Björn Ulvaeus z už nefungujúcej legendárnej kapely ABBA uviedol, že formácia nebude už nikdy koncertovať. Vyvrátil tak niekoľko mesiacov trvajúce dohady o tom, že by sa ABBA mohla vrátiť pri príležitosti 40. výročia vydania hitu Waterloo.

"Dali sme si pauzu v roku 1982. Stále je to pauza, a tak to aj zostane. Už nás nikdy neuvidíte na pódiu," uviedol Björn v rozhovore pre magazín Billboard. "Nepotrebujeme peniaze. Kapely sa zväčša vracajú preto, že jeden z členov má finančné problémy a ostatní mu chcú pomôcť. To sa nám, našťastie, nestalo," dodal.

Svojimi slovami tak definitívne vyvrátil nádeje fanúšikov na návrat. Tie vzbudil najmä rozhovor, ktorý pre nemecký nedeľník Welt Am Sonntag poskytla Agnetha Fältskog. "V apríli 2014 uplynie 40 rokov od nášho víťazstva v Eurovízii v Brightone s piesňou Waterloo. Máme nejaké plány, ktorými by sme si určitým spôsobom pripomenuli toto výročie. Teraz však nemôžem povedať, čo sa stane," vyhlásila v ňom speváčka, ktorá kedysi patrila medzi hlavných odporcov návratu skupiny. Z veľkého návratu však bolo "iba" vydanie reedície albumu Waterloo.

Skupina ABBA, ktorá sa za 10 rokov fungovania stala jednou z najúspešnejších a najvplyvnejších popových skupín, nikdy oficiálne neoznámila svoj rozpad. Nahrávať prestala v roku 1982 a štvorica sa začala venovať vlastným projektom. Kým autorská dvojica Andersson-Ulvaeus sa po rozpade skupiny sústredila na muzikálovú produkciu, obe speváčky sa pokúsili o sólovú kariéru.


Pre peniaze by sa nevrátili

ABBA vznikla v roku 1972 a okrem Fältskog ju tvorili Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstad. Na konte majú albumy ako Waterloo (1974), ABBA (1975), Super Trouper (1980) či The Visitors (1981) a hity ako Mamma Mia, SOS, Honey, Honey, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Thank You for the Music, The Winner Takes It All či Super Trouper. Najslávnejšia švédska formácia na svete predala viac ako 380 miliónov kópií albumov a singlov. V roku 2010 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Špekulácie o možnom návrate skupiny na hudobnú scénu sa objavujú v médiách už viac ako desaťročie. V roku 2000 malo kvarteto Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstadová a Agnetha Fältskogová podľa oficiálne nepotvrdených informácií odmietnuť dokonca miliardu USD za návrat s tým, že peniaze nehrajú pri tomto rozhodnutí žiadnu úlohu.

To isté Ulvaeus zopakoval aj v roku 2008, keď sa hovorilo o návrate v súvislosti so švédskou premiérou filmového muzikálu Mamma Mia! (2008) s ich skladbami. "Jednoducho nie je motivácia, peniaze na to nemajú vplyv a chceli by sme, aby si nás ľudia pamätali takých, akí sme boli. Mladých, energických, plných síl a ambícií," povedal.


Zdroj: Nme.com, Digitalspy.co.uk, SITA, TASR, archív
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: ABBA