Slovenskí hudobníci sa postarali o pozoruhodný audiovizuálny projekt s názvom Úzka Krajina. Autorsky za ním stojí Stano Čorej, bubeník kapely Komajota, ktorý s pomocou ďalších umelcov vytvoril "vizuálny album" na pomedzí popu, gitarovej alternatívy a art-rocku.

Úzka Krajina trvá 32 minút, obsahuje 10 skladieb a nájdete ju na Youtube ako jedno súvislé, umelecky ladené video. "Od začiatku som vedel, že to uverejníme ako jeden celok spoločne s videom. Je to opačný prístup, ako sme zvolili pre Komajotu. No jednotlivé pesničky si môžete preklikávať. Grafiku pripravil a video nám natočil Panáčik a verím, že napriek dĺžke tohto diela si ho ľudia dokážu pozrieť celé práve vďaka jeho vizuálnemu rozšíreniu. Pre nás je to artový audio-film," prezradil Stano Čorej.

Úzka krajina s vizuálom od Panáčika Zdroj: Youtube

Základ nahrávky tvoria nápady, ktoré si hudobník zapisoval pol druha dekády, neskôr k nim pridal vklad ôsmich ďalších, prevažne prešovských hudobníkov. Na netradičnom projekte sa podieľali Daniel Špiner (klávesy / Andrej Šeban Band, Katka Koščová), Ľubo Petruška (gitara / Chiki Liki Tu-A), Martin Husovský (spev / Komajota), Peter Debnár (spev / Raindown), Bohuš Hajduch (spev / Papyllon), Edo Kišš (bicie), Martin Michelčík (violončelo) a Jozef Mičko (tenor). Nahrávali v domovskom štúdiu Umpax, Stano Čorej tak využil čas pomedzi koncertovanie a nahrávanie singlov s Komajotou.

Úzku Krajinu chce predstaviť aj naživo. V pláne je zatiaľ jeden koncert nakoľko všetci zúčastnení muzikanti sú dosť vyťažení vo svojich kapelách. Veria však, že sa im podarí zladiť aj pre prípadné vystúpenia na hudobných a filmových festivaloch.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček, PR manažér projektu Úzka Krajina.

Súvisiaci interpreti: Komajota