Spevák, skladateľ, basgitarista a textár Roman Jakobej vydal v prvej polovici roka so svojou formáciou Iako Bei debut Pursuits in 1ife. Čo ho robí unikátnym je, že ide o nad-žánrovú prog rockovú muziku bez gitár v zložení basa, bicie, saxofón a klávesy. Teraz svoj debut pripomína live nahrávkou zo štúdia.

Oproti prvej ochutnávke z albumu, ktorou bola symfonická rocková We‘re Building Our Own Monument je skladba A Way to Oppose omnoho tvrdšia, nesúca sa v štýle progresívneho metalu. "Nie je to asi ideálny adept na singel, ale myslím si, že sa v tejto skladbe každý z hudobníkov ukázal," tvrdí Roman. Z muzikantov srší veľa energie, skladba však opisuje pomerne vážnu tematiku. "Je to o depresii hoci sa to slovo ani raz neobjaví v texte," objasňuje Roman. Skladba opisuje tri vlny, v ktorých depresia postupne prichádza – sebaľútosť, beznádej a kompletnú rezignáciu. "Je to niečo, čo si v určitej miere zažije každý. Napriek tomu je ale skladba hlavne o tom nepodľahnúť jej, keďže to je to najľahšie. Človek by mal nájsť spôsob, ako sa jej vzoprieť."


Ide síce o live nahrávku, no výsledná verzia znie skoro identicky, ako tá albumová. "Album má perfektný zvuk a bolo príjemné zistiť, že v inom štúdiu sme zneli prakticky rovnako. Určité rozdiely tam ale sú, chýbajú vokály, zbory a saxofónové sólo má trošku odlišný koniec," hovorí Roman.

Skladba bola nahratá v LVGNC štúdiu pod taktovkou Toma Lobba. O zábery sa postaral Matej Jánošík, ktorý točil a strihal aj prvý klip kapely a o strih sa postaral Samuel Horáni. Nahrávku produkoval klávesák Stevie Heart, ktorý v tom čase nahrával v štúdiu LVGNC svoju druhú sólovku a kolegov z Iako Bei si zavolal na dva songy. Zároveň nahrali a natočili aj spoločný cover, ktorý sa objaví na Stevieho YT kanáli.

Album Pursuits in 1ife je dostupný na všetkých digitálnych platformách, ale aj v digipack verzii s krásne ilustrovaným 20-stranovým bookletom. O grafiku celého albumu sa postaral umelec Maroš Suchý. Fyzické verzie albumu sa dajú objednať cez Facebook alebo instagram kapely.

Infromácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Jakobej.