Slovenská speváčka Kristína a jej pesnička Horehronie, s ktorou súťažila v nórskom Oslo na Veľkej cene Eurovízie 2010, patrí podľa prestížneho švédskeho denníka Svenska Dagbladet medzi najlepšie skladby v histórii Veľkej ceny Eurovízie. TASR o tom informoval manažér speváčky Marián Kavulič.

Autorom článku s názvom Výber 15 najlepších piesní v histórii Veľkej ceny Eurovízie (žiaľ, ide o platený obsah), ktorý vyšiel v internetovom vydaní denníka 5. mája, je Dan Backman. Spolupracovalo však na ňom viacero novinárov a prispievateľov z kultúrnej redakcie Svenska Dagbladet, ktorí vyberali z vyše 1000 songov z doterajších ročníkov Eurovízie.

Prečítajte si: Česko ide prvýkrát do finále Eurovízie! Pozrite si vystúpenie Gabriely Gunčíkovej

"Horehronie od Kristíny bolo slovenským príspevkom v Osle v roku 2010. V prvom semifinále sa umiestnilo na 16. mieste. Špecifické národné črty, ktoré dominovali v piesňach na cene Eurovízie v minulosti, ustúpili v dôsledku štandardizácie hlavného prúdu do úzadia. Kristína Peláková v tomto smere svojou chytľavou etnopopovou melódiou, v ktorej ospevuje slovenský región Horehronie, ide proti prúdu. V zelených šatách a vyžarujúc príjemnú atmosféru jej vystúpenie predstavuje spôsob, ako sa vymaniť z marazmu anonymného komerčného tanečného popu, do ktorého sa táto významná súťaž dostala. Nie je predsa pekné, keď všetky príspevky znejú rovnako, no nie?" napísal Backman.

Pripomeňte si vystúpenie Kristíny, na ktoré sa napriek vypadnutiu nezabudlo. Dnes má video už viac ako deväť miliónov pozretí.


"Táto správa ma veľmi potešila. Od Eurovízie cítim veľkú podporu a záujem z rôznych kútov sveta hlavne na základe toho, že mi ešte aj dnes prichádzajú na mail žiadosti o autogramy. Veľmi si to vážim. Pre mňa je to ten najkrajší pocit, keď viem, že sa moja pesnička zapísala do sŕdc toľkých ľudí," povedala pre TASR Kristína.

"Ďakujem autorovi článku, veľmi dobre sa to číta. Som rád, že aj v krajine, kde je hudobný priemysel na veľmi vysokej úrovni, novinár ocenil Kristínu a pieseň Horehronie. Aj napriek neúspechu v Eurovízii 2010 v Osle ma teší, že pieseň zarezonovala u mnohých ľudí  v Európe, čoho dôkazom sú komenty pod videom na Youtube, a to je cieľom autorov a interpretov. Samozrejme, vyhrať nejakú cenu je veľmi príjemné, ale nie podstatné," dodal pre TASR autor hudby Martin Kavulič.
 
Pieseň Horehronie sa stala na Slovensku aj v Čechách veľkým hitom. Od tej doby dosiahla šarmantná speváčka viacero úspechov. Jej výberovka Tie Naj získala za predaj už päťnásobnú platinovú platňu. V marci tohto roka sa tešila z ocenenia OTO 2015 v kategórii speváčka. Momentálne pracuje na novom albume a v éteri už rotuje aktuálny singel Si pre mňa best, na ktorom opäť spolupracovala s dvornými spoluautormi Kamilom Peterajom (text) a Martin Kavulič (hudba).

Ďalšie skladby vo výbere denníka Svenska Dagbladet:

Niamh Kavanagh (Írsko) - In Your Eyes (1993)
Antique (Grécko) - Die For You (2001)
Teach In (Holandsko) - Ding-A-Dong (1975)
Brotherhood of Man (Veľká Británia) - Save Your Kisses For Me (1976)
Monica Zetterlund (Švédsko) - En gång i Stockholm (1963)
Gigliola Cinquetti (Taliansko) - Non Ho L'Età (1964)
France Gall (Luxembursko) - Poupée de cire, poupée de son (1965)
Family Four (Švédsko) - Härliga sommardag (1972)
Hadise (Turecko) - Düm Tek Tek (2009)
Filipa Azevedo (Portugalsko) - Há Dias Assim (2010)
Alan Sorrentis (Taliansko) - Non so che darei (1980)
Dora (Portugalsko) - Não sejas mau para mim (1986)
Vicky (Luxembursko) - L'amour est bleu (1967)
Sébastien Tellier (Francúzsko) - Divine (2008)

Zdroj: TASR (agentúrny článok bol redakciou upravený a doplnený o ďalšie informácie z webu Svenska Dagbladet)
Foto: AP Photo/Cornelius Poppe

Súvisiaci interpreti: Kristína