Best Of Heidi je názov novej kompilácie známej českej speváčky Heidi Janků. Na dvoch CD z vydavateľstva Supraphon, ktoré vyšli v piatok 10. marca, nájdu poslucháči 42 skladieb, ktoré mapujú speváčkinu kariéru, trvajúcu už 35 rokov.

Heidi Janků sa narodila 23. novembra 1962 v Ostrave. Pochádza z hudobnej rodiny, od detstva sa venovala spevu, bola členkou detského folklórneho súboru. Na gymnáziu začala spievať so skupinou Proměny, tvorenou hudobníkmi zo slávnej skupiny Majestic, neskôr sa stala členkou kapely Pavla Nováka. V roku 1982 sa odohralo jej osudové stretnutie s producentom a skladateľom Ivom Pavlíkom, s ktorým spojila svoj profesijný i súkromný život.

Heidi patrila v prvej polovici osemdesiatych rokov k novým tváram na domácej hudobnej scéne a veľmi rýchlo si získala priazeň najmä u mladého publika. Mala len niečo málo cez dvadsať rokov a dokázala svojich vrstovníkov osloviť spontánnym, energickým prejavom a vystupovaním. Na koncertných pódiách pôsobila s kapelou Supernova dostatočne atraktívne na to, aby sa rýchlo dostala do povedomia divákov a poslucháčov.

V roku 1984 sa prvýkrát objavila medzi desiatimi najpopulárnejšími speváčkami v ankete Zlatý slávik a v rokoch 1985 a 1988 bola dokonca bronzovou slávicou. Jej repertoár tvorili moderné skladby a až na pár prevzatých hitov zo zahraničia, interpretovala výhradne skladby českých autorov. Jej prvé hity Já jsem já, Kuře na grilu alebo Budem stokrát krásnejší sa často hrali v rádiu a v televízii. Spoločne s Daliborom Jandom naspievala pieseň Tak jdem do seriálu Bylo nás šest a do rozprávky Co takhle svatba princi zase sólovú Když se načančám.

Heidi Janků patrila k silnej skupine ostravských interpretov a spolupracovala s tamojšími skvelými autormi (Ivo Pavlík, Boris Urbánek, Vladimír Čort), ale písali pre ňu tiež ďalší skladatelia a textári (Jindřich Parma, Karel Vágner, Ján Krůta). V roku 1988 naspievala duet Ztracený ráj s Vašom Patejdlom. Ten jej potom napísal aj sólovú skladbu Fotka.

V deväťdesiatych rokoch sa Janků presídlila do Prahy. Aj v ďalšej dekáde si udržala mladistvý imidž a mohla tak pokračovať v produkcii prevažne tanečných nahrávok. S úspechom začala vystupovať aj pre detské publikum. V roku 2002 vydala album Zlatej důl jsem přece já v štýle western pop. V diskotékovom rytme sa nesú aj najnovšie hudobné počiny speváčky. Heidi nestarne a môže si preto dovoliť spoluprácu s o generáciu mladšími muzikantmi z oblasti dance music Stanom Šimorom a Martinom Hájkom. Novinka Dík za tvůj kus ráje je toho dôkazom.

Všetky svoje hity aj aktuálnu hudobnú súčasnosť predstaví Heidi Janků spolu s Věrou Špinarovou na spoločnom turné Věra a Heidi Tour 2017. "Som skutočne nadšená z toho, že 'bestofka' vychádza v Supraphone práve v tomto roku, v ktorom nielen oslávim svoje polookrúhle narodeniny, ale stanem sa súčasťou turné s Věrou Špinarovou, kde zaznie množstvo piesní práve z týchto dvoch CD. Vychádzajúca kompilácia je vlastne takou čerešničkou na torte. Dúfam, že poteší nielen skalných fanúšikov, ale trebárs prekvapí aj tých, ktorí ma majú spojenú iba s jednou pesničkou. Za viac než tridsaťročnú kariéru som tých piesní naspievala skutočne veľa a napriek tomu, že sa všetky na toto CD nezmestili, výber pesničiek je koncipovaný tak, aby aspoň čiastočne zmapoval rôzne obdobia mojej kariéry," uviedla pre médiá speváčka.

Tracklist kompilácie Best Of Heidi:

CD1
1. Dívčí internát
2. Já jsem já
3. Kuře na grilu
4. Hnízdo vos
5. Ruce za hlavou
6. Budem stokrát krásnější
7. Jen tak žít neumím
8. Vím už svý
9. Jiskření
10. Eskymácké reggae
11. Zvědavá
12. Tak se mi vtírej
13. Přímý zásah
14. Holka tvrdohlavá
15. Táta se dívá
16. Úplně všechno
17. Změna tlaku
18. Cesta kolem těla
19. Fotka
20. Ztracený ráj
21. Když se načančám (1986)

CD2
1. Když se načančám (2002)
2. How Do You Do, dobrej den
3. Hříbě
4. Arizona
5. Tátova bouda
6. Zlatej důl
7. Když cowboy spí
8. Co to tam šupoce
9. Tak jdem
10. Sláva bláznivým nápadům
11. Hotel Richmond
12. Přepadení v parku
13. Skandál
14. Písničková vzducholoď
15. Ave Maria
16. Tak abyste to věděla
17. Tahiti
18. Těžko se loučím
19. Sama
20. Mezi námi hráz
21. Dík za tvůj kus ráje

Informácie pochádzajú z TASR a od Adriány Čahojovej z vydavateľstva Supraphon.

Foto: Facebook.com/heidijanku/