Prešovské AMC trio vydalo po štyroch rokoch nový autorský album. Formácia ho uviedla do života v utorok 10. decembra na domácej pôde, v prešovskom multifunkčnom priestore a klube Stromoradie. Krstným otcom sa stal sedemnásobný držiteľ Grammy, trubkár Randy Brecker, s ktorým si kapela nové skladby aj spoločne zahrala.

Novinka jednej z najzaujímavejších a najdlhšie pôsobiacich slovenských jazzových kapiel nenesie konkrétny názov, ale na jej obale nájdete označenie AMC TRIO Plus. Okrem trojice Peter Adamkovič (klávesy), Martin Marinčák (basa) a Stanislav Cvanciger (bicie) sa totiž na jej vzniku podieľali aj ďalší hudobníci. Sú medzi nimi aj renomovaní zahraniční hostia, huslistka Regina Carter a saxofonista Eric Marienthal.

Vlastný rukopis obohatený o jedinečnosť hostí

Album AMC TRIO Plus vyšiel v pondelok 9. decembra v košickom vydavateľstve Hevhetia. Novinkou oproti predošlým nahrávkam formácie je, že na dvoch z deviatich skladieb spolupracovali aj speváci. Peter Lipa, ktorý so skupinou zo svojho rodného mesta pravidelne koncertuje, naspieval novú verziu piesne Because Of Your Sad Eyes, ktorú môžete poznať z druhého albumu kapely so švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom - Soul Of The Mountain z roku 2009. Okrem Lipovho vokálu dostala na albume aj modernejšiu inštrumentálnu podobu.

V skladbe Take Me To The Sky zase hosťuje Lina Mayer, ktorá je známa skôr fanúšikom popového mainstreamu ako poslucháčom jazzu. Dokazuje však, že aj v tomto žánri je doma. Spolu s videoklipom kapela túto pieseň zverejnila už v roku 2016.


Celková dĺžka albumu predstavuje 47 minút a s výnimkou spomenutej prerábky Because Of Your Sad Eyes obsahuje výlučne nové skladby, ktoré vznikli po vydaní štúdiovky Very Keen Attack (2015). Nový materiál si napriek pestrosti zachováva rukopis typický pre AMC trio, ktoré je na scéne už viac ako 25 rokov.

"Niekomu album môže znieť rôznorodo, možno aj preto, že tam máme okrem inštrumentálnej hudby dve spievané skladby. Napriek tomu je to stále naša hudba, naše kompozície, niektoré typické, iné zas odvážnejšie a môže sa stať, že niekomu budú znieť niektoré kompozície rockovejšie, ale to je vždy skôr vecou aranžmánu," hovorí Peter Adamkovič. Do kategórie dynamických skladieb s rockovým feelingom patrí napríklad minuloročný výborný singel Face the Race.


Nahrávanie albumu prebiehalo v New Folk Studiu so Stanom Balážom, s ktorým AMC trio v roku 2017 vydalo úspešnú platňu AD Fontes, kde prepojili svety jazzu a slovenskej ľudovky. Strih a mastering potom dokončili v štúdiu Umpax s Martinom Migašom. K hudobnej spolupráci si pozvali už osvedčené mená.

"V každej skladbe hrá na gitaru Samuel Marinčák, na perkusie Miroslav Szirmai a ďalšie klávesy Peter Kočiš. Sme radi, že budete môcť počuť husle Reginy Carter v skladbách Lapis RefugiAutumn Desires a saxofonistu Erica Marienthala v Melting Pot, Breaking NewsLast Moment," dodáva Adamkovič.


Randy Brecker: Je to výborný album s užasnými harmóniami

AMC trio absolvovalo v uplynulých dňoch sériu koncertov s americkým trubkárom a skladateľom Randym Breckerom. Štyri sa uskutočnili v rámci spoločného turné v Poľsku, piatym bol spomínaný utorkový krst v prešovskom Stromoradí. Spolupráca slovenského tria so sedemnásobným držiteľom Grammy odštartovala v roku 2013, kedy nahrali spoločný album One Way Road To My Heart. Po dlhšej dobe sa im podarilo zladiť kalendáre a uznávaný 74-ročný hudobník sa stal podľa vlastných slov pyšným krstným otcom albumu AMC TRIO Plus, hoci on sám na ňom tentokrát nehosťuje. Naživo si však skladby z neho podľa vlastných slov zahral veľmi rád.

"Práve som odohral koncert s mojimi dobrými priateľmi z AMC tria. Dnes vychádza ich nový album, na ktorom hrajú ľudia ako Eric Marienthal a mnoho ďalších hostí. Sú to úplne nové skladby, všetko úžasné harmónie, filmové, dramatické tóny. Skladby, ktoré hrám veľmi rád, takže viem, že to je skvelý album a verím, že si ho vypočujete, kúpite, pozriete naživo a budete púšťať všetkým svojím kamarátom. Je naozaj výborný," povedal Randy Brecker v pozvánke na krst po nedeľnom koncerte v Krakove.


Zoznam skladieb na albume AMC TRIO Plus: 

1. Dream Of A Tramp
2. Melting Pot (feat. Eric Marienthal)
3. Lapis Refugi (feat. Regina Carter)
4. Last Moment (feat. Eric Marienthal)
5. Because Of Your Sad Eyes (spev: Peter Lipa)
6. Face The Race
7. Breaking News (feat. Eric Marienthal)
8. Autumn Desires (feat. Regina Carter)
9. Take Me To The Sky (spev: Lina Mayer)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Edo Kopček. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív skupiny