Už túto sobotu sa v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave uskutoční jedna z najsledovanejších spoločenských udalostí na Slovensku - 18. ročník dobročinného Plesu v opere. Jeho ústrednou témou bude tentoraz pomoc zdravotne znevýhodneným deťom v oblasti vzdelávania.

"Ideme otvoriť tému, ktorú naozaj považujeme za akútnu a náročnú. Súčasný školský systém podľa nášho názoru nie je schopný napĺňať individuálne potreby detí. Je pritom dôležité, aby sme ich zohľadňovali. Je to vážna téma, nie jednoduchá, ale je potrebné, aby deti, aj postihnuté, vyrastali v prirodzenom prostredí, vo svojej komunite, so svojimi rovesníkmi. Máme preto pred sebou teraz cieľ pomôcť zbúrať všetky bariéry, či už viditeľné alebo neviditeľné a narušiť tak stereotypné myslenie, ktoré tu máme,“ povedala riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová, ktorá verí, že sa vyzbieranou sumou i tento rok podarí prekonať rekord.

Ples v opere je udalosťou, na každej sa každý rok stretne a zabáva pre dobrú vec až tristo prominentných párov. "Vážime si, že Ples v opere aj tento rok poctia svojou prítomnosťou mimoriadne osobnosti, ktoré sú rešpektovanými autoritami vo svojej oblasti či úspešne reprezentujú Slovensko aj za jeho hranicami," uviedol generálny riaditeľ Orange Slovensko a zástupca hostiteľa Plesu v opere Pavol Lančarič.

Klasická aj populárna hudba

Otvárací ceremoniál plesu bude patriť programu s názvom Kabaret Mozart. Predstavenie prinesie jedinečné spojenie opery a nového cirkusu, ktorý je charakteristický kombinovaním rôznych druhov umenia. "Mozart predstavuje návrat ku klasickej hudbe a k opere. Jeho vlastná tvorba je páčivá, príjemná a radostná. Prepojením Mozarta s kabaretom vzniká unikátny výsledok," uviedla režisérka Jana Burkiewicz, ktorá sa réžie a choreografie úvodného programu chopila už po štvrtý raz. O neopakovateľný umelecký zážitok sa postarajú i tanečníci a akrobati zo zoskupení Burki&com a Losers Cirque Company.

Významnou súčasťou hudobnej produkcie, ktorú opäť zastreší Oskar Rózsa, budú operní speváci Adriána Banásová, Michaela Rózsa Růžičková a Pavol Remenár a hudobný skladateľ a klavirista Vladislav Šarišský. Ako headlineri Plesu v opere sa tento rok predstavia Miro Žbirka a legendárna česká kapela Lucie, ktorá do Bratislavy zavíta v pôvodnej zostave. Okrem nich na Plese vystúpia aj Jana Kirschner, Katka Knechtová, Dan Bárta, Svetlana Rymarenko či Martin Madej. Zaznejú tiež skladby v podaní Big Bandu Gustava Broma pod taktovkou dirigenta Vladimíra Valoviča. V ďalších priestoroch historickej budovy SND sa zas pod vedením primáša Martina Sleziaka predstaví Ľudová hudba Lúčnice.

Moderátorkou podujatia bude herečka Božidara Turzonovová. "Úprimne, ponuku moderovať dobročinný Ples v opere som akceptovala veľmi rada, predovšetkým preto, že som vlastenecká k nášmu Slovenskému národnému divadlu. Práve pri príležitosti stého výročia vzniku Československa si môžeme pripomenúť významnú úlohu SND, ktoré práve vtedy vznikalo," vyjadrila sa umelkyňa. Sté výročie vzniku Československa si účinkujúci plesu uctia nielen na mieru ušitým programom, ale aj prostredníctvom občerstvenia. Servírovať sa totiž bude výber známych špecialít slovenskej a českej národnej kuchyne a v rámci tematického menu budú mať svoje zastúpenie aj slovenskí a českí vinári.

Pod záštitou prezidenta

Nad 18. ročníkom dobročinného Plesu v opere prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý vyjadril podporu dobročinnému zámeru podujatia. "Som presvedčený, že je povinnosťou každého úspešného človeka podeliť sa o svoj úspech s tými, ktorí v živote toľko šťastia nemali, preto oceňujem charitatívny rozmer tejto plesovej udalosti. Teší ma, že tohtoročná pomoc bude smerovať na vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením. Táto téma si zaslúži väčšiu pozornosť. Žiadnemu dieťaťu by nemal byť odopretý prístup k využitiu svojho potenciálu a vzdelávaniu len preto, že trpí zdravotným znevýhodnením," povedal.

Ples v opere od roku 2010 venuje celý výťažok predovšetkým na podporu detí so zdravotnými problémami a znevýhodneniami. Za osem rokov rozdelil už 1,5 milióna eur, pričom minulý rok hostia prispeli rekordnou sumou 239 932 eur. Ples v opere zatiaľ financoval technické zariadenie Detského kardiocentra, podporil šesť perinatologických centier na Slovensku, zlepšil prístrojové vybavenia detských kliník anestéziológie a intenzívnej medicíny a otvoril tri Centrá včasnej intervencie - v Banskej Bystrici, Košiciach a pri Trenčíne.

Zdroj: SITA (Šema Satkeová, Neopublic Porter Novelli)
Ilustračné foto: archív M. Žbirku - Nogup Agency