Začínajúca speváčka Vrana Marianna po necelých dvoch mesiacoch vydala ďalší singel. Kým ten prvý je v pochmúrnej jesennej nálade, druhý prináša mrazivú zimu. Jantár, je v tomto prípade akýsi odkaz na živú a žiarivú nádej, vďaka čomu sa roztopí zmrazené srdce umelkyne.

Pieseň vnikla na základe viacerých inšpirácií. "Na začiatku jari minulého roka som si kúpila rozprávkovú knižku plnú príbehov hudby, zimy a ilustrácií. Chcela som si ju prečítať až na Vianoce, ale nedalo mi to. Obrázky boli prenádherné a príbehy ešte krajšie. Stotožnila som sa s nimi. Sadla som si ku klavíru a každým dňom som pracovala na piesni. V tom čase bol už máj a začínali horúčavy. Spievala som o snehu a vonku bolo 35° Celzia," spomína na kreatívny proces Vrana Marianna.

Hudobným producentom piesne je opäť Adam Kuruc, ktorý produkoval Vrane Marianne aj jej prvý singel Líška. Speváčka bola Adamovými nápadmi unesená. "Pre mňa je Adam génius. Dokonalo hudobne zhmotnil všetky moje indície a pocity. Keď zavriete oči, budete počuť ako padá sneh a budete sa skutočne cítiť ako v rozprávke. Je to kúzelné," prezrádza Marianna.


K zimnej rozprávkovej piesni chýbal už len klip. Speváčka musela počkať kým nasneží. Medzi vianočnými sviatkami pekne napadol sneh a vízia sa mohla naplniť. "Chcela som v klipe ten Jantár stvárniť pomocou zapadajúceho sa slnka. Počasie na horách je však nevyspytateľné. Celý týždeň ako snežilo, bolo zamračené a preto má klip temnejšiu atmosféru. Ale možno je to tak lepšie," zamýšľa sa Marianna, ktorá si klip aj strihala.

"Je tam veľa pohybov a majú svoju logiku. S choreografiou som sa na kopcoch, bohužiaľ, tiež musela rozlúčiť. Podmienky na skalách na to vôbec neboli. Nehovoriac o tom, že bolo pár stupňov pod nulou. Aj keď som bola riadne naobliekaná pod šatami, miestami mám tvár a ruky také bordové, ako samotné šaty," s úsmevom hodnotí speváčka, ktorá si do klipov šaty sama šije. Pieseň vyšla na speváčkine narodeniny, teda 3. januára, čím chcela potvrdiť, že sa naozaj cíti ako dcéra snehu a sestra Polárky.

Pieseň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Marína Havranová, manažérka speváčky. Text správy sme upravili.