Xindl X, skupina Jananas a veľa hviezdnych hostí rozsvietili svet nevidomých vo videoklipe k singlu ZZZ, ktorý sa stal novou pesničkou Světlušky, projektu Nadačného fondu Slovenského rozhlasu, ktorý už pätnásť rokov pomáha ťažko zrakovo znevýhodneným. Pieseň vznikla v spolupráci s britským producentom Jonathanom Owusu - Yianomahem.

V klipe vystupujú napríklad moderátorka Lucie Výborná, športový komentátor Robert Záruba, kardiochirurg Jan Pirk, herci Dana Morávková, Lukáš Pavlásek a Richard Genzer, kapela Slza a mnoho ďalších známych tvárí.

Nápad osloviť na napísanie novej piesne Xindla X a Jananas vzišiel z debát hudobného dramaturga Petra Kráľa a nadačného fondu, keď premýšľali nad tým, aké prekvapenie pripraviť na koncert k 15. narodeninám Světlušky. "S Xindlom X a kapelou Jananas sme sa zhodli na tom, že nechceme nič smutné a melancholické, ale naopak veselú pesničku s pozitívnou energiou. Trvalo to len niečo málo cez týždeň po našej schôdzke, kedy sme dostali demonahrávku natočenú na mobil. A hneď na prvé počutie sme jednoducho vedeli, že je to ono. Hravý song s chytľavú muzikou a skvelým textom, založený na bezchybnom nápade," hovorí za Svetlušku Šárka Jurásková.


Spoločná pieseň zaznela prvýkrát naživo pred niekoľkými týždňami na benefičnom koncerte Světlo pro Světlušku a teraz získava aj klipovou podobu. Jej réžie sa ujal Radim Věžník a do natáčania sa zapojili známe osobnosti, ktoré už Světlušku v minulosti podporili alebo s ňou spolupracovali. Napríklad Aleš Hama, Tereza Kostková, Václav Vydra, Markéta Hrubešová, Honza Dědek, Kamil Střihavka a mnoho ďalších.

"Vzhľadom k časovej vyťaženosti našich špeciálnych hostí sa muselo natáčať značne nechronologicky. A to som chvíľami naozaj celkom tŕpol, aby sme so starostlivo rozpísaným plánom, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani NASA, nakoniec natočili všetko a nič nechýbalo. Našťastie to dobre dopadlo," spomína so smiechom režisér Radim Věžník. A zároveň oceňuje, že sa do nakrúcania zapojili aj samotní nevidiaci.

Výsledné video prináša veľa pozitívnej energie. "Myslíme si, že musí nadchnúť každého, kto si ho pustí. Moc ďakujeme všetkým, ktorí sa natáčania klipu zúčastnili alebo akýmkoľvek spôsobom prispeli k jeho vzniku, a nadelili tak Světlušce krásny darček k 15. narodeninám. A tiež ďakujeme tým, ktorí sa po jeho zhliadnutí rozhodnú poslať Světlušce déemesku a prispieť tak na pomoc nevidiacim," odkazuje za Nadačný fond Českého rozhlasu riaditeľka Gabriela Drastichovou.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Xindl X