O speváčke Zdenke Prednej v posledných rokoch nebolo veľmi počuť, no tí, čo ju sledujú, vedia, že s manželom Oskarom Rózsom od začiatku svojho vzťahu okrem dvoch potomkov stvorili aj množstvo hudby, ktorá sa skôr či neskôr dostane na svet. Dnes je jasné, že to bude vo forme albumu s názvom Keď priblížia sa nebesá, ktorý speváčka vydá pod menom Zdenka Rózsa Predná.

Ako prvú skladbu z neho zverejnila ešte v roku 2017 podmanivú skladbu Poletím, teraz prichádza s druhou ochutnávkou s názvom Horí dom, ktorá je však hudobne z úplne iného súdka.

"Pieseň vznikla zhruba pred siedmimi rokmi ako spontánne kreatívne spojenie s mojím manželom, hudobným producentom a skladateľom Oskarom Rózsom. Náhodou zostáva, že sme singel dokončili práve v týchto dňoch, v situácii, kedy obsah piesne získava výnimočnú výpovednú hodnotu. V čase, kedy sa z metafory stáva smutná realita," hovorí o novinke Zdenka Rózsa Predná.


Hoci pieseň s ľahko provokatívnym textom vznikla už pred rokmi, reflektuje súčasnú dobu, ktorej menovateľom je neistota, strach a následná strata zdravého úsudku aj nádejí. Môže inšpirovať k rozhodnutiu nájsť odvahu postaviť sa tvárou v tvár svojmu osudu a nebyť len bezmocným tieňom. Zároveň poukazuje na urgentnosť situácie, kedy doslova "horí dom", v ktorom žijeme. Myšlienku skladby svojím spoločným rapovým partom obohatili hosťujúci slovenskí raperi Karlo a Separ.

Okrem nich sa na výsledku podieľali aj špičkoví zahraniční hudobníci a zvukári. "Rýchlosť internetovej komunikácie nám umožňuje kreatívnu komunikáciu bez obmedzenia geografických hraníc. Gitary nahral talentovaný americký gitarista Ronald Brian Clay z Bostonu. Finálny mastering realizovali držitelia cien Latin Grammy Andrés A. Mayo (dlhoročný člen a bývalý prezident celosvetovej organizácie zvukových inžinierov Audio Engineering Society, pozn. red.) a Camilo Silva," približuje vznik skladby jej producent Oskar Rózsa, ktorý je spolu so Zdenkou spoluautorom hudby a nahral do nej basgitaru, klávesy i elektroniku. Bicie nahral Emil Frátrik a v piesni môžete počuť aj hlasy detí z Banskej Štiavnice. O mix sa postaral Martin Čema (Cobra Sound).

Skladba mala premiéru symbolicky 11.11.2020 o 11:11 a okrem Youtube ju nájdete aj na všetkých streamingových platformách. Pod grafickým dizajnom singla a lyric videom je podpísaný Rado Chrzan.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Kršňák z agentúry ProMusic. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Dodo Klimko

Súvisiaci interpreti: Oskar Rózsa, Zdenka Predná