"Korben Dallas vyjadrili jasnú túžbu vybrať sa do neprebádaných teritórií. Do miest, kde by sa iné skupiny možno neodvážili. A presne to sa mi páčilo. Skočiť z útesu dobrého vkusu s rozbehom a úsmevom na tvári. Môže vám to zničiť kariéru, ale tiež je to veľká zábava," hovorí producent Eddie Stevens o novom albume Korben Dallas Bazén, ktorý vyšiel minulý týždeň.

Vďaka britskému producentovi, známemu zo spolupráce s kapelami a speváčkami ako Moloko, Zero 7, Róisín Murphy, Sia, či u nás Jana Kirschner, ako aj vďaka hosťujúcemu triu vokalistiek zo súboru Cambiar la Música, je zvuk šiesteho albumu kapely iný, než býva u Korben Dallas zvykom.

Prekvapí už "vesmírne" intro v podaní anglického producenta, ktorý akoby chcel poslucháčov varovať, že v nasledujúcich takmer 50 minútach zažijú niečo úplne nové. Na nahrávke sa snúbi muzikantská hravosť a nepredvídateľnosť s podmanivou atmosférou a zvukovými experimentmi, základom sú však vyzreté pesničky s novinársko-poetickými textami Lukáša Filu (basgitara), Oza Guttlera (bicie), Moniky Kompaníkovej, a samozrejme nezameniteľný hlas hlavného autora hudby Juraja Benetina. Podrobnú recenziu albumu vám prinesieme v najbližších dňoch.

Korben Dallas a vokalistky z Cambiar la Música Zdroj: Tomáš BenedikovičKorben Dallas a vokalistky z Cambiar la Música

Bazén má inšpirovať a osvietiť

Pokiaľ ide o spokojnosť s výsledkom, Eddie Stevens tvrdí, že zatiaľ spokojný nie je. "Svoju prácu som si už spravil, ale cieľom nášho snaženia je osloviť, inšpirovať a osvietiť druhých ľudí. Naozaj budem spokojný až vtedy, keď si niekto vypočuje, naozaj vypočuje, cédečko - v tejto podobe by sa album mal počúvať. Keď si ho vypočuje od začiatku do konca, na chvíľu sa zamyslí, a povie niečo ako wow. A potom zvolá 'Nič neľutujem!' a skočí z mosta. Táto posledná časť nie je povinná, ale niečo to v ľuďoch musí spôsobiť. Musí to zmeniť ich vnímanie sveta, aj keď iba trochu. Až potom budem naozaj spokojný."

"Práca producenta je špecifická v tom, že si môžete dovoliť chváliť hudbu, ktorú robíte, keďže reálne je to hudba niekoho iného. Chválite teda ich, nie seba, ale ani svojej reputácii pritom určite neškodíte. Je to vlastne niečo ako sebachvála zadarmo, v podobe predstieranej chvály druhého. V tomto duchu teda kategoricky vyhlasujem, že album Bazén je majstrovské dielo. A ak niekto bude namietať, že toto tvrdenie je sebastredné, že je dôkazom môjho nadmerne rozvinutého ega, chcem iba pripomenúť, že pokiaľ ide o pomer talentu k egu, moje ego je na tom rovnako ako ego kohokoľvek iného," dodáva Stevens.

Rockové kvarteto pri tvorbe svojho šiesteho albumu výrazne vystúpilo zo svojej komfortnej zóny. "Bolo to náročné, dostal nás na kraj našich možností, ale stálo to za to," hodnotí spoluprácu so Stevensom Ozo GuttlerAlbum Bazén je zatiaľ dostupný v digitálnej verzii na stránke Slnko Records, v najbližších týždňoch pribudne aj distribúcia fyzických CD a tiež zverejnenie na streamovacích a iných digitálnych službách.

Zvláštna hudba, zvláštny vizuál

Kapela spolu s vydaním albumu zverejnila videoklip k prvému singlu Závidím ti. Autorom vizuálu je mladý, len 18-ročný režisér Simon Seriš, tvoriaci pod značkou Saymon Production. Až donedávna točil klipy najmä pre slovenských a českých raperov ako Gleb alebo Smack. "Úprimne povedané, tvorbu Korben Dallas som až do našej spolupráce veľmi nepoznal. Skôr z počutia, od druhých ľudí," priznáva Seriš. "Skladba Závidím ti ma ale hneď zaujala. Má veľa výrazných pasáží, do ktorých sa mi v hlave vytvárali nové a nové nápady. Každá pasáž má svoju výnimočnosť," dodáva.

Väčšina scén klipu sa natáčala v bratislavskej Galérii Nedbalka. "Nedbalka má jedinečné priestory. Akonáhle som si vypočul skladbu a predstavil si natáčanie klipu v tomto skvelom priestore, mal som v hlave jasno," vysvetľuje talentovaný režisér. K singlu Závidím ti treba dodať, že ide len o malú ochutnávku albumu - kým vo videoklipovej verzii má skladba necelé štyri minúty, na albume je o takmer dve a pol minúty dlhšia, pričom záver skladby je divokou zmesou Stevensovej groovy elektroniky, akú poznáme z tvorby Róisín Murphy, skreslených gitár Ľuba Petrušku a hravých vokálov.


Naživo môžete nové pesničky Korben Dallas spoznať na Bazén Tour, ktoré štartuje už v piatok 15. marca v Banskej Bystrici a zavíta aj do Košíc, Bratislavy, Žiliny, Nitry a štyroch českých miest. Podľa kapely budú novinky naživo znieť trochu inak ako na nahrávke, odohrajú ho bez Stevensa, len v klasickej zostave s Petruškom a triom vokalistiek Katkou BielikovouHelenou Šabovou a Katkou Mojžišovou. Krst albumu prebehne 20. marca na koncerte v bratislavskom Majestic Music Clube. Vstupenky na slovenské koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk. Lístky na české koncerty kúpite priamo v jednotlivých kluboch.

Korben Dallas - Bazén Tour 2019:

15. 3. - Banská Bystrica, Robotnícky dom 
16. 3. - Košice, Kasárne / Kulturpark 
20. 3. - Bratislava, Majestic Music Club (špeciálny hosť: Darkness Positive
29. 3. - Žilina, Smer Klub 77 
30. 3. - Nitra, Nájomná jednotka 210 
3. 4. - Brno, Kabinet múz 
11. 4. - Ostrava, Garage 
12. 4. - Valašské Meziříčí, M-klub 
27. 4. - Praha, Palác Akropolis 

Lístky na slovenské koncerty:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér Korben Dallas Matúš Németh. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas