Len tak sa stíšim je názov nového, v poradí už piateho albumu populárnej speváčky a skladateľky Simy Martausovej. Vyšiel 18. januára a do života ho uviedla pondelok (11.2.) večer jedinečným koncertom, ktorý odohrala so svojou kapelou a s Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu v budove SĽUK-u v Rusovciach.

Ako hovorí samotná Sima Martausová, k jej náture sa nehodí polievať CD šampanským alebo ho niečím obsypať, a tak namiesto toho urobila špeciálny koncert, ktorým album vyslala na svoju púť medzi fanúšikov. "Mne sa pesničky rodia v srdci, mám taký dar od Pána Boha, píšem ich ani neviem ako. Tak to bolo aj so skladbami na tomto albume. Niektoré sú staršieho dáta, ale teraz som ich upravila a nahrala, pretože som už dávno cítila, že ich chcem mať na CDčku," hovorí o svojej albumovej novinke.

Nahrávka Len tak sa stíšim obsahuje dvanásť piesní vrátane dvoch bonusov. Nachádzajú sa medzi nimi aj skladby, ktoré už vyšli ako single a stali sa hitmi. Ide o skladby BaránokČaro obyčajných vecíNenahraditeľná, ktorá je na albume v akustickej verzii, či Holubička, ktorej text Sima pôvodne napísala pre Adama Ďuricu, no nakoniec ju naspievali aj ako duet v spolupráci so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Práve symfonická Holubička je jedným z dvojice bonusov, druhým je skladba Modlitba, ktorá vznikla v spolupráci s Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu. 

"Moja najobľúbenejšia pieseň na albume je tá, podľa ktorej som ho nazvala, teda Len tak sa stíšim. Je totiž trochu iná, taká tichučká a jazzová. A mám rada aj skladbu Svetlá. K obom by som chcela v nasledujúcich mesiacoch nakrútiť videoklipy," prezradila Sima. Titulná pieseň je okrem jazzového podmazu zaujímavá aj tým, že v nej popri speváčkinom hlase znie aj mužský spevácky zbor. Výsledok je naozaj vydarený a patrí k vrcholom albumu. Pesnička Svetlá zase zaujme kontrastom intímnej atmosféry v sprievode klavíra a vygradovanej pasáže so sláčikmi a ženskými vokálmi.



Stíšiť sa je prirodzenou túžbou

Sima svoju čerstvú štúdiovku charakterizuje ako akustickú a intímnu. "Ja mám asi všetky albumy také jemné a akustické, no tento je ešte viac. Veľa piesní som naň nahrala v pôvodnej verzii - tak, ako som ich zložila, čiže v nich sú niekedy len dva nástroje, klavír a violončelo alebo ukulele a perkusie, žiadne tvrdé bicie. A je to aj veľmi intímny album," poznamenala rodáčka z Považskej Bystrice. Album podľa nej dokonale korešponduje s tým, čo momentálne prežíva.

"Teraz mám presne také obdobie, že sa už mesiac stišujem. Neznamená to, že som niekde mimo, odrezaná od sveta, uvedomujem si však, že okrem aktívneho života je dôležité vedieť sa aj stíšiť. Je to podľa mňa prirodzená túžba každého človeka. Najmä vtedy, keď veľa hrám kade-tade, tak si to moje srdce, telo aj myseľ sami pýtajú. Myslím si, že je dôležité vedieť oddychovať a naučiť sa byť sám so sebou," hovorí Sima Martausová. 

Sima Martausová, krst albumu Len tak sa stíšim Zdroj: Jana Plevová

Z albumu sa mladá hudobníčka teší i preto, že je to prvá štúdiovka, ktorú si pripravila celkom sama aj ho vydala vo vlastnej spoločnosti Moja muzika. "Celý album som si režírovala sama a mala som s ním asi najviac roboty, no o to väčšiu radosť teraz mám. A teším sa, že na krst prišli aj všetci moji najbližší a tí, ktorí sa na cédečku podieľali," povedala agentúre SITA mladá pesničkárka, ktorá na novinke okrem svojej kapely spolupracovala aj s ďalšími známymi hudobníkmi. Sú medzi nimi gitarista Jimi Cimbala, klaviristi Zoli TóthDaniel Špiner, saxofonista Michal Žáček, trubkár Pavol Jeňo, violončelistka Júlia Veselá či sláčikové kvarteto z Považskej Bystrice. 

Sima Martausová patrí medzi najvýraznejšíe objavy poslednej dekády na slovenskej scéne. Kariéru odštartovala výhrou v súťaži Gospel  talent v roku 2009. Odvtedy jej hviezda stúpa, vydala úspešné albumy, jej videoklipy majú na Youtube milióny pozretí a odohrala niekoľko vypredaných turné. Tento rok sa opäť stala speváčkou roka podľa Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby. "Pre mňa je najväčší úspech to, keď po koncerte za mnou niekto príde a povie, že moja pieseň mu v niečom pomohla, to je pre mňa najväčšia radosť. Samozrejme sa teším, keď dostanem cenu za to, čo robím, ale aby som to zbierala doma, že toto je môj cieľ, tak to nie," uviedla pre TASR.

Prečítajte si: Prečo ju ľudia milujú? Odpoveďou Simy Martausovej je Čaro obyčajných vecí


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o ďalšie citácie z tlačových agentúr SITA a TASR.

Foto: Jana Plevová

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová