V Los Angeles dnes ráno vo veku 76 rokov skonal americký jazzový spevák Al Jarreau. Málokto vedel so svojím hlasom narábať tak fenomenálne ako on, presvedčiť sme sa o tom mohli niekoľkokrát aj na Slovensku. Smutnú správu oznámili jeho zástupcovia na interpretovej oficiálnej webstránke. Príčinu úmrtia zatiaľ nezverejnili.

Al Jarreau bol jedným z najväčších jazzových vokalistov všetkých čias. Sedemnásobného laureáta ceny Grammy hospitalizovali nedávno pre vyčerpanosť a on v stredu po prepustení z nemocnice zrušil zvyšok turné a oznámil, že už viac nebude koncertovať. Bez spevu však žiť nemohol, jeho syn minulý týždeň povedal, že jednej zo zdravotných sestier, ktoré ho ošetrovali, spieval svoju pieseň Moonlighting.

Spevákov manažér Joe Gordon americké médiá a agentúry informoval, že Jarreau zomrel v prítomnosti niekoľkých členov svojej rodiny a priateľov približne okolo 5:30 miestneho času (14:30 SEČ). Gordon tiež povedal, že hudobníkova rodina plánuje iba malý, súkromný pohreb bez účasti verejnosti. "Zatiaľ nie je plánovaná žiadna verejná rozlúčka, ale budem vás informovať, ak sa to zmení," uviedol pre časopis Ebony.

Legendárny interpret koncertoval takmer nepretržite 50 rokov. V uplynulých rokoch však bojoval s respiračnými a srdcovými problémami. Pre vážne zdravotné komplikácie musel v roku 2010 zrušiť plánované vystúpenie na slovenskom festivale Open Jazz Fest. Svoj posledný koncert u nás odohral v roku 2012 v Majestic Music Clube, nášmu portálu vtedy poskytol exkluzívny rozhovor. Dodnes spomíname aj na jeho úžasný koncert na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2008. Jeho štýl a charizma sú jednoducho nenapodobiteľné.

Prečítajte si: Al Jarreau: "Hudba nesie jednoduché, no mocné posolstvá"


Alwin Lopez Jarreau sa narodil 12. marca 1940 v Milwaukee. Hudobnú kariéru odštartoval v roku 1967, dovtedy dlhú dobu spieval len pre radosť - na univerzite napríklad so svojou skupinou The Indigos. Po skončení školy sa presťahoval za prácou do San Francisca, kde začal spievať v malom jazzovom klube, s doprovodným triom vedeným Georgeom Dukeom, ktorý sa neskôr sám stal obrovským hudobným pojmom.

V spomínanom roku 1967 sa Al Jarreau dal dokopy s gitaristom Juliom Martinezom a vypracoval sa na lokálnu hviezdu v Los Angeles. Postupne sa však prostredníctvom celoamerických televíznych vystúpení dostával aj do povedomia zvyšku krajiny. Až v roku 1975 ho však konečne podporilo silné vydavateľstvo Warner Bros. Ešte v tom istom roku vydal debutový album We Got By, s ktorým si získal fanúšikov nielen v USA ale aj v Európe. Skutočný prielom v jeho kariére nastal o dva roky neskôr, keď uviedol na trh živý dvojalbum Look To The Rainbow. O rok neskôr dostal svoju prvú Grammy za najlepší sólový jazzový vokálny výkon. Celkovo získal počas kariéry sedem cien Grammy, a to nielen v jazzových, ale aj v R&B a popových kategóriách.

Umelecky aj komerčne najúspešnejším albumom jeho kariéry bola štúdiovka Breakin' Away z roku 1981, obsahujúca aj jeho najznámejšiu skladbu We're in This Love Together. Na jeho albumoch sa producentsky podieľali napríklad Herbie Hancock, George Duke či Marcus Miller, okrem nich spolupracoval či koncertoval aj s ďalšími velikánmi ako sú Joe Sample, Kathleen Battle, Miles Davis, David Sanborn, Rick Braun alebo George Benson. Od roku 2001 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Prečítajte si krásny odkaz fanúšikom na jeho oficiálnej stránke




Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TASR, SITA - bbc.com, Billboard.com, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/AlJarreauOfficial

Súvisiaci interpreti: Al Jarreau