Divácka anketa Osobnosť televíznej obrazovky v sobotu večer spoznala svojich víťazov za rok 2016. Pre mainstreamových hudobníkov ide v podstate o najdôležitejšiu anketu popularity, ktorá tak čiastočne nahradila zrušenú hudobnú anketu Slávik. Zo svojej prvej sošky sa tešila prešovská formácia IMT Smile, víťazstvo si vychutnali tiež Kristína a Adam Ďurica.

Časy, kedy ankety popularity prinášali dlhé roky po sebe nemenné výsledky, sú, zdá sa, minulosťou. Víťazné sošky si už niekoľko rokov po sebe neodnášajú iba hudobné legendy, bez ohľadu na to, aký majú za sebou pracovný rok. Čoraz častejšie si víťazstvo vychutnávajú ich mladší kolegovia, a to zaslúžene.

Ceny dostali interpreti, o ktorých naozaj bolo počuť

V kategórii Speváčka si už druhý rok po sebe svoju sošku odniesla Kristína, ktorá zažíva úspešné obdobie. V minulom roku absolvovala úspešné turné, začiatkom tohto roka sa tešila z viac ako 20 miliónov prehratí videoklipu Ta ne na Youtube, zaujala tiež spoluprácou na duete Na vysokej skale s Robom Grigorovom a momentálne žiari aj na českých koncertných pódiách. Rovnako žiarila aj na včerajšom odovzdávaní cien v neprehliadnuteľných šatách návrhárky Jany Gavalcovej ako stvorených pre víťazku.

Zo svojej tretej sošky v poradí sa tešil minuloročný víťaz v kategórii Spevák Adam Ďurica, ktorý má za sebou, podobne ako Kristína, náročný a zároveň úspešný rok. Na prelomový album Mandolína (2015) už rok po jeho vydaní nadviazal novinkou Spolu, z ktorej sa každý singel stal rádiovým hitom. K nim ponúkol niekoľko zaujímavých videoklipov a v súčasnosti sa pripravuje na šnúru koncertov Spolu Tour, ktorá odštartuje o mesiac v Prahe.

Medzi hudobné legendy sa už síce dajú radiť bratia Táslerovci a ich formácia IMT Smile, no svoju sošku osobnosti televíznej obrazovky v kategórii Skupina získali po prvýkrát. To zhodnotil aj Ivan Tásler vo svojej ďakovnej reči, v ktorej povedal, že na koncertoch síce mávajú najviac ľudí, no tie najväčšie ocenenia ich vždy obchádzali. Aj preto považuje víťazstvo v ankete najmä za cenu pre ich fanúšikov.

Na Táslerove slová vtipne zareagovala moderátorka večera Adela Banášová so slovami, že za nich nemal kto hlasovať, lebo všetci fanúšikovia boli na koncertoch. Úspešné koncerty hiSTORY, ktoré kapela odohrala pri príležitosti 20 rokov na hudobnej scéne, sú krásnym príkladom toho, že nešlo iba o prehnane sebavedomé vyhlásenie Ivana Táslera o návštevnosti ich koncertov. Na tom bratislavskom im tlieskal 10-tisícový dav, a nie raz, ale rovno dva dni po sebe.


Ostatné kategórie tiež priniesli zaujímavé momenty

Do siene slávy uviedli herečku Božidaru Turzonovovú, ktorú diváci v sále odmenili zaslúženým standing ovation. Cenu absolútny OTO za najväčší počet hlasov spomedzi všetkých víťazov získala Adela Banášová, ktorá získala ocenenie aj v kategórii Moderátor televíznych programov.

V priamom prenose Jednotky RTVS si na javisku opery novej budovy Slovenského národného divadla ocenenie v kategórii Moderátor spravodajstva prevzala Adriana Kmotríková, v kategórii Redaktor spravodajstva patrí ocenenie in memoriam redaktorke Leone Kočkovičovej - Fučíkovej, osobnosťou televíznej publicistiky je Patrik Herman, dve sošky v kategóriách Komentátor aj Moderátor športu prevzal Marcel Merčiak.

Hercom roka je Michal Hudák, herečkou roka Táňa Pauhofová. Najúspešnejším zábavným programom je Milujem Slovensko z produkcie RTVS, seriálom roka Horná Dolná, programom roka Tvoja tvár znie povedome, oba z produkcie televízie Markíza. Cenu týždenníka Plus 7 dní získal režisér Peter Núňez.

OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) je divácka anketa, v ktorej televízni diváci každoročne hlasujú o svojich najobľúbenejších televíznych osobnostiach a programoch. Jej vyhlasovateľom je týždenník Plus 7 dní, organizátorom agentúra APA. Hlasovanie prebiehalo v dvoch kolách prostredníctvom webových stránok alebo anketového lístka, uverejneného v printových médiách. Rekordérkou v počte ocenení je Adela Banášová, má ich trinásť, Marcel Merčiak desať, osem má herečka Zdena Studenková.

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: TASR)
Foto: Facebook (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica, IMT Smile, Kristína