Slovensko má nový festival, aký tu ešte nebol. Volá sa Tatra Flowers a uskutoční sa na rôznych miestach Vysokých Tatier, kde spestrí vrchol tohtoročnej turistickej sezóny. Ponúkne približne 30 väčších i menších vystúpení, ktoré si bude môcť vychutnať naozaj každý. S výnimkou jedného budú totiž všetky zdarma.

Organizátori Tatra Flowers vo štvrtok predstavili svoj koncept na tlačovej konferencii v bratislavskom Horskom parku. Unikátne kultúrne podujatie s podtitulom "Tatry rozkvitnú umením a zážitkami" sa uskutoční od 1. do 3. septembra. "Na sklonku letných prázdnin je ešte stále krásne a v Tatrách už stabilné počasie. Veríme, že ponúkneme zaujímavé zážitky ľuďom, ktorí budú počas víkendu v Tatrách ubytovaní, jednodňovým turistom, aj fanúšikom, ktorí prídu práve kvôli Tatra Flowers," pozývajú František Tököly a Jozef Murín z agentúry Artactive Events.

Ich novým ambicióznym projektom, na ktorého príprave pracujú už viac ako rok, ožijú Štrbské Pleso, Skalnaté pleso, Popradské pleso, Hrebienok, Téryho chata, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica. Na týchto miestach bude spolu osem festivalových pódií, kde sa počas troch dní uskutoční približne 30 koncertov, vystúpení a eventov. "Veríme, že si tam nájde naozaj každý niečo pre seba. Sme multižánroví, snažili sme sa myslieť na všetkých, samozrejme aj na rodiny s deťmi," uviedol na tlačovej konferencii František Tököly, autor myšlienky festivalu.

Špeciálnym miestom bude Popradské pleso, kde organizátori v spolupráci s TANAP-om pripravili zážitkovo edukatívny koncept zaujímavý hlavne pre rodiny s deťmi. Práve úzka spolupráca s ochranármi zaručuje, že festival nezaťaží prírodu nad rámec bežného turistického ruchu v našich veľhorách, ktoré každoročne obdivujú desaťtisíce návštevníkov z celého sveta. Organizátori však priznávajú, že zorganizovať festival s pódiami na tak vzdialených a ťažko dostupných miestach nebude jednoduchá výzva. "Pripravovať festival uprostred hôr je pomerne atypický projekt. Vyžaduje si to najmä dostatok času, špeciálnu logistiku a hlavne dodržanie všetkých 'mantinelov' - je potrebné myslieť naozaj na každý detail."

tlačová konferencia festivalu Tatra Flowers Zdroj: Facebook.com/tatraflowers.skTlačová konferencia festivalu Tatra Flowers

Hudba, ktorá ladí s prírodou

Osobnou účasťou festival podporí Peter Hámor, ktorý spolu s Pavlom Barabášom uvedie filmovú sekciu Tatra Flowers. Nosným prvkom festivalu však bude hudba, zmes rôznych žánrov vrátane tradičného folklóru, world music, klasickej hudby, jazzu, modernej alternatívnej hudby, či rôznych žánrových fúzií. "Vedeli sme hneď na začiatku, že nechceme byť komerčný festival s komerčnými umelcami, čo bolo pre nás o to ťažšie, pretože nájsť kvalitnú hudbu, ktorá by oslovila jednak umeleckú obec aj obyčajných ľudí v Tatrách, je veľmi náročné," uviedol producent festivalu Jozef Murín. "Zhodli sme sa na tom, že by sme radi mali v tíme odborníka, ktorého silnou stránkou je práve hudobná dramaturgia, ktorý sa s našou predstavou programu stotožní, a zároveň naše nápady obohatí svojimi skúsenosťami."

