Marcový koncert veľkých hviezd svetového jazzu ponúkne aj exkluzívne vystúpenie jedného z najväčších súčasných talentov slovenskej jazzovej scény. Koncert Nikolu Bankova, ktorý tento rok vydal skvelý debut Bright Future, bude o to vzácnejší, že mladý hudobník aktuálne žije a pôsobí v Škandinávii. Do Bratislavy príde so svojimi dánskymi spoluhráčmi.

Iba 21-ročný alt saxofonista Nikola Bankov vydal svoj prvý autorský album 6. septembra v nórskom vydavateľstve AMP Music & Records. Skladby na nahrávku s optimistickým názvom Bright Future zbieral talentovaný hudobník už od svojich šestnástich rokov. O tom, že ide o naozaj výnimočný a vzhľadom na umelcov vek prekvapivo muzikantsky vyzretý debut, svedčí hosťovanie svetovej hviezdy. Je ňou kanadský tenor saxofonista Seamus Blake, ktorý svojou hrou prispel k piatim zo siedmich skladieb Bankovovej prvotiny.

Zvyšok "personálu" tvoria vynikajúci dánski jazzmani mladej generácie - Jonas Gravlund (gitara), August Korsgaard (klávesy), Jens Mikkel Madsen (basgitara) a John Riddell (bicie), s ktorými sa rodák z Humenného predstaví aj 17. marca 2020 v bratislavskom Veľkom štúdiu Slovenského rozhlasu. Ako predskokan tria slávnych svetových jazzmanov sa slovenskému publiku predstaví prvýkrát od vydania albumu, ktorý mu priniesol nadšené ohlasy zahraničných médií. Mimoriadny ohlas vzbudila najmä skladba inšpirovaná slovenskou ľudovou melodikou, príznačne nazvaná Song for my Country.

Prečítajte si: Svetová slovenská hudba: Debut Nikolu Bankova žne úspech v zahraničí


Album Bright Future obsahuje aj ďalšie chytľavé skladby so sviežim a originálnym zvukom. Hudobník, ktorý v Dánsku študuje na prestížnej The Royal Academy of Music, na nahrávke experimentuje s elektronikou a efektami, ktoré obohacujú jeho kompozície popri tradičných inštrumentoch o ďalšie zaujímavé farby a moderný zvuk.

Sedmička skladieb so silnou výpovednou hodnotou je podporená skvelou interpretáciou jednotlivých členov kapely, ktorá je dokonale zohratá. Ich hra je vkusná a elegantná - napriek súčasnému zvuku a spomínaným experimentom ide o nesmierne kultivovanú hudbu, z ktorej sála úcta k tradícii. Jarný koncert bude pre slovenských fanúšikov jazzu príležitosťou počuť prvýkrát naživo tvorbu mimoriadne nadaného umelca, ktorý sa vo svete určite nestratí.

Nikola Bankov pred odchodo do Dánska študoval z Žiline, neskôr na Konzervatóriu v Košiciach a svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a Conservatorium van Amsterdam.


Hlavnými hviezdami večera budú klavirista Kenny Barron, kontrabasista Dave Holland a bubeník Johnathan Blake. Trojica veľmajstrov súčasného jazzu vystúpi 17. marca v Slovenskom rozhlase v rámci celoročného festivalu City Sounds. Ich spoločný koncert bude v našich končinách tak trochu raritou a jedinečnou príležitosťou vidieť súhru jazzových velikánov dvoch generácií naživo. V Európe sa totiž vyskytujú veľmi zriedkavo.

Klavirista Kenny Barron a kontrabasista Dave Holland spolupracujú ako duo od roku 2014. Spolu vytvorili mimoriadny album The Art Of Conversation a absolvovali množstvo koncertov. V novej zostave ich dopĺňa mladý bubeník Johnathan Blake, syn uznávaného jazzového huslistu, Johna Edwarda Blakea. Je to veľmi komplexný a moderne cítiaci hráč, ktorý svoj talent vybrúsil v mnohých formáciách, ako Tom Harrell Quintet, Kenny Barron Trio, The Mingus Big Band a ďalších. Spolupracoval aj s umelcami ako Avishai Cohen, Donny McCaslin a ďalšími.

Prečítajte si viac: V Bratislave vystúpi smotánka svetového jazzu: Kenny Barron & Dave Holland Trio

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na stránke citysounds.sk a na Facebook evente.


TIP: V rámci City Sounds Festivalu môžete už v utorok 17. decembra zažiť v Slovenskom rozhlase koncert Janoska Ensemble meets Richard Galliano. (viac info // FB event).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov koncertu poskytol Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív N. Bankova