Po úspešnom štarte a štrnástich doposiaľ odohratých koncertoch nás čaká druhý víkend iniciatívy Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru. Projekt odštartoval minulý piatok a za týždeň si získal desaťtisíce priaznivcov. V najbližších dňoch sa predstavia napríklad Lucia Lužinská, Balkansambel, Darkness Positive či Oskar Rózsa Partnership Unlimited.

O živú kultúru je na Slovensku záujem, aj keď je väčšina koncertného diania kvôli prísnym obmedzeniam prevádzky hudobných klubov pozastavená. Svedčí o tom sledovanosť online koncertov Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru na oficiálnych stránkach platformy www.jasomkultura.sk a facebook.com/jasomkultura, ako aj na Facebook stránkach rozširujúceho sa zoznamu jej partnerov. Vďaka spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a ôsmim zahraničným Slovenským inštitútom, môžu sledovať koncerty slovenských kapiel aj diváci vo Francúzsku, Maďarsku, Poľsku, Česku, Rusku, Nemecku, Taliansku či Rakúsku.

Podporu tomuto projektu, no najmä slovenským klubom a vystupujúcim umelcom, môžete vyjadriť aj vy kúpou symbolickej vstupenky na ktorýkoľvek koncert. Ako hovorí autor projektu a hlavný organizátor tohto "online turné" Martin Valihora, výhodou online koncertov je, že si na ne môžete kúpiť vstupenku (a samozrejme si ich kedykoľvek pozrieť) aj po ich skončení. Kompletný zoznam už odvysielaných ale aj pripravovaných koncertov nájdete na stránke Predpredaj.sk, kde si môžete pri každom koncerte zvoliť z troch cenových hladín vášho finančného príspevku pre slovenskú kultúru.

Priestor pre živú kultúru v Ružomberku, Žiline i Banskej Štiavnici

Po štvrtkovom výbornom dvojkoncerte kapely Ľudové Mladistvá a Kataríny Málikovej v Klube Za rampami v Novom Meste nad Váhom pokračuje projekt dnes večer (11.12.) návštevou Čajovne Relax v Ružomberku. Online stream odštartuje o 20:00 a bude sa niesť v znamení dvoch výnimočných dám.

Provou je slovenská jazzová speváčka Jana Gavačová, ktorá predstaví svoj štúdiový debut Biele Noci. Počas nahrávania albumu spolupracovala s významnými inštrumentalistami a aranžérmi zo slovenskej, českej, poľskej a maďarskej jazzovej scény. Medzi nimi boli mená ako Kálman Oláh, Nikola Kolodziejczyk, Miroslav Hloucal, Ondrej Krajňák, Ľuboš Šrámek, Marián Ševčík alebo Ľuboš Brtáň. Jej slovenský "Biele Noci Band" tvorí Ľudovít Kotlár (klavír), Ľuboš Brtáň (gitara), Štefan Bartuš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicie nástroje).


Do svojich hudobných svetov nás vtiahne aj speváčka, skladateľka a herečka Lucia Lužinská. Zaľúbenie našla v jazze a v experimentovaní s loopovacou stanicou. Jej koncertný projekt Colorful music reprezentuje pestré farby hudby, kde má svoj priestor ticho, jednoduchosť, experiment, žánrový aj štýlový presah, kde dva jednoduché akordy striedajú viacfarebné harmonicky rozvinuté plochy. Colorful music z väčšej časti aranžérsky zastrešuje speváčkin dlhoročný hudobný aj životný partner, gitarista Boris Čellár, ktorý je zároveň autorom a výrobcom originálneho rytmicko-melodického perkusívneho nástroja WoodPack. Ten nebude chýbať ani na koncerte, v ktorom zostavu doplnia Valér Miko (klávesy), Michal Šelep (basgitara) a Jakub Valíček (bicie).

V sobotu 12. decembra diváci spoznajú obľúbený žilinský Smer Klub 77. Žánrovo pestrý večer odštartuje domáca kapela Balkansambel. Večerom bude znieť tradičná hudba balkánskych kultúr mixnutá so slovenským folklórom či presahmi do vážnej a jazzovej hudby. Členmi skupiny sú hudobníci so multižánrovými skúsenosťami z rôznych projektov, preto dokážu aj naoko nezlučiteľné hudobné štýly spájať vkusne a prirodzene. Štruktúru jednotlivých skladieb osviežujúco dopĺňajú improvizáciou a hrou na rôzne exotické nástroje balkánskej a blízkovýchodnej hudby.


Spájanie zdanlivo nespojiteľných žánrov charakterizuje aj tvorbu žilinskej-martinskej formácie Darkness Positive. Trio talentovaných hudobníkov v zložení Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrián Simonides (basgitara) a Matej Richtarčík (bicie) hrá nekonvenčný gitarový pop s jazzovými odbočkami, improvizáciami, humorom a jazykom nevhodným pre deti. Kapela debutovala v roku 2018 albumom Prvý dojem a tento rok na jeseň vydali opäť pod značkou Slnko Records jeho nasledovníka s otáznikom v názve, na ktorom svoj žánrovo nespútaný zvuk rozvinuli do ďalších sviežich polôh.


Záverom hudobného víkendu, v nedeľu 13. decembra., sa ocitneme v klube Spojár v historickej Banskej Štiavnici  Projekt Oskar Rózsa Partnership Unlimited predstaví niekoľko najvýraznejších osobností progresívnej slovenskej hudobnej scény. Kapela interpretuje pôvodné kompozície svojich členov a snaží sa o fúziu moderného jazzu s názvukmi slovenského folklóru a odkazmi na tradičnú vážnu i jazzovú hudbu. Hviezdna zostava Oskar Török (trúbka), Ondrej Krajňák (piano), Oskar Rózsa (basgitara), David Hodek (bicie) a Zdenka Rózsa Predná (spev) je prísľubom kvalitného umeleckého zážitku.

Počas večera sa predstaví aj mladá jazzová kapela pod vedením 17-ročného slovensko-talianskeho bubeníka Mattiu Müllera, MattiaBoyzz. Skupina vznikla v júli 2018 po spoločnom absolvovaní letnej jazzovej dielne. V roku 2019 odohrali niekoľko koncertov ako predkapela na vystúpeniach Petra Lipu, vyhrali súťaž Nové tváre slovenského jazzu a cenu za Live Performance v súťaži Jazz Start Up. V roku 2020 nahrali eponymný debutový album produkovaný Oskarom Rózsom a účinkovali na One Day Jazz Festivale 2020. Kapela hráva v zložení Mattia Müller (bicie nástroje), Peter Kunzo (klávesy), Mário Belák (alt saxofón), Fredy Košecký (gitara) a Miloš Bulík (basgitara).


Dobrovoľné vstupné si na Predpredaj.sk môžete zakúpiť počas celého trvania projektu. Svoju obľúbenú kapelu, klub, alebo samotný projekt Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru môžete podporiť aj priamo počas koncertov prostredníctvom QR kódu s transparentným účtom. Uvidíte ho na svojich obrazovkách počas každého z online koncertov.

Kompletný program, všetky informácie a videoplayer s novým dvojkoncertom každý večer o 20:00 nájdete na oficiálnom webe iniciatívy www.jasomkultura.sk.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informovala Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Waldemar Švábenský