Bratislavská skupina Bufet vydáva debutový album s dômyselným názvom Petra, Naďa, deti. Nahrávka obsahuje desať autorských skladieb v slovenskom jazyku, v ktorých sa snúbi muzikantská autenticita, striedanie motívov z rôznych hudobných štýlov a svojské texty speváka Jána Hurtíka s atmosférou kolísajúcou niekde medzi štýlom Deža Ursinyho a Chiki Liki Tu-a.

Kapela Bufet ohlásila vydanie albumu ešte v septembri svojím prvým videoklipom k piesni Luna, nahrávku potom pokrstila 19. októbra v bratislavskom klube Kulturák. Krstnou mamou sa stala Nora Ibsenová z kapely Fallgrapp. "S Janom sa poznáme už nejakú tú chvíľu a to vďaka našim hodinám spevu. Som veľmi rada, že tie svoje punk-folkové piesoňky doviedol až do tejto finálnej podoby. Už bolo načase," hovorí so smiechom Nora Ibsenová.

Po krste ešte istý čas trvalo, kým sa album Petra, Naďa, deti dostal k fanúšikom aj online, no od minulého piatka je možné ho nájsť aj na všetkých streamingových službách. Okrem Spotify, Deezeru či iTunes ho môžete počúvať a podporiť kúpou aj na Bandcampe. Naživo môžete kapelu Bufet najbližšie vidieť a počuť 14. decembra na Tradičných Piešťanských vianočných trhoch. 

"Princíp našej tvorby spočíva v tom, že každej našej na prvý, druhý i tretí pohľad jednoduchej piesni obliekame priliehavý kabát v zmysle kombinovania textových, hudobných i nehudobných prvkov. A to takých, ktoré nie sú veľmi bežné, respektíve nie sú teraz 'in' a 'populárne' v našich zemepisných šírkach a hlavne, vnímame to celé tak trochu ako vtip, pretože keby som chcel skutočne niečo vážne tomuto svetu odkázať alebo nebodaj na tomto svete niečo zmeniť, tak nebudem robiť hudbu, ale napíšem o tom na sociálnej sieti," približuje Ján.



Dravá aj láskavá hudba a atmosférický vizuál

Rockové trio Bufet tvoria Ján Hurtík (gitara, spev), Martin Bakyta (basgitara) a Viktor Gabaj (bicie). Počas nahrávania svojho debutového albumu podľa vlastných slov vstúpili hlbšie do seba a nenechali nič na náhodu. "Bolo to poučné, dostali sme sa do fázy, kedy sme si povedali, že je čas, aby sme túto etapu, toto štádium našej hudobnej existencie zaznamenali, a tak sme vybrali štúdio, vybrali piesne a načrtli si základné skice pre aranže piesní," popisuje Hurtík prípravné fázy.

 Voľba nahrávacieho štúdia, v ktorom album vznikol, padla na bratislavský Lososound, pričom zakladateľ a zvukový majster štúdia Erik Horák nahrávku zároveň aj produkoval. Na albume je okrem gitár a bicích počuť v niekoľkých piesňach i klávesové nástroje, ktoré nahral Jakub Tvrdík (Billy Barman, Felix). "Keď sme boli hotoví s nahrávaním my ako kapela, zavolal som môjmu kamarátovi Jakubovi a poprosil som ho, či by nám nahral klávesy do niekoľkých vybraných piesní. Spolu sme si sadli do skúšobne, pustil som mu surové nahrávky, opísal som mu svoje predstavy o klávesových partoch a výsledok si môžete vypočuť sami," približuje frontman skupiny.

Atmosféra albumu mapuje rôzne polohy a nálady a udržuje pozornosť poslucháča na stopkách. Vizuál spomínanej skladby Luna, ktorá sa stala prvým singlom z albumu, sa nesie v pokojnej nálade, pracuje s harmonickým obrazom krajiny a dýcha atmosférou letných vôní a slnka. "Čo môžeme s určitosťou povedať je, že klip k Lune určite nezostane osamotený a v dohľadnej dobe začneme pracovať i na ďalšej vizualizácii niektorej z ostatných piesní na našom albume. Všetko, čo Bufet stvárňuje, vnímame ako celok, a preto k vám budeme prehovárať i rečou vizuálov," dodáva Ján Hurtík. V duchu, ktorý neopomína ani vizuálnu reprezentáciu diela, sa nesie aj grafický dizajn albumu, o ktorý sa postarala slovenská výtvarníčka Anabela Sládek.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili. Novinky kapely môžete sledovať na Facebooku a Instagrame.