Jubilejný 30. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad vyhrala formácia Kristián Dufinec & Inkognito so skladbou Dva svety. Vďaka piesni autorov Kristiána Dufinca, Martina Dufinca, Martina Bertiča a Michala Chomu získali hudobníci odmenu 450 eur a možnosť nakrútiť videoklip k víťaznej skladbe.

Na druhom mieste skončila Zuzana Mikulcová s piesňou Istý pocit, ktorá autorke vyniesla čiastku 300 eur. Tretia priečka a odmena 150 eur patrili speváčke Romane Hlobeňovej, známej ako Roumy, ktorá súťažila s piesňou To sa ti len zdá. Do finále sa z celkového počtu 188 prihlásených skladieb prebojovalo dvanásť piesní, ktoré vybrala porota v zložení Marián Čekovský, Igor Timko, Ľuboš Zeman, Peter Bič, Juraj Vančík, Vincent Štofaník, Juraj Hidvéghy a tiež poslucháči Slovenského rozhlasu prostredníctvom SMS hlasovania.

Udeľovanie cien, ktoré sa konalo 8. novembra v košickom Kulturparku, bolo vysielané aj v priamom prenose na Rádiu Slovensko a Rádiu Regina. Počas večera sa okrem súťažiacich predstavili aj laureáti predchádzajúcich ročníkov No Name, Alias či spomínaný Juraj Vančík. Moderátorom večera bol Roman Bomboš. Dokument z podujatia odvysiela Dvojka v nedeľu 30. novembra.

"Som rád, že sa moje predpovede naplnili a tohtoročné finále bolo naozaj kvalitné. V rámci súťažných podujatí zameraných na pôvodnú slovenskú populárnu hudbu je Košický zlatý poklad naozaj výnimočný. Potvrdzuje to nielen 30 úspešne zrealizovaných ročníkov a viac ako 300 nových piesní, ale predovšetkým každoročný obrovský záujem autorov a interpretov súťažiť na tomto podujatí. To sú fakty, ktoré tešia a zaväzujú. Finalistom držím palce v ich hudobnej kariére a teším sa na 31. ročník Košického zlatého pokladu," uviedol riaditeľ Štúdia RTVS Košice a zároveň riaditeľ súťaže Košický zlatý poklad Juraj Hidvéghy.

Prvý ročník Košického zlatého pokladu sa uskutočnil v roku 1980. Súťaž má za cieľ podporovať pôvodnú slovenskú populárnu hudbu a vytvárať priestor na jej prezentáciu a propagáciu. V minulosti sa na nej okrem spomínaných umelcov zúčastnili napríklad aj Beáta Dubasová, Peter Nagy či Peter Cmorik.

Zdroj: SITA, PR
Foto: RTVS