Najväčší festival v strednej Európe, budapeštiansky Sziget, dnes doplnil tohtoročný line-up o ďalšie hviezdne mená. Na zelenom ostrove v centre Budapešti sa od 7. do 13. augusta predstavia Post Malone, James Blake, Franz Ferdinand, Tove Lo, Years & Years, Richie Hawtin CLOSER, IAMDDB, Razorlight, Yeasayer a mnoho ďalších.

Organizátori ešte minulý rok oznámili mená headlinerov ako Foo Fighters, Twenty One Pilots, The 1975Martin GarrixEd Sheeran, na ktorého koncert sú už jednodňové vstupenky vypredané. Lístky na ostatné dni, ako aj troj-, päť- a sedemdňové permanentky sú stále v predaji, podrobnosti nájdete na oficiálnom slovenskom webe festivalu www.szigetfestival.sk.

Úspech a sláva 23-ročného amerického rapera, speváka, skladateľa a producenta Austina Richarda Posta, známeho ako Post Malone, za posledné roky narástla ohromným tempom. Debutoval v roku 2016 albumom Stoney, minulý rok vydal jeho nasledovníka Beerbongs & Bentleys, z ktorého pochádzaju hity RockstarBetter Now. Vo svojej tvorbe originálne mieša rap a R&B so žánrami ako country alebo grunge, čo mu prinieslo až štyri nominácie na Grammy a množstvo ďalších ocenení a nominácií. Na Szigete sa predstaví v nedeľu 11. augusta.


Nomináciu na Grammy má na konte aj spevák, multiinštrumentalista a producent James Blake (10. august). Tento 30-ročný Angličan vydal svoj prvý album v roku 2011 a odvtedy si postupne získava priazeň fanúšikov po celom svete. Preslávil sa aj spoluprácami s hviezdami ako Kendrick Lamar či Beyoncé. Len pred pár týždňami vydal svoj štvrtý album Assume Form.

Franz Ferdinand (8. august) je jednou z najrešpektovanejších kapiel zo Škótska. Celosvetový úspech zaznamenala hneď s debutovým albumom Franz Ferdinand z roku 2004. Odvtedy patrí medzi popredné mená britského hudobného exportu. Minulý rok skupina po piatich rokoch vydala nový album s názvom Always Ascending, ktorý spolu s hitmi ako Love Illumination alebo Take Me Out predstaví aj na Szigete.


Ostrov slobody roztancuje aj anglická synth-popová trojica Years & Years (11. august), švédska indie-popová princezná Tove Lo (9. august), či detroitská techno legenda Richie Hawtin (10. august). Návrat na Sziget chystajú aj indie-rockoví obľúbenci Razorlight (7. august). Celkovo dnes do programu Szigetu 2019 pribudlo 28 mien, kompletný zoznam aktuálne potvrdených kapiel a umelcov nájdete nižšie. 


Aktuálny program Sziget festivalu 2019:
(k 12. 2. 2019)

streda 7. augusta - Ed Sheeran, Kodaline, Razorlight, Jain, Fakear, The Blaze, Frank Turner & The Sleeping Souls, Of Mice & Men

štvrtok 8. augusta - The 1975, Franz Ferdinand, Chvrches, Richard Ashcroft, Tove Styrke, Elderbrook, Welshly Arms, Pale Waves, Yungblud

piatok 9. augusta - Martin Garrix, Tove Lo, Yeasayer, Xavier Rudd, Hucci, Anna of The North, Gang Of Youths

sobota 10. augusta - ???, James Blake, Son Lux, Richie Hawtin, Wanda, W&W, Roosevelt, Tamino

nedeľa 11. augusta - Post Malone, Jungle, Years & Years, Masego, Iamddb, Protoje & The Indiggnation, Vini Vici, Parcels 

pondelok 12. augusta - Florence + The Machine, Catfish and The Bottlemen, Yellow Days, Carnage, Maribou State, Superorganism, Boy Pablo

utorok 13. augusta -  Foo FightersTwenty One Pilots, Sigala, Valeras, Alma, Frank Carter & The Rattlesnakes, Idles

Pozrite si ako to na Szigete vyzeralo v roku 2018:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Sziget festivalu pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.