Do povedomia širokej verejnosti sa dostal najskôr ako frontman skupiny Team, neskôr rozbehol tiež úspešnú sólovú dráhu a mladí ho poznajú najmä ako porotcu zo SuperStar. Na svojom konte má šesť zlatých slávikov, štyroch z československej éry a dvoch slovenských. V utorok 12. apríla sa spevák, skladateľ a hudobník Pavol Habera dožíva 60 rokov.


Pavol Habera
 sa narodil 12. apríla 1962 v Brezne. Na základnej škole chodil do hudobnej školy na husle, čo ho však príliš nebavilo. Na Vianoce roku 1975 dostal od rodičov prvú gitaru - španielku. O rok neskôr, počas štúdia na Strednej priemyselnej škole strojníckej, hral v prvej stredoškolskej skupine Small. Vymenila niekoľko mien, tým posledným bolo 3MH (Muriňák, Mikloško, Mirilovič, Habera).
        
V roku 1983 sa už ako študent Vysokej školy ekonomickej v Bratislave zúčastnil na svojej prvej speváckej súťaži na festivale Mladá píseň Jihlava. S dvoma vlastnými piesňami Deti a Únava skončil tretí, vyhrala Ingrid Kálmanová (neskôr skupina Madam), druhý bol Petr Sepéši. Počas vysokoškolských štúdií spieval v skupinách Tristo hrmených a Burčiak. Promoval v roku 1985 a na následnej základnej vojenskej službe, ktorú absolvoval vo Vojenskom umeleckom súbore v Tábore, hral jeden rok v armádnej kapele.


Hoci vyštudoval ekonómiu, prednosť dostala hudba. Po návrate z Tábora v roku 1986 bola jeho prvou skupinou Avion, ktorej šéfoval Fero Griglák. Po roku sa však rozpadla a v roku 1987 prišiel do skupiny Team.

V lete 1988 vydala skupina prvý album, na ktorom boli hity ako Nároční, Reklama na ticho či Malá nočná búrka. Album priniesol skupine úspech, predaj prevýšil štvrť milióna kusov. V roku 1989 vyšla druhá LP platňa Prichytený pri živote s hitmi Lietam v tom tiež, Prievan v peňaženke a Pieseň pre nesmelých a v roku 1990 ďalšia veľmi úspešná LP Team 3 s hitmi Držím ti miesto a Severanka.


V roku 1991 vydal Pavol Habera svoj prvý sólový album nesúci jeho meno a hity Je to vo hviezdach či Láska necestuj tým vlakom. So skupinou Team vydal celkovo jedenásť albumov, posledný pod názvom Team 11 vyšiel v novembri 2007. Hitom z neho bola pieseň Ako málo. Sólových albumov má spevák na konte šesť, posledným je To sa stáva z roku 2006. 

V roku 1996 nahral spolu s Petrom Dvorským, Karlom Gottom a Slovenskou filharmóniou album Svet lásku má, s Dvorským nahral aj albumy Vianočné koncerty (1998) a Vianočná hviezda (1999).


V roku 1992 sa prvýkrát postavil na divadelné dosky, na bratislavskej Novej scéne hral v rockovej opere Evanjelium o Márii režiséra Jozefa Bednárika, ako aj v muzikáloch Jozef a jeho zázračný farebný plášť (1994) a Traja mušketieri (2004). Hlavnú úlohu, šoféra kamiónu, ktorého zlákala hudba, si zahral vo filme Fontána Pre Zuzanu 2 (1993).

Pavol Habera je držiteľom štyroch československých zlatých slávikov, trikrát so skupinou Team, v rokoch 1989, 1990 a 1991, a jedného sólového, v poslednej kategórii spevákov v roku 1991. Po rozdelení Československa a obnovení ankety Slávik na Slovensku získal v rokoch 1998 a 1999 prvých dvoch zlatých slávikov.


V apríli a v máji 2008 podnikla skupina Team koncertnú šnúru po slovenských a českých mestách k 20. výročiu založenia skupiny pod názvom Pavol Habera a Team Best Of Tour 2008. V máji a júni 2012 odohrali Habera & Team Final Tour 2012. Napriek názvu to však nebola definitívna rozlúčka.

Ďalšie dve koncertné šnúry odohrali v rokoch 2016 a 2019 a na pódiá sa vrátia aj tento rok. Vystúpia napríklad na Topfeste 2022, na tomto festivale sa predstavili aj v roku 2014. Inak sa však viacdňovým open-air podujatiam vyhýbajú a vidieť ich na festivale je veľká vzácnosť.

Pavol Habera je populárny aj vďaka svojej stabilnej účasti v porote speváckej súťaže Slovensko hľadá Superstar a Česko Slovenská Superstar, kde si už v prvom ročníku vďaka svojej prísnosti a kritike bez servítky vyslúžil prezývku "kat". Žije v Prahe s partnerkou, modelkou Danielovou Peštovou, majú spolu dcéru Ellu Joy a syna Paula Henryho. Z prvého manželstva má dcéru Zuzanu.


Narodeninové prekvapenie od Rádia Expres

Rádio Expres pri príležitosti spevákovho jubilea zavolalo do štúdia účastníkov súťaže SuperStar a tí preňho nahrali novú verziu pesničky Držím ti miesto. Pieseň prespievali Lukáš Adamec, Adam Pavlovčin, Peter Cmorik, Samo Tomeček, Miro Jaroš, Emma Drobná, Dominika Mirgová a Tereza Mašková.

"Paľo Habera je skutočná hudobná legenda, ktorá oslovuje niekoľko generácií poslucháčov. V Rádiu Expres sme sa rozhodli darovať mu na jeho narodeniny prekvapenie. Pozvali sme účastníkov súťaže SuperStar naprieč celou históriou a tí mu prespievali jeden z najväčších hitov skupiny Team. Z výsledku som nadšený. Paľovi za celé Rádio Expres prajem veľa zdravia a tešíme sa na nové pesničky. Nazdravie!" hovorí Andrej Kratochvíl šéf hudby Bauer Media Audio Slovakia.


Text: TASR (zdroj: www.pavolhabera.info), Hudba.sk edit + Igor Guttler (Rádio Expres)

Súvisiaci interpreti: Pavol Habera