Šestnásť rokov uplynulo od vydania albumu Nestrieľajte do labutí. Pre Rasťa Kopinu je to dodnes jeden z jeho najobľúbenejších albumov z diskografie Nocadeň. Titulná skladba z neho dostala v septembri novú verziu a ako celok teraz vychádza jeho reedícia na druhej vinylovej platni košickej formácie.


Album, ktorý vyšiel vo februári 2006, je štvrtým štúdiovým počinom Nocadeň. V čase jeho vydania sa z neho v rádiovom éteri udomácnili single Jackie Chan, V súhvezdí, Tvoj mono hlas, Voľným pádom a titulná skladba Nestrieľajte do labutí. Tej Rasťo a Robo Kopinovci dopriali na jeseň tohto roka novú verziu, ktorá kopíruje úspech tej pôvodnej. Aktuálne je druhou najhranejšou domácou skladbou v slovenskom éteri.


Nestrieľajte do labutí je album, ktorý má Rasťo Kopina dodnes veľmi rád. Jeho vinylová reedícia, ktorá vychádza v týchto dňoch, je tak darčekom nielen pre fanúšikov, ale aj pre členov kapely.

"Mám pocit, že práve na tomto albume sa nám definitívne podarilo zadefinovať náš charakteristický zvuk. Určite to bolo dané aj tým, že sme mali oveľa viacej skúseností s prácou v štúdiu, takže sa nám vo väčšej miere podarilo pretaviť našu predstavu o jednotlivých pesničkách do ich výsledného vyznenia. Tým, že sme začali využívať aj naše domáce štúdio, sme na niektoré veci mali podstatne viac času a neboli sme pod takým stresom, ako keď všetko vznikalo priamo v nahrávacom štúdiu," približuje pozadie jeho vzniku.

"S týmto albumom prišla aj zmena vydavateľstva a boli sme plní očakávaní, ako to zafunguje. Ja osobne som vtedy išiel na vlne úspechu aj ako textár. Stal som sa držiteľom ceny Aurel za najlepšiu skladbu roka, bol som čerstvým otcom, a to všetko sa, s určitosťou, podpísalo pod tento album," dodáva Rasťo Kopina.


Krst LP a novoročné klubové turné

Po šestnástich rokoch vychádza na vinyle a dopĺňa postupne sa rozširujúcu LP diskografiu obľúbenej kapely. Prvým kúskom z nej je vrelo prijatá platňa Auróra, vydaná v decembri minulého roka. LP Nestrieľajte do labutí uvedú Nocadeň slávnostne do života 21. novembra v bratislavskom kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici o 18:00 hodine.

"Meno krstného zo mňa ešte nedostanete, čo však viem povedať je to, že táto akcia bude spojená s krátkym akustickým koncertom a určite si zaspomíname aj na obdobie, kedy tento album vznikal. Vtipné na tom celom je určite aj to, že v roku 2006 sme tento album nekrstili. Vtedy nám to pripadalo veľmi cool, neurobiť to, čo robia všetci ostatní. Ale život, našťastie, niekedy prináša aj druhé šance a tentokrát sa nám možnosť nepokrstiť túto platňu až taká cool nezdá, takže to s radosťou, aj v kruhu našich fanúšikov, urobíme," pozýva do Bratislavy líder Nocadeň.

Rok 2022 je pre kapelu mimoriadne dôležitý. V decembri oslávi 25 rokov na hudobnej scéne a vinylová reedícia Nestrieľajte do labutí je iba prvou súčasťou osláv tohto výročia. V decembri pri tejto príležitosti odvysiela RTVS koncert Nocadeň v divadle z roku 2012, na ktorom kapela oslávila 15 rokov od svojho založenia.

V duchu osláv sa bude niesť aj úvod nasledujúceho roka. Nocadeň odohrajú špeciálne novoročné klubové turné venované reedícii albumu Nestrieľajte do labutí. V priebehu januára si kapela odskočí do klubov v Košiciach, Novom Meste nad Váhom, Žiline a v Bratislave. Vstupenky sú už teraz dostupné v sieti Predpredaj.sk.

"Vyraziť si na turné v januári je tiež jedna z vecí, ktorú sme nezvykli robiť. Tentokrát však radi urobíme výnimku, nakoľko sme pre našich fanúšikov, okrem vinylovej reedície, nachystali aj koncertný špeciál, na ktorom odohráme veľkú časť skladieb z tejto platne. Samozrejme, nebudú chýbať ani naše najväčšie hity, ktoré sme počas našej 25-ročnej histórie napísali," prezrádza Rasťo novoročné plány kapely.

Termíny klubového turné Nocadeň: 

7. 1. Košice, Kasárne / Kulturpark
13. 1. Nové Mesto nad Váhom, Klub za rampami
14. 1. Žilina, Smer klub 77
21. 1. Bratislava, Randal Club

Vstupenky:  


Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Nocadeň