Fanúšikovia legendárnej speváčky sa dočkali! Po playbackovom návrate v decembri minulého roka má slovenská verejnosť konečne možnosť počuť reálny spev milovanej Mariky Gombitovej vďaka piesni Ten príbeh za náš sen stál. Titulná skladba novej filmovej rozprávky Sedem zhavranelých bratov je jej prvou novinkou po dlhých ôsmich rokoch.

Doposiaľ poslednou zverejnenou skladbou populárnej speváčky bol singel Tak som chcela všetkých milovať z roku 2007. Potom sa opäť na istý čas úplne odmlčala, aby sa minulý rok vrátila najskôr na televízne obrazovky ako hviezda, ktorej dojatí fanúšikovia uverili všetko, a teraz už naozaj aj ako spievajúca speváčka. Nová pieseň, ktorú pre ňu napísali Vašo Patejdl (hudba) a Kamil Peteraj (text), mala premiéru v pondelok (11.5.) na vlnách Rádia Slovensko.

Kamil Peteraj, Marika Gombitová a Vašo Patejdl Zdroj: archív Mariky Gombitovej

"Filmová verzia rozprávky Pavla Dobšinského Sedem zhavranelých bratov ma veľmi oslovila. Vznikol skutočne krásny, pravdivý a hlboký film, ktorý sa bude divákom páčiť. Preto som s radosťou prijala ponuku naspievať doň titulnú pieseň, ktorej dal Kamil Peteraj názov Ten príbeh za náš sen stál," hovorí Marika Gombitová. "V rozprávkach sa skrývajú večné posolstvá a múdrosť mnohých generácií a aj posolstvo tejto pesničky, vychádzajúce z filmovej podoby, hovorí o sile snov. Vďaka snom sa dokážeme nielen vyrovnať s osudom, ale ho aj zmeniť či premôcť. Teším sa na premiéru a želám filmu aj filmovej pesničke úspech a veľa divákov," dodala 58-ročná speváčka.

Čerstvo zverejnený videoklip k piesni obsahuje len zábery z filmu a speváčka sa v ňom neobjavila. Skladbu však predstaví 24. mája na podujatí Slovenka roka 2015 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Priamy prenos zo slávnostného večera odvysiela Jednotka o 20:20.

TIP: Prečítajte si text piesne Ten príbeh za náš sen stál


Samotný film Sedem zhavranelých bratov, ktorý vznikol v koprodukcii spoločnosti Attack a RTVS, bude mať premiéru 28. mája. Rozprávkové postavy si v ňom zahrali Martha Issová, Sabina Remundová, Lukáš Příkazký, Jana Oľnová, Csongor Kassai, Kristína Svarinská, Marián Geišberg či Miro Noga, ktorí jednotlivé scény nakrúcali aj v Terchovej, Zuberci alebo vo Vysokých Tatrách. O réžiu a scenár sa postarala Alice Nellis, o dialógy v slovenskom znení Ľubomír Feldek.

Spomínaný Vašo Patejdl zložil okrem titulnej skladby aj hudbu do celého filmu. Počas druhého aprílového víkendu ju vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu nahral za jeho účasti orchester Solamente naturali hrajúci na historické nástroje a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča.

Pozrite si trailer:


Marika Gombitová je rodáčkou z Turian nad Ondavou. Spievať začala ako 13-ročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador. Počas štúdia na strednej škole v Košiciach pôsobila v skupine Profily, potom krátko v košických tanečných orchestroch Júliusa Olajoša a Juraja Szabadoša. Od roku 1976 bola členkou Modusu, s ktorým vydala päť albumov.

Okrem toho má na konte aj dvanásť sólových nahrávok a tiež jednu štúdiovku so skupinou Collegium Musicum. V novembri 1980 po dopravnej nehode ochrnula. V roku 1996 získala výročnú cenu Grand Prix Zväzu autorov a interpretov za celoživotný prínos a rozvoj slovenskej populárnej hudby. Tento rok ju počas udeľovania cien OTO uviedli do Siene slávy.

Informácie pochádzajú od PR manažérky Evy Gažovej, z oficiálneho webu Marikagombitovaofficial.com a archívu agentúry SITA.

Foto: archív M. Gombitovej

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová