Ak máte medzi priateľmi na sociálnych sieťach hudobných fanúšikov s dobrým vkusom a prehľadom, zrejme aj váš wall je v týchto dňoch plný skladieb, spomienok a smutných povzdychnutí nad stratou jedného z najvplyvnejších umelcov posledného polstoročia. Vo svetových metropolách naňho fanúšikovia spomínajú aj v uliciach.

V rodisku Davida Bowieho - v Brixtone na juhu Londýna - sa v pondelok už počas dňa začali stretávať stovky ľudí, aby oslávili jeho život a kariéru. Pri múre, ktorý zdobí interpretov portrét, zapaľovali sviečky, kládli kvety a hrali a spievali jeho piesne. Mnohí si tvár pomaľovali podobne ako mal spevák na artworku albumu Aladdin Sane (1973). Neskôr si na poctu hudobnej legendy spoločne pripili. Fotografie hudobníka pritom počas celého večera premietali na stenu budovy miestnej knižnice.

Spomienková akcia v Brixtone bola zároveň oslavou Bowieho hudby

Nemecko mu poďakovalo za pád berlínskeho múru

Poctu Bowiemu vyjadrili aj v Los Angeles, kde k jeho hviezde na Hollywoodskom chodníku slávy fanúšikovia kládli kvety, zapálené sviece a sypali trblietky. Ďalší si zosnulého prišli uctiť pred jeho dom v New Yorku, ale aj pred jeho bývalý byt v Berlíne. Nemecká metropola bola v 70. rokoch minulého storočia útočiskom pre umelcov, individualistov, ľudí nekonformných alebo na okraji spoločnosti, či mladíkov, ktorí odmietali vojenskú službu.

Medzi nich patril aj David Bowie. Do Berlína sa "ukryl" na tri roky, od roku 1976, vyčerpaný prácou a závislosťou od drog. Vytvoril tam materiál na tri albumy, ktoré patria v jeho kariére medzi najvýznamnejšie (Low, 1977; Heroes, 1977; Lodger, 1979). Bowie vďaka nim v Berlíne zanechal nezmazateľnú stopu. Jeho najslávnejšie dielo z tých čias, album Heroes (Hrdinovia), odrážalo ducha doby - studenej vojny. A navyše inšpirovalo novú generáciu hudobníkov.

"Tento umelec k nám patril," uviedol v pondelkovom vyhlásení starosta nemeckej metropoly Michael Müller. "Titulná skladba albumu Heroes je jednou z Bowieho najslávnejších a stala sa hymnou vtedy rozdeleného mesta - hovorí o jeho túžbe po slobode," uviedol starosta a dodal: "Berlínčania smútia za hudobným géniom a jedným zo svojich najslávnejších spoluobčanov." Nemecké ministerstvo zahraničných vecí takisto vzdalo Bowiemu hold na Twitteri. "Zbohom, David Bowie. Už si medzi Hrdinami. Vďaka za tvoju pomoc pri rúcaní múru," napísalo ministerstvo a uviedlo odkaz na video s piesňou Heroes. Fanúšikovia kládli kvety k domu v berlínskej štvrti Schöneberg, kde Bowie počas svoj pobytu v meste žil.

Aj singel Where Are We Now, ktorým sa spevák 8. januára 2013 nečakane vrátil po dlhých rokoch ticha, je melancholickým pohľadom na časy strávené v meste. Artwork jeho predposledného albumu The Next Day (2013) je zase priamym odkazom na obal albumu Heroes. Berlín si výnimočného umelca uctil už vlani, keď zorganizoval retrospektívu jeho celoživotného diela v múzeu Martin Gropius Bau. Výstava mapovala Bowieho berlínske obdobie - návštevníci mali možnosť vidieť sériu umeleckých diel, rukou písaných dokumentov, kostýmov a zvukových záznamov.


Informáciu o Bowieho úmrtí vo veku 69 rokov zverejnili v pondelok ráno jeho zástupcovia na sociálnych sieťach, kde uviedli, že interpret trpel rakovinou. Režisér Ivo van Hove, ktorý spolupracoval s Bowiem na aktuálnom muzikáli Lazarus, pre dánsky rozhlas NOS povedal, že išlo o rakovinu pečene. "Povedal mi to pred rokom a troma mesiacmi, krátko po tom, ako sa to sám dozvedel... Povedal, že má rakovinu pečene," uviedol van Hove. 

