Druhý singel skupiny The Beatles vyšiel presne pred 60 rokmi. Spoločnosť EMI Parlophone ho vydala 12. januára 1963, na A strane bola pieseň Please Please Me, ktorá sa stala jedným z najväčších hitov kapely, a na B strane bola pesnička Ask Me Why. Pod obe skladby sa autorsky podpísala dvojica John Lennon a Paul McCartney.


The Beatles nahrávali singel 26. novembra 1962 v známom Studio Two Emi Studios. Pesničku Please Please Me nahrali celkom 18-krát a jednu z verzií vybral producent George Martin na singel. Systém nahrávania bol v tej dobe taký, že skupina zahrala naraz celú pieseň a nahrávalo sa dovtedy, kým neboli zvukový inžinier a producent spokojní. Situáciu z tej doby popisuje v knihe The Beatles nemecký autor Gottfried Schmiedel.


Kým prvý singel Love Me Do sa v anglickom rebríčku dostal najvyššie na 17. miesto, Please Please Me sa dostal na druhú pozíciu. Beatles pred seba nepustili spevák Cliff Richard so skupinou The Shadows. Štvorici z Liverpoolu však pesnička Please Please Me priniesla prvý veľký úspech, po jej vydaní dostala skupina príležitosť koncertovať ako predkapela trojtýždňového anglického turné amerického speváka a gitaristu Roya Orbisona.

Oficiálna diskografia Beatles od októbra roku 1962 do ich rozchodu v roku 1970 obsahuje 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Podľa katalógu vydavateľstva EMI obsahujú tieto nosiče 211 skladieb, z nich je 187 vlastných a 24 prevzatých, všetky od amerických interpretov.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)