Odovzdávaniu hudobných cien BRIT Awards v sobotu v Londýne dominoval britský spevák Harry Styles, ktorý bol ocenený v štyroch kategóriách. Americká speváčka Beyoncé ako aj britská indie rocková skupina Wet Leg si odniesli víťazstvo v dvoch kategóriách.


Ceny BRIT Awards sú určené najlepším britským a zahraničným hudobníkom a každoročne ich udeľuje organizácia British Phonographic Industry (BPI). Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo 11. februára v londýnskej O2 aréne.
      
Harry Styles získal štyri ceny zo štyroch nominácií: stal sa tak Umelcom roka i Najlepším popovým/R&B umelcom roka. Jeho pieseň As It Was, ktorú počas galavečera predviedol aj naživo, sa stala najlepšou piesňou roka a vďaka albumu Harry's House dominoval aj v kategórii Album roka.


Americká speváčka Beyoncé bola ocenená v kategórii Zahraničný umelec/umelkyňa roka a Zahraničná pieseň roka, a to za skladbu Break My Soul. Wet Leg sa stali Skupinou a Objavom roka.

Na pódiu sa okrem Stylesa predstavili aj Wet Leg, Sam Smith spolu s Kim Petras, víťaz kategórie Producent roka David Guetta odohral medley s britskými speváčkami Becky Hill a Ellou Henderson a spevákom Samom Ryderom, a medley svojich hitov predstavila aj americká speváčka Lizzo, ktorá bola nominovaná v dvoch zahraničných kategóriách. Spomenuté vystúpenia si môžete pozrieť na konci článku.

Laureáti BRIT Awards 2023:
      
Umelec roka: Harry Styles
Skupina roka: Wet Leg
Pieseň roka: Harry Styles - As It Was
Album roka: Harry Styles - Harry's House
Objav roka: Wet Leg

Popový/R&B interpret roka: Harry Styles
Rockový interpret/alternatíva roka: The 1975
Hip-hop/grime umelec: Aitch
Tanečný počin: Becky Hill

Zahraničný umelec roka: Beyoncé (USA)
Zahraničná skupina roka: Fontaines D.C. (Írsko)
Zahraničný album roka: Beyoncé - Break My Soul
Producent roka: David Guetta (Francúzsko)


Text: TASR (zdroj: BBC), Hudba.sk edit