Frontman skupiny Foo Fighters Dave Grohl si myslí, že ak by boli všetky albumy také dobré ako nahrávka 21 (2011) od Adele, hudobný priemysel by "vzplanul". Podľa bývalého bubeníka kapely Nirvana môže za zlé predaje albumov nevýraznosť nových nahrávok a nie strata záujmu o hudbu ako takú.

"Minule sa ma niekto opýtal, čo je najväčší problém v dnešnom hudobnom priemysle. Vysvetlil som mu to na príklade Adele, je to výborná nahrávka a ľudia sú zrazu šokovaní, že sa z tej speváčky stal fenomén. Ja ale nie som. Viete, prečo sa ten album tak predáva? Lebo je naozaj dobrý a skutočný," povedal Dave Grohl v rozhovore pre magazín Billboard.

"A teraz si predstavte, že by boli také dobré všetky. Myslíte si, že by sa stále veľmi dobre predával iba jeden album? Nie, veľmi dobre by sa predávali všetky. Ak by boli všetky albumy také dobré ako 21, hudobný priemysel by vzplanul," dodal muzikant, ktorý 14. januára oslávi 43. narodeniny.

Album 21 od Adele je nominovaný na Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka. Jedným z jeho štyroch konkurentov je pritom aj nahrávka Wasting Light (2011) od Grohlovej kapely Foo Fighters. O víťazovi ceny sa verejnosť dozvie 12. februára na 54. slávnostnom odovzdávaní cien Grammy v Los Angeles.

Napriek tomu, že druhý album Adele vyšiel už pred rokom, aktuálne sa vrátil na čelo rebríčkov predajnosti vo Veľkej Británii aj v USA. V britskom UK charte jej prvé miesto patrí už po devätnástykrát, čo sa nikomu nepodarilo už 42 rokov. Viac týždňov na jednotke boli už len The Beatles s nahrávkami Please Please Me (1963), With The Beatles (1963), A Hard Day’s Night (1964) a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) a dvojica Simon & Garfunkel s albumom Bridge Over Troubled Water (1970), ktorý bol na čele 33 týždňov. Adele teda medzi sólovými interpretmi patrí absolútne prvenstvo. Dvadsaťtriročná speváčka predala z albumu 21 vo Veľkej Británii už viac ako 3,8 milióna kusov.

Na vrchole amerického albumového rebríčka Billboard 200 je nahrávka 21 už pätnásty týždeň, čím sa Adele vyrovnala speváčke Carole King a jej albumu Tapestry (1971). Viac ako 15 týždňov bola na jednotke v Billboarde spomedzi speváčok už len Whitney Houston so soundtrackom k filmu Osobný strážca z roku 1992, ktorý strávil na vrchole rekordných 20 týždňov. Tento album však nie je výlučným materiálom Houston, pretože okrem jej šiestich pesničiek je na ňom ďalších sedem skladieb, pod ktorými nie je podpísaná.

Londýnska hviezda sa stále zotavuje z operácie hlasiviek, pre ktorú zrušila začiatkom novembra všetky vystúpenia do konca roka. Jej veľkolepým návratom by malo byť podľa zatiaľ nepotvrdených informácií vystúpenie na vyššie spomínanom odovzdávaní cien Grammy.

Informácie zverejnila webová stránka NME.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/The Canadian Press, Chris Young

Súvisiaci interpreti: Adele