Na Bowieho počesť usporiadajú 31. marca v newyorskej Carnegie Hall spomienkový koncert. Vystúpia na ňom napríklad The Roots, The Mountain Goats, Cyndi Lauper, Perry Farrell, Jakob Dylan či Ann Wilson. Podieľať sa na ňom bude aj hudobníkov najbližší spolupracovník, producent Tony Visconti. Organizátorom koncertu je podnikateľ a filantrop Michael Dorf, pričom výťažok z podujatia venujú rôznym organizáciám.


Spomínajú legendy aj umelci novej generácie

Ľútosť nad smrťou hudobníka vyjadrili včera na sociálnych sieťach nielen fanúšikovia ale aj mnohí Bowieho kolegovia. Mnohých sme citovali vo včerajšom článku plnom reakcií známych osobností z rôznych oblastí spoločenského života. Po jeho vydaní pribudli ďalšie, z ktorých vyberáme dve rockové legendy a mladú speváčku, ktorá pri krátkom stretnutí v Davidovi našla spriaznenú dušu.

"David bol vždy pre mňa inšpiráciou. Vo svojej práci bol nádherne trúfalý. Zažili sme spolu veľa dobrých chvíľ. Bol mojím priateľom. Nikdy na neho nezabudnem," napísal napríklad Mick Jagger svoj osobný odkaz, hoci predtým zverejnila spomienkový status aj samotná kapela The Rolling Stones. O strate svojho kolegu a priateľa napísal včera aj Paul McCartney: "David bol veľkou hviezdou a cením si chvíle, ktoré sme spolu prežili. Jeho hudba zohrala veľmi veľkú úlohu v britskej hudobnej histórii a som hrdý na obrovský vplyv, ktorý mal na ľudí po celom svete. Z celého srdca súcitím s jeho rodinou a navždy si budem pamätať, ako sme sa spolu počas tých rokov zabávali. Jeho hviezda bude už naveky svietiť na nebi."

Medzi najdojemnejšie a najvýstižnejšie spomienky spomedzi umelcov patrí prekvapujúco text mladej novozélandskej speváčky a skladateľky Lorde, ktorá mala možnosť stretnúť sa s Davidom Bowiem v roku 2013 na charitatívnom večierku herečky Tildy Swinton. Zverejnila ho dnes v noci a spomína v ňom, ako veľmi ju zasiahlo krátke stretnutie s hudobnou ikonou, ktoré inicioval samotný Bowie. V tom čase mala len necelých 17 rokov a bola na hudobnej scéne úplným nováčikom, hodená do víru šoubiznisu vďaka nečakanému úspechu svojej skladby Royals, ľudia však už od začiatku riešili jej zvláštny zjav.

"Nikdy som sa nestretla s mojím hrdinom tak, že by sa mi to páčilo. Nemám to rada, tlak je príliš veľký a nedokážete si to užiť. S Davidom to bolo iné. Nikdy nezabudnem na dotyky našich rúk, keď sme sa rozprávali, na svetlo v jeho očiach. V ten večer sa vo mne niečo zmenilo. Cítila som rastúci pokoj, istotu. Myslím, že počas tých krátkych momentov ma uviedol do ďalšieho nového života, ako starý rock'n'rollový anjel v perfektnom šedom obleku. Uvedomila som si, že čokoľvek som kedy urobila, a všetko, čo urobím potom, budem robiť s tým, že ma možno sleduje. A uvedomila som si, že som hrdá na svoju ostnatú podivnosť, pretože on bol hrdý na tú svoju."

Pripomeňte si Bowieho zásadné skladby na kompilácii Nothing Has Changed (2014):



Zdroj: SITA (bbc.com, archív), TASR (časť o Berlíne), Hudba.sk (časť o Lorde)
Foto: AP Photo/Tim Ireland

Súvisiaci interpreti: David Bowie