V pondelok vo veku 90 rokov zomrel americký bubeník Hal Blaine, ktorý spolupracoval s legendami ako Frank Sinatra, Elvis Presley či The Beach Boys. Ako agentúru The Associated Press informoval jeho zať Andy Johnson, Blaine skonal prirodzenou smrťou doma v kalifornskom Palm Desert.

Držiteľ Grammy za celoživotné dielo bol ľuďom mimo hudobnej branže málo známy, dokonca i na vrchole jeho kariéry. Každý, kto mal gramofón, rádio či televízor ho však počul bubnovať v skladbách ako Presleyho Return to Sender, Mr. Tambourine Man skupiny The Byrds, The Way We Were Barbry Streisand, Good Vibrations formácie The Beach Boys, Be My Baby od The Ronettes či zvučkách Batmana alebo The Partridge Family.


Hal Blaine bol členom losangeleskej štúdiovej kapely The Wrecking Crew, v ktorej pôsobili aj klavirista Leon Russell, basgitaristka Carol Kaye a gitarista Tommy Tedesco. Podľa Rock'n'rollovej siene slávy hral v štyridsiatich No. 1 hitoch a 150 skladbách, ktoré sa dostali do Top 10. Jeho bicie počuť v ôsmich piesňach, ktoré získali Grammy pre nahrávku roka, vrátane Sinatrovej Strangers In the Night alebo Bridge Over Troubled Water Simona a Garfunkela. Bol pritom pravdepodobne jediným bubeníkom, ktorý hral s Presleym, Sinatrom i Johnom Lennonom.

Podľa niektorých zdrojov hral v 35-tisíc piesňach, on však vravel, že v skutočnosti ich bolo "len" okolo šesťtisíc. V roku 2000 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Legendárny hudobník, vlastným menom Harold Simon Belsky, sa narodil 5. februára 1929 v rodine židovských imigrantov v mestečku Holyoke v štáte Massachusetts. Bubnovať začal ako osemročný, s použitím kolíkov, ktoré vybral zo sedačky v obývačke. V dvadsiatke sa stal profesionálom a v priebehu niekoľkých rokov presedlal z jazzu na rock.

Na jeho úmrtie už zareagovalo viacero známych osobností i jeho bývalých spolupracovníkov. "Verte mi, milovali ste jeho prácu," odkázal verejnosti na Twitteri komik J. Elvis Weinstein. Brian Wilson z Beach Boys ho označil za "najlepšieho bubeníka v dejinách" a prostredníctvom Instagramu si na neho zaspomínala aj Sinatrova dcéra Nancy, ktorá zverejnila fotografiu s Blainom.

Pozrite si video obsahujúce úryvky z približne polovice Top 10 hitov, v ktorých hral Blaine:


Zdroj: SITA
Foto: Howard Thompson