Svetovo uznávané pražské nezávislé herné štúdio Amanita Design vydalo v lete 2020 novú puzzle adventúru Creaks. K vytvoreniu soundtracku angažovali Joea Achesona, zakladateľa projektu Hidden Orchestra, ktorý sa spoluprácou na hre od Amanita Design vydal po stopách dua Dva a svojho dlhoročného priateľa a spolupracovníka Tomáša "Floexa" Dvořáka.

Novou hudobnou výzvou pre uznávaného britského multiinštrumentalistu, skladateľa a producenta bolo vytvoriť akýsi nekonečný soundtrack, kedy hráči môžu jednotlivé úrovne prejsť niekoľkokrát. Preto museli vzniknúť aj ďalšie hudobné alternácie, opakovanie štruktúr motívov a remixy pôvodných verzií jednotlivých skladieb. "Každá z postáv v hre je reprezentovaná iným nástrojom. Hudba v hre odráža postup v čase v krásnom ručne kreslenom umeleckom diele hry a stáva sa tým zložitejšou, čím sú aj hádanky komplikovanejšie, " prezrádza Joe Acheson.

Hudobná mozaika na soundtracku Creaks je veľmi rozmanitá a ponúka tvorivý rozlet, ktorý obsahuje rozpoznateľný rukopis Hidden Orchestra. Výsledkom je hudobný kaleidoskop od minimalistických jazzových improvizácií nielen pre sólový klavír, cez rozmanitejšie orchestrácie pre dychy a sláčiky, až po konceptuálne kompozície hnané v elektronickom podklade. Hudba tak podrobne kopíruje herné nástrahy a zložitosť jednotlivých levelov.

"Začíname takmer v primitívnom svete, kde je hudba väčšinou tvorená jednoduchými nástrojmi starého štýlu (citary, flauty, bicie nástroje) a niektorými domácimi nástrojmi (laditeľné zvonkohry vyrobené z rozloženého Glockenspiel, harfa z krájača vajec). Pokračujeme do gotického i barokového sveta plného zvonov, organov a zborov. Nasleduje klasický svet, ktorému dominuje klavír a strunové nástroje, máme tu aj elektronický vesmír plný textúr, rytmov, basových línií a melódií vytvorených na modulárnom syntetizátore, a nakoniec skončíme vo futuristicky temnom a magickom univerze plnom basklarinetu," vymenúva Joe jednotlivé detaily.


Nové formy kompozičných techník

Pre každú úroveň hry vznikali nové verzie a remixy. Acheson sa sám niekoľkokrát presvedčil, že ho uvažovanie nad týmto multidimenzionálnym mikrosvetom doviedlo k novým formám kompozičných techník. Využil tiež možnosti softvéru pre vytváranie adaptívne hudby na základe vloženého základného algoritmu. Vo finále bolo poskladaných vyše šesť hodín hudobného materiálu,
z ktorého neskôr určitým výberom a produkčnými úpravami vykryštalizovala ohraničená forma pre vydanie jediného albumu, v ktorom ale participuje aj logika hry Creaks.

K nahrávaniu bolo použil celý rad nástrojov. Na pomoc si pozval nielen svojich tradičných spolupracovníkov, medzi ktorými nechýbali hudobníčka a skladateľka Poppy Ackroyd a bubenícke duo Tim Lane a Jamie Graham, ale aj spomínaný Tomáš Dvořák alias Floex (klarinet), Jack McNeill (klarinet, basklarinet), Rebecca Knight (cello), Yvo Ackroyd Acheson (shakers), Ali Tocher (zvonkohra, Zither-box perkusie), Su-a Lee (cello) a Phil Cardwell (trúbka).

Soundtrack obsahuje rovných 21 položiek, pričom prvých 15 sa dostalo aj na fyzickú podobu Creaks vo formátoch 2LP a CD. Zvyšných šesť sa objavilo ako bonusy k stiahnutiu digitálnej verzie a sú tiež súčasťou celého balíka na všetkých digitálnych platformách. O mastering sa postaral osvedčený Matúš Godík a vydanie tohto počinu tradične zastrešuje vydavateľstva Minority Records, ktoré s herným štúdiom Amanita Design úzko spolupracuje už niekoľko rokov.

Vypočujte si celú nahrávku na Deezeri:



Creaks je štvrtý štúdiový album Hidden Orchestra, ktorý nasleduje po Night Walks (2010), Archipelago (2012) a Dawn Chorus (2017). Éru poslednej menovanej nahrávky minulý rok uzavrelo vydanie koncertného záznamu Live at Attenborough Centre for the Creative Arts. Za zmienku stojí aj kompilácia Reorchestrations (2015), kam Acheson zoskupil svoje remixy pre spriaznené projekty. Efektná a virtuózna živá šou Hidden Orchestra za poslednú dekádu prešla desiatkami krajín, kde projekt odohral stovky koncertov s premenlivou zostavou hosťujúcich hráčov za použitia pútavých vizuálnych efektov. Niekoľkokrát sme to mohli zažiť aj na Slovensku.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Maxim Abrossimow

Súvisiaci interpreti: Hidden Orchestra