K spolupráci si preto prizvali hudobného publicistu, producenta a moderátora Pavla Hubináka, ktorý sa stal hudobným dramaturgom festivalu. "Musím priznať, že táto ponuka na spoluprácu ma naozaj veľmi potešila. Stotožniť sa s predstavou organizátorov mi trvalo asi tak stotinu sekundy," hovorí s úsmevom. "Cieľom bolo urobiť to citlivo a pekne, aby vás nič nevyrušilo. Prekvapiť by vás malo, že pôjdete kilometre hore kopcom a zrazu budete počuť vibrafón, cimbal alebo hrajúceho huslistu," povedal Hubinák na margo úvodného ročníka,. Potvrdil tak, že pointou festivalu, ktorý sa koná v prostredí národného parku, nie je lákať masy ľudí na najväčších mainstreamových umelcov, ale priniesť zážitky, ktoré s prírodným prostredím ladia.

organizátori festivalu Tatra Flowers Zdroj: TASR - Pavol ZacharOrganizátori festivalu Tatra Flowers

V programe však nie je núdza o známe mená v rámci svojich žánrov. Vo veľkom prírodnom amfiteátri pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese sa predstavia Jana Kirschner a SĽUK. Diváci zažijú ich samostatné vystúpenia, ale aj originálne spojenie. Tento koncert bude pritom jediný, na ktorý sa budú predávať vstupenky. Všetky ostatné ponúknu organizátori zadarmo vďaka partnerom podujatia, ktorých myšlienka festivalu vo Vysokých Tatrách nadchla.

Niektoré koncerty si však budú musieť fanúšikovia zaslúžiť samotným výstupom na miesto konania. Tým najťažšie dostupným je Téryho chata, najvyššie položená celoročne prevádzkovaná chata na Slovensku vo výške 2015 m.n.m., kde svoj spoločný koncert odohrajú Iva Bittová a Mucha Quartet. V komornej unplugged verzii predstavia Slovenské spevy, ktoré budú v intímnom prostredí horskej chaty určite výnimočným zážitkom.

Klasickú hudbu bude okrem známeho sláčikového kvarteta zastupovať aj hráč na harfu Michal Matejčík či husľový virtuóz Dalibor Karvay. Chýbať nebude jazz, ktorého domácu scénu zastúpia Boris Čellár, Peter Lipa a Lucia Lužinská, ale predstavia sa aj mladé jazzové talenty Carpet Cabinet alebo Paper Moon Trio. Jazzové pódium ponúkne aj zahraničného hosťa - viedenská kapela Marina & The Kats na čele s Marinou Zetti predstaví moderný swing.

Mená ostatných účinkujúcich budú organizátori zverejňovať postupne. "Do programu sme vyberali umelcov, ktorých vystúpenia v nádhernej prírode Tatier budú ešte výnimočnejšie, keď budú umocnené krásnou prírodnou scenériou. Väčšinu mien si zatiaľ necháme ako prekvapenie. Špeciálne miesto v programe festivalu dostanú projekty talentovaných mladých slovenských hudobníkov - tento rok to bude okrem iných napríklad hudobníčka Katarína Máliková, čerstvá trojnásobná držiteľka cien Radio_Head Awards," prezradili organizátori. Autorka albumu Pustvopol, ktorý už tri mesiace boduje aj v medzinárodnom rebríčku WMCE, vystúpi so svojou kapelou pri chate na Skalnatom plese.

"Vysnívali sme si niečo, čo sa nakoniec stalo realitou. Našli sme podporu a pomoc u všetkých potrebných ľudí a organizácií. Bez ich nadšenia by sa niečo také nikdy nepodarilo. Sme veľmi radi aj zo spolupráce s RTVS, ktorá je hlavným mediálnym partnerom Tatra Flowers. Ostáva už iba veriť, že si festival nájde svojich fanúšikov aj medzi ľuďmi, pre ktorých to celé robíme," dodávajú organizátori. 

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Soul For Show, Denník N)
Foto: Facebook.com/tatraflowers.sk, TASR - Pavol Zachar