Premiéra nového filmu o tajnom agentovi Jamesovi Bondovi sa sa síce kvôli koronavírusu presunula až na 12. november, no titulná skladba No Time to Die od Billie Eilish si žije vlastným životom. Od jej zverejnenia sa na Youtube objavilo množstvo coververzií, ktoré vás presvedčia, že tá pieseň má niečo do seba, aj keď vám možno v podaní americkej tínedžerskej senzácie nesadla.

Jeden z najúspešnejších coverov nahral známy Youtuber Anthony Vincent. Na svojom kanáli Ten Second Songs už od roku 2014 zverejňuje originálne videá, v ktorých vždy jednu populárnu skladbu prespieva do rôznych podôb v štýle známych spevákov a kapiel. V poslednej dobe však okrem "multicoverov" nahráva aj celé verzie pesničiek v štýle, ktorý fanúšikov najviac zaujme. Ak tohto supertalentovaného imitátora nepoznáte, písali sme o ňom napríklad TUTU alebo TU. V prípade, že sa nudíte v domácej karanténe, určite odporúčame prelúskať a sledovať jeho kanál, ktorý má aktuálne už viac ako 3,3 milióna followerov.

Jeho najnovším počinom je coververzia skladby No Time to Die od Billie Eilish, ktorú sa rozhodol prespievať v štýle zosnulého hudobníka Chrisa Cornella, známeho z kapiel Soundgarden či Audioslave. Nebol to náhodný výber, Cornell totiž v rámci sólovej éry svojej kariéry nahral pieseň You Know My Name k bondovke Casino Royale (2006). Tá je podľa Youtubera jednou z jeho najobľúbenejších bondovských piesní. "Naozaj sa mi páči No Time to Die a bol som zvedavý, ako by fungovala v Chrisovom štýle. Tu je výsledok," uviedol Anthony Vincent video, ktoré má od zverejnenia 3. marca viac ako 300-tisíc pozretí, no zaslúžilo by si ešte viac, keďže ide o naozaj vydarený cover.

Prečítajte si tiež: Najmladšia v histórii: Billie Eilish predstavila titulnú pieseň novej bondovky


Rock, R&B aj orchester

Anthony Vincent s jeho Cornellovskou verziou však nie je jediným, kto dokazuje, že skladba No Time to Die má potenciál osloviť aj ľudí, ktorým sa v podaní Billie Eilish zdala príliš nevýraznou. Coverov tejto skladby sa za posledné týždne na Youtube objavilo niekoľko desiatok, či už od úplne neznámych Youtuberov ale aj od spevákov a kapiel, ktoré síce nepatria medzi veľké hviezdy, ale sú zabehnutými menami hudobnej scény.

Najsledovanejšia je verzia od americkej post-hardcore kapely Our Last Night, ktorá má viac než 400-tisíc prehratí. Skupina, ktorá je na scéne od roku 2004 No Time to Die prerobila úplne po svojom a dokázala, že dobrá pieseň funguje v akomkoľvek aranžmáne. Ak máte radi rýchle bicie, tvrdé gitary a striedanie čistého spevu so screamom, prídete si na svoje.


O tom, že prvky rocku a metalu novej bondovskej pesničke svedčia, sa môžete presvedčiť aj vo videu, ktoré zverejnila na svojom Youtube speváčka Violet Orlandi. V sprievode gitaristu, basáka a bubeníka naspievala zaujímavú verziu skladby, ktorá ponúka viac dynamiky a precíteného spevu v rôznych polohách ako originál. A okrem toho, že sa to dobre počúva, sa na to aj dobre pozerá. Niet divu, že videoklip má za 10 dní od zverejenia vyše 220-tisíc pozretí.

Ak vám dve rockové verzie nestačili, tu je tretia od americkej kapely Halocene, ktorá tiež pesničku spracovala po svojom.


Fanúšikov jazzu, R&B a soulu poteší verzia od filipínskej speváčky KZ Tandingan, ktorá spolu so svojou šesťčlennou kapelou dodala piesni hravosť, ale aj dávku skvelého spevu a emócií. Ide o úplne čerstvo zverejnené video, ktoré vyšlo len včera a môj tip je, že sa o týždeň-dva zaradí medzi najsledovanejšie covery No Time to Die. No ak aj nie, u mňa to táto banda vyhrala a posvietim si aj na jej vlastnú tvorbu.


Z úplne iného súdka je verzia od Epic Orchestra, ktorého názov hovorí za všetko. V tomto prípade na zimomriavky nepotrebujete ani spev, inštrumentálna skladba v podaní symfonického orchestra je naozaj epická a zaslúžene sa stala najsledovanejším videom na Youtube kanáli tohto telesa (aktuálne viac ako 330-tisíc prehratí). Projekt skladateľa Ashleyho Lewisa pritom funguje už viac ako osem rokov a oplatí sa ho sledovať, popové hity v orchestrálnom podaní sa tam objavujú pravidelne a najmä tie posledné zverejnené stoja za to.


Spojenie so Skyfall ukazuje na podobnosť piesní

Epickejší zvuk dodal intímnej skladbe aj skladateľ Samuel Kim, ktorý svoju verziu nahral so speváčkou menom Sorah. Zaujímavé na tejto verzii je, že v nej použil aj prvky z predchádzajúcich bondovských piesní Writings On The Wall od Sama Smitha a Skyfall od Adele, pričom v druhom prípade znie aj dlhá pasáž z textu britskej speváckej hviezdy. To len potvrdzuje, ako sú si skladby štýlovo podobné -bondovka je, až na pár výnimiek, ktoré sa výraznejšie štýlovo líšia, v podstate samostatným žánrom.


No Time to Die a Skyfall originálne skombinoval aj spevák menom Kid Travis, ktorý v podstate vokálne linky oboch piesní poskladal jednu cez druhú. A funguje to skvele.


Medzi relatívne známe mená patrí anglická speváčka Becky Hill, ktorá skladbu zaspievala v Live Lounge BBC Radia 1 a v závere ju doplnila úryvkami z klasickej bondovky Diamonds Are Forever od Shirley Bassey z roku 1971. Žiaľ, Becky na môj vkus pri speve príliš tlačí na pílu - v tomto som na strane Billie Eilish, ktorá to s vokálnymi ozdobami príliš nepreháňa, vždy spieva veľmi vkusne a civilne a v správnej chvíli dokáže prekvapiť dokonale zaspievaným vysokým tónom. Niekto to však má rád aj takto.


Intímnu verziu s výrazným vokálom zverejnila holandská speváčka Davina Michelle a hoci to nie je úplne môj štýl, v tomto prípade mi jej oduševnelý výkon uši až tak netrhá a ukázala svoje spevácke kvality.


Vystúpením na BRIT Awards umlčala kritikov

Po toľkých coververziách v rôznych štýloch a kvalitách je čas vrátiť sa k pôvodnej verzii. Billie Eilish nie je pre každého, no nemožno jej uprieť, že spolu s bratom Finneasom napísali pieseň, ktorá je úspešná a mnohých inšpiruje. To, ako zapadne do samotného filmu, sa dozvieme až o pol roka, no už teraz je jasné, že angažovanie najúspešnejšej speváčky roka 2019 zo strany jeho tvorcov nebolo krokom vedľa.

Okrem toho, že oficiálna verzia piesne No Time to Die má aj bez videoklipu na Youtube už takmer 50 miliónov prehratí, o tom svedčili aj reakcie na speváčkino vystúpenia na februárovom odovzdávaní cien BRIT Awards. Okrem Finneasa a orchestra ju tam sprevádzal aj slávny skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer (autor orchestrálneho aranžmánu) a gitarista Johnny Marr (ex-The Smiths). Stále iba 18-ročná Billie na prestížnom pódiu predviedla skvelý výkon a dokázala, že jej úspech je absolútne zaslúžený. A pravdepodobne po tomto vystúpení výrazne ubudlo tých, ktorí nad jej bondovkou krátko po jej zverejnení ohŕňali nosom.


Autor: Patrik Marflák
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish