Česká speváčka Ilona Csáková vydala svoj posledný album pred takmer desiatimi rokmi - v máji 2008. Ešte dlhšiu pauzu mala od svojho posledného videoklipu, no tento rok sa rozhodla čakanie fanúšikov na všetkých frontoch rázne ukončiť. Čoskoro totiž vydá svoj desiaty štúdiový album, ktorý ohlasuje spolu so zverejnením nového singla a videoklipu.

Na albume so symbolickým názvom Pořád jsem to já začala 47-ročná stálica hudobnej scény a majiteľka jedného z najpodmanivejších hlasov v českej pop music Ilona Csáková pracovať v roku 2016, kedy oslavovala 30 rokov na scéne. Spolu pätnásť pesničiek predstavuje jej ohliadnutie sa za svojou vlastnou tvorbou s nečakaným swingovým uhlom pohľadu. Určite je však namieste hovoriť aj o nadhľade - v aktuálnom prvom zverejnenom singli Abych byla IN totiž speváčka veľmi trefne komentuje všetko, čo je pre úspech v súčasnom pope dôležité. "Mám i svůj Instagram, sleduju každej gram, fotím každej krám, na cizí komentáře dám," spieva jemne ironicky v refréne.

Ilona Csáková, nakrúcanie videoklipu Abych byla IN Zdroj: Dan Salač

Hitovka s neskrývaným humorom

Skladba, ktorú zložila a otextovala Patricie Fuxová, je na albume ako bonus, ktorý z celkového hudobného kontextu vynovených verzií starších hitov vytŕča nielen tým, že ide o novú pieseň, ale aj hudobne. Napriek tomu sa ju Ilona rozhodla zverejniť ako prvú, pretože podľa nej predstavuje smer a cestu, ktorou by sa chcela do budúcna vydať. "Táto pesnička bola pre mňa tak trochu krokom do neznáma. Pôvodne som si ju predstavovala ako swingovú pieseň v duchu albumu, ale keď mi Patricie poslala prvú verziu pesničky, dostala som chuť nahrať skladbu, ktorá drží krok a inšpiruje sa súčasnou svetovou produkciou," prezráda Ilona.

"Ilona ma poznala ako autorku textu Boky jako skříň (ironická "anti-bulvárna" hitovka Ewy Farnej, pozn. red.) a hneď sme si ľudsky sadli. Neskôr som jej napísala text Pořád jsem to já a nakoniec mi Ilona dala voľnú ruku aj na nový singel. Abych byla IN je o tlaku sociálnych sietí a dnešnej doby. Keďže Ilona berie život s nadhľadom a nemá problém sa sama na sebe zasmiať, chcela som to napísať s neskrývaným humorom," upresňuje autorka. Stačí len dodať, že sa jej to podarilo naozaj skvele a pieseň by mohla byť zaujímavým spestrením vysielania komerčných rádií.


Známe hity v swingovom kabáte

Ilona Csáková novinkou ukončila 16 rokov trvajúcu klipovú prestávku. "Videoklip je o tom, čo teraz prežívam. Založila som si konto na Instagrame, komunikujem s fanúšikmi prostredníctvom Facebooku a nakrúcam domáce videá, aby som sa o ne mohla podeliť so svojimi fanúšikmi. Rada sa učím nové veci, no niekedy sa obávam, kam to celé smeruje. A čím viac o tejto téme hovorím, tým viac si uvedomujem, že to neplatí len pre moju generáciu, ale pre všetky," dodáva speváčka.

Vydanie albumu Pořád jsem to já je naplánované na 6. apríla vo vydavateľstve Supraphon. Ilona Csáková sa na ňom opäť prezentuje ako výnimočná speváčka i ako menej známa autorka a spoluautorka, podporená skvelým big bandom. Speváčka miluje swing a vždy sa jej páčil zvuk veľkého orchestra, preto spojila sily s Petrom Sovičom, najmladším českým spievajúcim kapelníkom. Swingový kabát dostanú okrem iných aj hitové skladby Pink, Tornero, Malý vůz, Proč mě nikdo nemá rád, či Když zbývá pár slov. Návrat tejto sympatickej dámy s tajomným altom a príjemným espritom podporili aj štýlové fotografie Lenky Hatašovej.

Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon informovali Adriána Čahojová a Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Lenka Hatašová (titulná fotografia), Dan Salač (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Ilona Csáková