Dopravný experiment "spievajúcej cesty" v holandskej provincii Frízsko sa nestretol s porozumením miestnych. Stačil jeden deň a obyvatelia neďalekej obce žiadali vypnutie zariadenia. Tóny opakovanej skladby ich vraj privádzali do šialenstva.

Na krátkom úseku cesty N357 na severe krajiny inštalovali zariadenie, ktoré každému vodičovi, ktorý tu neprekročil povolenú rýchlosť 60 kilometrov za hodinu, pustilo za odmenu pesničku. Neustále prehrávanie tej istej skladby, frízskej hymny, privádzalo ľudí do šialenstva.

"Je to psychologické mučenie," citujú holandské médiá jedného z miestnych obyvateľov. "Idem sa z toho zblázniť. Vôbec sa nedá byť vonku a v noci sa nedá spať," pridáva sa jeho susedka. Ďalší rozhnevaní obyvatelia referovali, že vodiči často skúšali prejsť daný úsek naschvál vo väčšej rýchlosti, aby zistili, či im zariadenie nepustí skladbu zrýchlene.


Experiment stál 80-tisíc eur, no frízska vláda to podľa svojho hovorcu neľutuje. "Nápad to bol dobrý, až na to, že sa mnohí ľudia sťažovali na hluk a uvádzali, že nemôžu spať. Teraz už tam je ticho a obyvatelia sa môžu opäť tešiť zo života," povedal hovorca pre britskú BBC.

Do podobnej situácie, keď melódia, hoci majstrovské dielo, dokáže ľuďom otráviť život, sa dostali aj obyvatelia Štúrova. Áriu z Verdiho opery La Traviata v podaní Plácida Dominga počúvali 16 hodín denne s dvojročnou prestávkou takmer 16 rokov. Išlo o bizarný susedský spor, ktorý sa dostal až na Najvyšší súd.

Zdroj: SITA (bbc.com), Hudba.sk
Foto a video: Anton Kappers - Thomasson / Kappers Media - Persbureau Noord Nederland