Boli spoluhráčmi v kapelách Modus aj Limit. Na smutnú správu o nečakanom úmrtí Miroslava Žbirku reagoval na sociálnej sieti spolu s mnohými osobnosťami hudobnej scény a verejného života aj hudobník, skladateľ a producent Laco Lučenič.

"Tých 20 rokov spoločného muzikantského života obsahuje sedem intenzívnych rokov, kedy sme trávili spoločne 24 hodín denne. Dvadsaťštyri hodín denne skutočného života so všetkým, čo život obnáša... to sa nedá vymazať," napísal Laco Lučenič na sociálnej sieti. Spomienku na Mekyho, ktorému produkoval všetky albumy až do roku 1994, uzavrel slovami: "Bolo to silné, intenzívne, neopakovateľné a zanechalo to nezmazateľnú stopu. Life goes on bro... even if my guitar gently weeps... love ya."

Dvojica hudobníkov a skladateľov priniesla do slovenskej populárnej hudby aj v tej dobe progresívny a novátorský zvuk syntetizátorov a elektronických bicích. Experimentovali tiež s hudobnou formou a prejavom, napríklad pesničku V-Klub z albumu Nemoderný chalan možno považovať za prvý slovenský pokus o rap (spolu s Taxis Petra Nagya, obe vyšli v roku 1984). Svoju dobu predbehli aj skladby Do člna či Mesto spí. Prvá menovaná sa dokonca tak vymykala Žbirkovej tvorbe, že ju nikdy nehrával. Premiérovo ju tak zahral naživo až minulý rok v máji vo svojej relácii Doupě Mekyho Žbirky na ČT Art.


Zo ženských umelkýň mala k nemu zase najbližšie Marika GombitováNaspievali spolu legendárny duet V slepých uličkách a vytvorili nezabudnuteľný pár v kultovom televíznom muzikáli Neberte nám princeznú. "Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy. S láskou, Tvoja princezná," uviedla speváčka na sociálnej sieti.


Prezidentka: Miroslav Žbirka bol a zostane legendou

Na správu o úmrtí speváka a skladateľa reagovali aj slovenskí politici vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej. "Sveter, typické okuliare a úsmev. Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne. Texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. Miloval hudbu, slovenčinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka bol a zostane legendou. Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo," napísala na sociálnej sieti.

"V hlave počujem jeho Baladu o poľných vtákoch a som vďačná za to, že tu s nami bol. Od pôsobenia v skupine Modus, cez spoluprácu s Marikou Gombitovou, Lacom Lučeničom a aj počas sólovej dráhy vytvoril desiatky hitov, ktoré pozná celé Slovensko a Česko. Miro Žbirka nikdy nebol nemoderný chlapec, ako o tom spieval v jednej zo svojich piesní. Naše spomienky na mladosť zostanú navždy spojené s ním. Ďakujeme, Meky," uzavrela prezidentka.


Za Mekym smútia aj v Česku

Zármutok nad úmrtím slovenského speváka vyjadrilo aj mnoho osobností českého verejného života. "Čítam, že zomrel Miro Žbirka. Najprv som si myslel, že je to jeden z jeho vtipov. Mal som ho veľmi rád. Jeho pesničky sú moja mladosť. A nie som rozhodne sám. Žili sme ním všetci. Atlantída je naj. Dovoľte mi vysloviť úprimnú sústrasť rodine a blízkym. Ďakujeme za všetko, Miro," napísal na Twitteri dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

"Mal som k nemu veľkú úctu. Patril medzi hudobné legendy a stretnutia s ním boli vždy veľmi príjemné," povedal v rozhovore pre spravodajský portál iDnes.cz režisér relácie Doupě Mekyho Žbirky Pavel Jandourek, ktorú posledné tri roky vysielala Česká televízia (ČT). Žbirka si do nej pozýval rôznych hostí z umeleckej oblasti.

"Česká a slovenská hudobná kultúra prichádza o najlepšieho a najoriginálnejšieho slovensko-českého speváka, ktorý tu kedy bol," povedal pre iDnes.cz český hudobný kritik Josef Vlček. Podľa neho bol Žbirka unikátny tým, že bol pesničkárom a zároveň interpretom, vždy sledoval hudobný vývoj a vždy bol aktuálny. "Dobrý, rovný, rýdzi. Unikátny humor. Otvorenosť a ľudskosť. Veľký pane, máte môj obdiv a úctu. Ďakujem. Nielen za inšpiráciu," napísal na Instagrame český spevák Tomáš Klus.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: SITA/Marián Peiger

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka