, inšpirovanej speváčkami ako Amy Winehouse, Zaz alebo Jorja Smith, sa venuje už približne päť rokov. Na konte má spolupráce s Juliánou Hamranovou, Borekom Suchánkom, Norou Ibsenovou či s Oliverom Kucharovičom. 

S debutovým singlom Naspäť tam sa mu v roku 2019 podarilo získať prvé miesto v Demovnici Rádia_FM a na konte má aj cenu za muzikálny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. V roku 2019 vystúpil na festivale TAKT v Novom Sade v Srbsku. Po niekoľkých singloch vydal tento rok v marci svoj debutový album s názvom Utópia, ktorý obsahuje 12 skladieb. V máji vydal spomínaný videoklip Chocolate a v júli album pokrstil.

NØIR Dance Company je súbor založený v roku 2018 Dominikou Malenovskou, ktorého choreografie spájajú prvky moderného, neoklasického a súčasného tanca. Členky a členovia zoskupenia si nezakladajú na dodržiavaní striktných pravidiel teórie, ale dávajú voľný priechod vášní v pohybe. NØIR je otvorený pre každého, kto sa chce tanečne a interpretačne v danom štýle a jeho technike zlepšovať.

Od začiatku fungovania má súbor na konte dve celovečerné premiéry s názvom Absur.dityČierne oči choďte spať a zúčastnil sa rôznych verejných podujatí, medzi ktoré patril napr. Dance Festival Zlín, festival Drama Queer, Prague Microfestival či TEDxYouth. Okrem toho účinkoval v celovečernej hre Prípad Bumerang v réžii Petra Maťa, vo videoklipoch pre Laris Diam a Erika Žigmunda a spolupracoval aj na performanciách pre módne kolekcie Borisa Hanečku v rámci festivalu Fashion LIVE!.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Erik Žigmund. Správu sme upravili a doplnili.