Kapela Smola a hrušky si v roku 2011 úspešne budovala svoje pozície najmä na internete a v kluboch. U fanúšikov bodovali videá na Youtube ale aj energiou našľapané koncerty na Slovensku, v Českej republike aj v Poľsku. Začiatkom roka 2012 sa chce kapela sústrediť na dokončenie dlhšie avizovaného album Palec hore, ktorý bude obsahovať viacero spoluprác - napríklad aj s mladým raperom a dubstepovým producentom, ktorý si hovorí Kontakt.

"Tak ako v roku 2010, aj v roku 2011 sme prekročili plán na viac ako 300%. Odohrali sme naše doposiaľ najväčšie a zároveň prvé medzinárodné turné na Slovensku, v Čechách a Poľsku a okrem toho kopec festivalov a koncertov. V lete sme natočili klip Fajčiť treba, ktorý sa stal najpozeranejším videom našej bandy a zároveň aj najviac sťahovaným songom v našej histórii. Na jar sme vydali aj ďalší singel z pripravovaného albumu s názvom Lovesong, ktorý je pre našu skupinu netypický svojou ponurou atmosférou," zhrnul Spoko minuloročné aktivity skupiny Smola a hrušky.

Smola a hrušky - Lovesong

Vyjadril sa tiež k téme, ktorú v tohtoročnej ankete nastolili samotní interpreti. "Čo sa týka slovenskej scény, je smutné, že slovenská hudba dostáva čoraz menší priestor v médiách, ale sú to komerčné firmy, tak sa ani nečudujeme - globalizácia pokračuje na všetkých frontoch. Našej skupiny sa to veľmi netýka, my fungujeme bez ohľadu na média, dlhoročným hraním máme fanúšikovskú základňu a je to stále lepšie a lepšie," uviedol Spoko.

Dodal však, že prezentácii slovenskej hudby by mohla prospieť zmena legislatíve. "Je kopec skupín a interpretov, na ktorých ľudia prestali chodiť, lebo už nie sú v médiách. Ak teda chceme, aby slovenská kultúra nevymrela, mal by sa jednoznačne prijať zákon o percentuálnom podiele slovenskej tvorby vo všetkých médiách, tak ako tomu je aj v iných európskych krajinách."

Z pohľadu kapely speváka a gitaristu sklamalo, že sa ešte nepodarilo dokončiť a vydať očakávaný album Palec hore. Najnovší termín vydania je jar 2012 a podľa lídra skupiny Smola a hrušky na ňom bude "veľa zaujímavých hostí a rôzne duetá". Čo skupinu vlani potešilo je stále rastúca základňa fanúšikov. "Sú dokonca aj takí, ktorí chodia z koncertu na koncert," dodal Spoko. Putovanie s kapelou si môžu sklalní fanúšikovia plánovať na marec a apríl, kedy sa uskutoční pokračovanie úspešného československého turné Palec Hore Tour s českou skupinou Rybičky 48.

Rok 2012 však bude najmä v znamení pripravovaného albumu, na ktorom kapela vďaka prekvapivým spoluprácam zablúdi aj do zatiaľ neprebádaných hudobných vôd. "Už v januári chceme vydať nový singel a videoklip s názvom Analóg Digitál, ktorý bude jedinečným spojením reggae, punku a dubstepu spolu s projektom Kontakt. Okrem toho sme natočili československý duet a k nemu animovano-hraný videoklip s nemenovanou českou speváčkou, ktorý je momentálne vo výrobe," prezradil Spoko.

Čo priniesol rok 2011 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: Oliver Ondráš - Smolaahrusky.sk

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky