Čas bilancovania ostatného roka je za nami a je už najvyšší čas naplno sa sústrediť na kapely, ktorým bude patriť rok 2015. Medzi najočakávanejšie albumy sme zaradili tie, ktoré (ak v najbližších 12 mesiacoch skutočne vyjdú) by podľa nás z tohtoročnej nádielky mali patriť k tým najlepším.

Tip: Vypočujte si záznam relácie Headbanger_FM o najočakávanejších albumoch tohto roka s Rudim Rusom.

Tool

Podarí sa konečne vyriešiť všetky tie súdne motanice a ťahanice a prehovorí opäť hudba? Po deviatich rokoch by už naozaj bolo vhodné, aj keď fanúšikovia Tool majú božskú trpezlivosť a určite by svojim miláčikom odpustili aj v prípade, keby sa čakanie zaokrúhlilo na 10 rokov. (rr)


Steven Wilson

Na jedného z najväčších miláčikov súčasnej progresívnej gitarovej hudby je spoľahnutie. Niet dôvodu neočakávať prvotriednu kvalitu aj po takom parádnom diele, akým bol Havran. A viedenský koncertný orgazmus by si určite tiež viacerí z nás s radosťou zopakovali. Alebo ešte lepšie – bratislavský. (rr)


Slayer

Bez Lombarda. S uchovanými nápadmi od Jeffa Hannemana. Očakávam materiál v tradičnom duchu, v kútiku duše dúfam v pritvrdenie ako z čias God Hates Us All. Tak či onak, bude to dobré. (rr)


Baroness

Žltá a Zelená patria k najčastejšie hraným albumom v mojej domácnosti v posledných rokoch. Na novinku sa veľmi teším a pevne dúfam, že ich už konečne uvidím aj naživo. (rr)


Lamb Of God

Po všetkých tých peripetiách s Randym sa vrátia silní a hladní po úspechu. Očakávam veľké veci. (rr)


Black Sabbath

Akékoľvek pokračovanie fantastickej dosky 13 bude jasným kandidátom na jeden z najlepších albumov roka. (rr)


Faith No More

Jeden z najväčších albumových návratov v tomto roku. Všetko nasvedčuje tomu, že sa nemusíme obávať sklamania. (rr)


Napalm Death

Britská ikona zvukového extrémizmu. Od konca 80. rokov udávajú trendy, nie inak tomu bude aj v najbližších mesiacoch. (rr)


Nails

Jedna z najbesnejších kapiel súčasnosti hlási pokračovateľa zničujúceho diela Abandon All Life. Varoval som vás. (rr)


Parkway Drive

Leto, slnko, radosť zo života a dobrej hudby. Festivaly (potvrdený VOLT v Šoproni) a ešte k tomu aj nový album? Paráda! (rr)


Meshuggah

Tri roky po fantastickej doske Koloss je na rok 2015 potvrdený nový album od švédskych majstrov extrémneho metalu, ktorí ovplyvnili stovky kapiel po celom svete. (pm)


Gojira

Najžiadanejší francúzsky metalový exportný artikel pod názvom Gojira predstaví tohto roku už svoj šiesty štúdiový album. Zatiaľ sa im darilo zaujať každým jedným LP, ináč to zrejme nebude ani teraz. (pm)


Deftones

S Koi No Yokan sa kapela Deftones výrazne posunula k vyzretejšiemu prejavu. Nezabudla však ani na nu metalové garážové korene a tak sa na albume striedali brutálne pasáže, chytľavé riffy a prechody s neuveriteľnou atmosférou. Som veľmi zvedavý, kam sa posunie ďalej. (pm)


Teenage Time Killers

Jeden z najočakávanejších projektov sa sformoval okolo bubeníka Corrosion of Conformity, Reeda Mullina. Na albume sa objaví neuveriteľné množstvo zvučných mien, medzi inými napríklad Randy Blythe (Lamb of God), Corey Taylor (Slipknot / Stone Sour), Dave Grohl (Foo Fighters), či Jello Biafra (Dead Kennedys / Iron Reagan). Čo viac dodať? (pm)

System of a Down

Po večných hádkach medzi členmi SOAD to konečne vyzerá, že sa dohodli a vydajú nový album. Čo myslíte – vrátia sa ku toxickým koreňom, alebo bude mať hlavné slovo Serj s jeho jazzovo-sentimentálnou náladou posledných rokov? (pm)


Ensalved

Album RIITIIR z roku 2012 je doteraz najlepším počinom nórskeho telesa, ktoré veľmi umne dokáže spojiť black metal s progresiou a atmosférou. Nový album In Times je potvrdený na 6. marca. (ak)


Ghost

30. decembra na sociálnej sieti jeden z Bezmenných Ghúlov odznámil prípravu štúdiovej novinky. Zatiaľ nevieme viac detailov, no špekulovalo sa, že kapela pristúpi na metalovejší zvuk a je viac menej isté, že dôjde k striedaniu za mikrofónom, tak ako i pred vydaním nahrávky Infestissumam. (ak)


A na ktoré albumy sa najviac tešíte vy?

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Rudi Rus (rr), Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Tool Dissectional

Súvisiaci interpreti: Slayer, Tool