Americká folk-rocková skupina The Lumineers patrí medzi najväčšie hviezdy svojho žánra a úspešne koncertuje po celom svete. Za sebou má vystúpenia vo svetových metropolách a na najznámejších festivaloch. V lete sa predstaví napríklad na Colours of Ostrava, no zavíta aj k nám - v AXA aréne Národného tenisového centra odohrá samostatný koncert pre slovenských fanúšikov.

The Lumineers vznikli v roku 2005 v jednom z okrajových predmestí New Yorku, no ich hudobným domovom sa v roku 2010 stalo mesto Denver v Colorade. Dvojici zakladajúcich členov, ktorými sú spevák a gitarista Wesley Schultz a bubeník a klávesák Jeremiah Fraites, trvalo od barových začiatkov kapely dlhých sedem rokov, kým vydali svoj debutový eponymný album a prvý singel Hey Ho (2012). Ten im však priniesol obrovský úspech, znel z rádií, reklám i televíznych seriálov a dodnes je ich najväčším hitom.


Po prelomovom úspechu vydali ešte dva ďalšie albumy - Cleopatra (2016) a III (2019). Nový album je rozdelený na tri kapitoly, pričom každá sa sústreďuje na inú postavu fiktívnej rodiny. "Vo svojom zápisníku som mal nápad na tri kratšie EP o troch rôznych príbuzných už viac ako 10 rokov. Pôvodne som ich chcel pomenovať láska, strata a zločin, ale nakoniec sme ich spojili do jedného albumu a vymysleli názov III," prezradil spevák a gitarista Wesley Schultz. S kapelou na nahrávke spolupracovala aj huslistka Lauren Jacobson, producent Simone Felice a ďalší hudobníci.

The Lumineers svojou tvorbou pripomínajú podstatu pesničkárstva - dôveryhodné rozprávanie príbehov. Barack Obama ich dvakrát pozval do Bieleho domu a U2 alebo Tomovi Pettymu predskakovali na koncertoch. Medzi ich úspešné skladby patrí okrem Hey Ho aj OpheliaStubborn Love, Sleep on the Floor, Cleopatra alebo The Hanging Tree, ktorú zložili pre film Hunger Games.

Naživo si môžete novú aj staršiu tvorbu The Lumineers vypočuť 24. júna v AXA aréne NTC v Bratislave. 

Vstupenky:  



Text: Hudba.sk (zdroj: XL promotion)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: The Lumineers